Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 13:25 1 417 0

Раул Кастро връчи медали на Кубинската петорка

  • раул кастро-
  • куба-
  • кубинската петорка-
  • медали

Куба успя да върне всички петима политически затворници, задържани за шпионаж на кубинската дясна опозиция

Раул Кастро връчи медали на Кубинската петорка - 1
Снимки АП

Президентът Раул Кастро връчи медали на петимата кубински агенти, които прекараха години наред в американски затворите, превръщайки се герои в родината си и причинявайки още търкания между двете страни, които в момента са в процес на възстановяване на пълни дипломатически отношения, пише АП.

Освобождаването на последните трима от така наречената "Кубинска петорка", спомогна за историческия дипломатически пробив между двете страни през декември. Те бяха освободени като част от широко споразумение между Куба и САЩ, което включваше освобождаването на американеца Алън Грос и кубинец, който шпионирал за САЩ от страна на Куба.

"Първата ни мисъл е свързана с благодарност и лоялност към всички онези хора в миналото, които със своята саможертва са направили възможно за нас да живеем в една социална, революциона и победоносна Куба", заяви Херардо Ернандес, един от петимата агенти, които получиха медали от Кастро.

Херардо Ернандес, Рамон Лабанино, Антонио Гереро, Фернандо Гонсалес и Рене Гонсалес бяха кубинските разузнавателни агенти, изпратени във Флорида през 1990 г., за да наблюдават и разследват дейността на въоръжени дисидентски групировки / анти-комунистически изгнаници с цел предотвратяване на атаки от тяхна страна срещу управляващите на острова.

Петимата са арестувани през 1998 г. и по-късно осъден по обвинения в 26 престъпления, най-сериозни от които са заговор срещу САЩ, шпионаж и съучастие в убийството на четирима членове на организацията "Hermanos al Rescate" (екипажите на двата свалени над Куба самолета).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА