Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 10:33 826 0

Активисти искат връщането на Google и Apple в Крим

  • интернет-
  • достъп-
  • крим-
  • сащ

Правозащитните организации Access, Electronic Frontier Foundation, Global Voices Advocacy и Open Technology Institute (три от тях са базирани в САЩ, а четвъртата – в Холандия), отстояващи правата на човека в „цифровата епоха” напиха открито писмо до управлението по контрол на чуждестранни активи (OFAC) с искане „незабавно да бъде защитено свободното движение на информация в Кримския регион на Украйна”. Активистите искат от OFAC да издаде лиценз, който да разреши на местното население достъп до услуги, програмно обезпечение и устройства за „реализиране на персонална комуникация чрез интернет”.

През декември 2014 г. президентът на САЩ, Барак Обама подписа указ за въвеждане на търговско ембарго в отношенията с „незаконно анексирания” Крим. Подчинявайки се на указа, американските технологични компании през януари изключиха кримските потребители от редица услуги, включително Google Apps и Apple App Store, Paypal и GoDaddy. Също така беше прекратена и безплатната актуализация на Google Chrome. „Действащите разпоредби на OFAC за Крим са такива, че не е ясно дали е законно предоставянето и на най-обикновените интернет услуги”, пишат в писмото си до организацията правозащитници.

В случая положението на Крим е дори по-тежко от това на страни като Сирия, Судан, Куба и Иран. OFAC разрешава на местното население на въпросните държави да се предоставят безплатни средства и технологии за персонални комуникации (месинджъри, браузъри, електронна поща и други), а за Куба и Иран са направени изключения и за някои платени програми като ползването на абонаментни услуги, предоставяни от Skype. За кубинците това е възможно от началото на тази година.

В края на януари OFAC издаде обща лицензия, с която разреши на американските компании да предоставят на жителите на Крим телекомуникационни и пощенски услуги. С други думи – разреши обслужването на лични прозвънявания и писма между полуострова и САЩ. Но в лицензията няма нито ред относно комуникацията през интернет и персоналните комуникационни устройства, като смартфоните.

Авторите на писмото също така отбелязват, че журналистите и независимите медии имат нужда от достъп до сигурни информационни технологии, за да документират случващото се в „спорните зони” като Крим. Освен това, ако полуостровът бъде изолиран от американските комуникационни сървъри, то потребителите ще започнат да използват „достъпните и конкурентоспособни” руски аналози. Тези сървъри „се намират под контрола на руските власти”, които активно „насаждат цензура”, допълват авторите на писмото.

Компаниите, които прекратиха работа в Крим, са Apple, Dell, GoDaddy, Google, MasterCard, Visa, Paypal, Steam.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА