Last news in Fakti

7 Април, 2015 10:00 1 364 6

Гърция иска 278,7 млрд. евро репарации от Германия

  • репарации-
  • гърция-
  • германия

По време на мирната конференция в Париж от 1946 г. репарациите са били оценени на $341,2 млрд.

Гърция иска 278,7 млрд. евро ($307 млрд.) репарации заради окупацията от Германия по време на Втората световна война, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира гръцкият заместник-финансов министър Димитрис Мардас.

Той обяви сумата на исканите от Берлин репарации на специално заседание от понеделник на парламентарна комисия, създадена за търсене на изход от сегашната дългова криза.

Експерти от гръцката Сметна палата са изследвали всички научни и архивни документи от Втората световна война.

Атина смята, че Германия не е изплатила дълга от най-малко от 10,3 млрд. евро, взет от нацистите по време на окупацията. Освен това на близо 268,4 млрд. евро възлизат щетите за повреди по инфраструктурата, индустрията и други.

Димитрис Мардас припомни, че по време на мирната конференция в Париж от 1946 г. репарациите са били оценени на 341,2 млрд. долара.

Парламентарната комисия е създадена през март по инициатива на председателя на гръцкия парламент Зои Константопулу, за да се проучат причините за дълговата криза от 2010 г., която доведе Гърция до банкрут.

Новоизбраното гръцко правителство на Алексис Ципрас съживи позабравената теза на Атина за репарациите спрямо Германия за окупацията на страната по време на Втората световна война.

Германското правителство отхвърли претенциите на Гърция с мотива, че през 60-те години на ХХ в. Берлин е платил репарации на стойност 60 млн. евро. Атина пък репликира, че платената тогава сума покрива част от щетите от престъпленията на нацистите, но не и причинената разруха на гръцката икономика по време на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Мързеливите гърци , само за пари плачат . Колкото и пари да налеят , всичко потъва в нечии джобове . Това е каца без дъно .
  • 2 ккк

    0 0 Отговор
    30 години ядохте на корем и пихте узо,сега още 300 000 000 000 им се искат.Марш в кочинат,мързели.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    А Русия колко ли трилиона евро трябва да иска репарации? Тези гърчоля са свръх мързеливи и нагли!!!
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    Ако се тръгне по пътеката на репарациите, то няма да има държава в Европа, която да не дължи и не и дължат.

    Стига глупости.
  • 5 Христофор

    0 0 Отговор
    Те гърците както са почнали да искат,след това са наред италианците,че и ние бяхме там.
  • 6 Dimitar Nikolov

    0 0 Отговор
    Ми то ако е така предлагам и ние да искаме 200 милиона репарации от Гърция за военни престъпления на Василий II българоубиец :)
Новини по държави: