Last news in Fakti

16 Септември, 2011 08:05 8 337 0

Международен ден за защита на озоновия слой

  • озон-
  • международен ден-
  • оон

Международният ден за защита на озоновия слой се отбелязва от 1995 г. по решение на Общото събрание на ООН от 19 декември 1994 г. в деня на подписването на Монреалския протокол за защита на озоновия слой.

Озоновият слой представлява естествен защитен филтър срещу вредните ултравиолетови лъчи от слънцето, които причиняват слънчево изгаряне, катаракта и рак на кожата.

Първите наблюдения на сезоннопоявяващата се озонова дупка над Антарктика са направени през 1970 г., а през 80-те в глобален мащаб се вдига голяма тревога, след като е установено, че влошаването става под въздействието на масовото използване на редица вещества:

– Фреони – използвани в хладилната техника;

– Халони – използвани в пожарогасителите;

– Различни разтворители и пестициди.

Веднъж изпуснати в атмосферата, озон–разрушаващите вещества се издигат бавно и достигайки озоновия слой, започват да го разрушават.

Това кара 196 страни да се присъединят към Протокола от Монреал за забрана на използването на тези вещества.

„Глобалният озонов слой, включително озонът в полярните региони, вече не намалява, но все още не се и увеличава“, заяви миналата година Лен Бари, ръководител на изследователските дейности при Световната метеорологична организация след мащабно наблюдение на озоновия слой.

Според предвижданията на 300-те учени, които са провели 4-годишно наблюдение на озона, озоновият слой в стратосферата ще бъде възстановена до нивата от 1980 г. и това ще стане в периода 2045-2060 г.

 

Монреалският протокол за веществата, които нарушават озоновия слой е подписан на 16 септември 1987 г. Документът е ратифициран на 30 юни 1988 г., влиза в сила на 1 януари 1989 г. Ревизиран е 4 пъти (1990 г. - в Лондон, Великобритания, 1992 г. - в Копенхаген, Дания, 1995 г. - в Монреал, Канада и 2001 г. - в Пекин, Китай) във връзка с последните научни постижения.

 

Протоколът предвижда мерки за намаляване на производството и употребата на вещества, разрушаващи озоновия слой. Той съдържа график, според който развитите страни, които са го ратифицирали, трябва постепенно да спрат производството на веществата, смятани за особено опасни за озоновия слой.
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА