Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 14:27 3 680 10

Защо сделката между САЩ и Куба наистина е победа

  • куба-
  • сащ-
  • преговори-
  • отношения-
  • сделката-
  • победа-
  • кубинска революция

Левицата трябва да си припомни и аплодира продължителната съпротива на малка Куба срещу северния Голиат

Защо сделката между САЩ и Куба наистина е победа - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никой в традиционните медии няма да го признае, но нормализирането на отношенията между Вашингтон и Хавана с освобождаването на затворници днес, е огромен успех за кубинската революция, пише в статията си за сайта thenation.com Том Хайдън.

Враждебната политика на САЩ, евфемистично известна като "смяна на режима" беше провалена. Кубинската комунистическа партия е уверена в силата си. Кастро успя да навигира успешно страната през всички предизвикателства на годините. В Латинска Америка и Организацията на обединените нации Куба е приемана, а Съединените щати изолирани.

Съвсем основателно е за прогресивните американци да критикуват различни недостатъци и неуспехи на кубинската революция. Но медиите, особено десните са препълнени с такива коментари. Само лявото пространство може да си припомни, разкаже и аплодира продължителната съпротива на малката Куба срещу северния Голиат.

За тези, които действително подкрепят участието на Куба в демокрацията, за разлика от онези, които подкрепят промяната на режима с тайни програми, пътят към по-голяма откритост на острова е свързан с облекчаване на външната заплаха.

Въпреки наложеното от САЩ ембарго и безмилостната подривна дейност отново от страна на САЩ, Куба остава в горните редици на индекса на ООН за човешкото развитие, заради своите постижения в сферата на образованието и здравеопазването. Куба дори е на челни позиции сред международната общност след изпращането на медицински работници за борба с вируса Ебола. Куба е почитана в световен мащаб заради военния си принос за поражението на колониализма и апартейда в Ангола и Южна Африка. Сега новото поколение  кубински лидери, които се бориха в Ангола, идва на власт в Хавана и нейната дипломатическа мисия. Например, Родолфо Рейас Родригес, представител на Куба в ООН, днес ходи с изкуствен крайник в резултат на военната си служба в Ангола.

Когато само неколцина мислеха, че е възможно, Куба успя да върне всички петима политически затворници, задържани за шпионаж на кубинската дясна опозиция, която обучава своите кадри в бази във Флорида. Групата шпиони, които станаха известни като Кубинската петорка,  бяха осъдени през 2001 г. по редица обвинения, включително в конспирация и опит за внедряване като чуждестранни агенти в САЩ. Последните трима бяха освободени наскоро от американски затвор и приветствани триумфално като герои по улиците на Хавана. Трима от Кубинската петорка са служили в Ангола.

Президентът Обама удържа на думата си, въпреки безмилостния скептицизъм, както отляво, така и сред влиятелните медии. Той прати по дяволите основното предположение, че кубинското дясно пространство разполага с постоянна ключалка към американската външна политика, особено след като Републиканците победиха в изборите през ноември.

В този случай, крайният акцент на Обама за дипломатическата тайна проработи в негова полза. За повече от година, лидерите на двете страни провеждаха редовни частни дискусии и консултации, като в резултат има подробен план за нормализиране на отношенията и в двете столици.  Особено важен за отбора на САЩ беше сенатор Патрик Лийхи.

Известно е, че частните разговори между Куба и САЩ за Алън Грос и Кубинската петорка са били най-трудни. САЩ никога не призна, че Грос, де факто, е вид шпионин, който е пътувал пет пъти до Хавана, за да разпространява тайно напреднали комуникационни технологии сред хората в малката еврейска общност в Хавана, преди да бъде арестуван през 2009 г. Той работеше по подкрепен от САЩ продемократичен проект и впоследствие беше осъден на 15 години затвор за престъпления срещу държавната сигурност. Проблематична за американски служители, потопени в десетилетията на мисленето от времето на Студената война, се оказа и задачата да отворят умовете си около идеята, че Кубинската петорка вече са политически затворници и не са терористична заплаха.

Тъй като мейнстрийм мисленето има анти-кубински привкус, медиите ще засилят голяма част от гнева на кубинската десница илюстриран от сенатор Марко Рубио. Но докато все още е твърде рано да знаем това, ще е трудно да си представим президентските му амбиции, които се подсилват с аргумента, че през 2016 г., Обама ще трябва да се опита да свали "династията" Кастро. Сенатор Боб Менендес, който е водещ демократ, се опитва да блокира инициативата на Обама от своята позиция на председател на Комитета по външни отношения на Сената. Повечето демократи ще се зарадват да видят Менендес, който представлява кубинските изгнаници.

В бъдеще САЩ ще премахне Куба от списъка си на държави с "държавен тероризъм", което ще улесни възможността за финансиране на страната от международната финансова система. За американските граждани разрешението да пътуват до Куба ще бъде значително разширено. Бизнес и търговските възможности ще се увеличат. това ще започне със срещата на върха на двете Америки в Панама тази година, на която американската и кубинската делегации ще седнат на една маса.

Така наречените "секции за интереси" ще бъдат модернизирани до формални посолства. Със или без Конгреса ембаргото ще бъде вдигнато. Повече от 400 хиляди кубински американци ще могат да пътуват до Куба.

А ето и едно предсказание: ако президентът има желание, семейството на Обама ще бъде видяно да крачи по улиците на Хавана, преди мандатът му да е изтекъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчо

    0 0 Отговор
    Може това да ги е съхранило като хора готови да помогнат и горди по своему,а именно американското ембарго и липсата на либерална демокрация!
  • 2 Акапулко

    0 1 Отговор
    осторожно подают мировая Охрана ..До етого момента спасли популация от люди в Куба от очен опасние генно увреждающие ваксинации,пища,лекарства ..Демонизировани в США хотят увредит там вес народ в том числе сделат кровавие мероприятия ..

    Коментиран от #3, #6, #8

  • 3 999999999

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Акапулко":

    Тук е БГ,не пиши на чужди езици,и изобщо не пиши в БГ сайтове.Нямаме нужда от тъпи руски "разсъждения.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    автора явно се е объркал сериозно.не сащ ,а куба направи пътека за да се подобрят американо-кубинските отношение.дреме им на щатите кви ги вършат в куба.дали управлява раул или фидел и някое от децата им,но кубинците не могат да живеят на тамбукту без нормални медии ,без гсм и без интернет,без връзка с останалия свят и затова престарелите комунистически величия почнаха да свалят гащи,не че някои им търси насраните з..ници,но се предлагат само тва им остана .ще стане обаче интерсно като американците си потърсят мангизите дето комунистите им национализираха ,а и политическата имиграция също.искам да видя тогава изражението на братя кастро,дано имат крепко здраве да се посмеем!
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Американците да не бърэат да се радват на новата си кубинска туристическа дестинация,эащото ще бъдат неприятно иэненадани.Не случайно Волен и политбюрото на Атака ходиха мин година уж да пилеят партийни пари эа "дребни удоволствия",а всъщност с тайна мисия да стегнат русофилските редици "на терена".И естествено пак ще отиде эа провери как вървят нещата,эащото в края на краищата държавните партийни субсидии са эа това,а не эа глупости!
  • 6 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Акапулко":

    Я по- добре се скрий "дорогой" Вие руснаците сте като един вид гъби , отровни! Растат там където имат условия макар , че хората не ги желаят !!! Пиши си в руските сайтове ! Лъжите там хващат дикиш !!!
  • 7 Бай хой

    0 1 Отговор
    Защо е победа ли. Ами защото сащ се нуждаят от някаква победа пък била тя и виртуална.

    То не бе пердах в Ирак, Афганистан, Либия, Египет, Сирия, сега и в украйна. То където и да се намесят разруха и тероризъм. Светските държави в Северна Африка и близкия изток ги превърнаха в халифат. Такава им е май съдбата. Печелят отделни битки и после кражби и провал.Изнасят се ката хей на подскоци със скоростта на бит педегаст. Справка - Корея, Виетнам, Хаити, Сомалия, Ирак и т.н.

    Коментиран от #9

  • 8 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Акапулко":

    Иди да пишеш в -Газета ру !
  • 9 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Ти както винаги все се стараеш да се изс.... на метеното.. В статията става въпрос не толкова за победа на САЩ, а за победа на Куба.
  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор
    А в твоите коментари винаги се възхваляват тези които съсипаха България и прогониха Българите да робуват в чужбина.