Last news in Fakti

20 Август, 2015 17:00 969 0

ЕК: Предвидените мерки ще помогнат на Гърция да се стабилизира

  • европейска комисия-
  • гърция-
  • стабилност-
  • растеж-
  • финанси-
  • програма-
  • мерки

ЕК подписа меморандума за разбирателство с Гърция за нова програма за подкрепа на стабилността

ЕК: Предвидените мерки ще помогнат на Гърция да се стабилизира - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейската комисия публикува днес оценка на социалното въздействие на програмата за Гърция, като представи заключението, че ако се приложат изцяло и своевременно, предвидените мерки ще помогнат на южната ни съседка  да се върне към стабилност и растеж.

Късно в сряда ЕК подписа меморандума за разбирателство с Гърция за нова програма за подкрепа на стабилността. По линия на Европейския механизъм за стабилност ще могат да бъдат отпуснати заеми в размер до 86 милиарда евро през следващите три години, при условие че гръцките власти проведат реформи за преодоляване на съществените икономически и социални предизвикателства .

В съответствие с политическите насоки на председателя Жан-Клод Юнкер, Комисията, като партньор в преговорите, обърна специално внимание на въпроса за социалната справедливост на новата програма, за да се гарантира, че мерките са разпределени справедливо, и за да се защитят най-уязвимите членове на обществото.

Ето някои примери за поставените от Комисията акценти:

- поетапно въвеждане на схема за гарантиран минимален доход и осигуряване на общодостъпни здравни грижи,

- гаранции, че усилията, които се изискват от всички, са пропорционални на техните доходи,

- насочване на икономиите към области, които не се отразяват пряко на портфейла на обикновените граждани, като например намаляване на разходите за отбрана, или отстраняване на неефективността в много области на публичните разходи,

- действия срещу запазени интереси, например постепенно премахване на благоприятното данъчно третиране за корабособствениците и земеделските производители, или на голям брой освобождавания, например при ставките за ДДС за някои острови, или на необосновани субсидии,

- подкрепа за ролята на социалните партньори и за модернизирането на системата за колективно договаряне,

- борба с корупцията, укриването на данъци и недекларирания труд,

- подкрепа за една по-прозрачна и по-ефективна публична администрация, включително чрез преминаване към по-независима данъчна администрация, преструктуриране на министерствата и въвеждане на по-добра зависимост между възнагражденията и служебните задължения.

ЕК е на мнение, че ако се приложат изцяло и своевременно, предвидените в програмата мерки ще помогнат на Гърция да се върне към стабилност и растеж по финансово и социално устойчив начин и ще допринесат за посрещането на най-неотложните социални потребности и предизвикателства в Гърция.

Заместник-председателят, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, който подписа меморандума за разбирателство от името на Комисията, заяви: „С помощта на програмата гръцките власти имат възможност да възстановят взаимното доверие и финансовата стабилност, които са предпоставки за връщане на гръцката икономика към растеж. Това, което е от значение сега, е бързото провеждане на договорените реформи. Това ще позволи на Гърция да възстанови конкурентоспособността и да гарантира устойчив икономически растеж.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: