Last news in Fakti

10 Декември, 2014 09:26, обновена 10 Декември, 2014 10:00 2 033 2

Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзай иска да бъде премиер

  • нобелова награда за мир-
  • малала юсафзай-
  • нобелов лауреат-
  • кайлаш сатяртхи-
  • нобел-
  • мир

17-годишното момиче повтори посланието си, че момичетата същото имат право на образование, както момчета

Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзай иска да бъде премиер - 1
Снимки АП

Пакистанската активистка Малала Юсафзай заяви пред Би Би Си преди получаването на Нобеловата награда за мир в сряда, че се надява да има кариера си в политиката.

Тя изрази надежда, че може дори да бъде министър-председател на Пакистан, след като завърши образованието си във Великобритания.

Малала, заедно с Кайлаш Сатяртхи, индийски борец за правата на детето, са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. Двамата са отличени за тяхната "борба срещу потискането на децата и младите хора", обявиха от норвежкия Нобелов комитет, който присъжда наградата.

Пакистанското момиче бе простреляно в главата от въоръжени талибани през октомври 2012 г. заради кампания за образованието на момичетата.

Тя е най-младият получател на престижното отличие.

"Искам да служа на моята страна и мечтата ми е тя да се превърне в развита държава и всяко дете да получи образование", заяви Малала.

Тя разказа, че е била вдъхновена от Беназир Бхуто - една жена, която два пъти е заемала поста като пакистански премиер преди да бъде убита през 2007 г.

"Ако мога да служа на моята страна най-добре чрез политиката и ако стана премиер тогава аз определено ще избере това," каза Малала.

Тийнейджърът заяви, че е голяма чест да получи наградата заедно с Кайлаш Сатяртхи.

"Имах желанието да видя децата как ходят на училище и аз започнах тази кампания," каза тя.

"Сега тази награда за мир е много важна за мен и получаването й наистина ми даде повече надежда, повече смелост и аз се чувствам по-силна отколкото преди, защото виждам, че много хора са с мен. Отговорностите ми сега са повече. Чувствам, че съм отговорна пред Бога и пред себе си и че трябва да помогна на моята общност. Това е мое задължение", обясни младият борец за правата на децата.

На съвместна пресконференция с г-н Сатяртхи във вторник, 17-годишното момиче повтори посланието си, че момичетата същото имат право на образование, както момчета.

Лауреатите, които си разделиха награден фонд 1,4 милиона долара, бяха наградени с престижното отличие заради борбата им да се защитят децата от робството, екстремизъм и детски труд, които представляват голям риск за живота им.

Малала изрази разочарованието си, че премиерите на Индия и Пакистан не присъстваха на церемонията по награждаването. Въпреки това присъствието на двамата нобелови лауреати в Осло привлече стотици хора по заледените улици, които се надяваха да ги зърнат.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Защо да не стане премиер след като е най умното момиче в Пакистан. Друг е въпроса дали е разрешено на жени да имат права там.
  • 2 Кубче

    0 0 Отговор
    Беназир Бхуто - една жена, която два пъти е заемала поста като пакистански премиер преди да бъде убита през 2007 г.
Новини по държави: