Last news in Fakti

11 Януари, 2016 17:47 894 0

Започнаха важни разговори за мира в Афганистан

  • афганистан-
  • разговори-
  • мир-
  • мирен процес-
  • пакистан-
  • талибани

Представители на Афганистан, Пакистан, Китай и Съединените щати се срещнаха в Исламабад

Представители на Афганистан, Пакистан, Китай и Съединените щати започнаха ключови преговори за приемането на „пътна карта” за мир между афганистанското правителство и талибаните, съобщава Би Би Си.

Афганистанското правителство е заключено в кървав конфликт с талибаните вече повече от десетилетие.

Делегатите се надяват, че преговорите, чиито домакин е Пакистан, ще спомогнат за проправянето на пътя за преговори с афганистанските талибани.

Някои анализатори се надяват, че допълнителното присъствие на Китай и САЩ може да помогне за преодоляване на недоверието между Кабул и Исламабад.

Екстремистите, които са разделени от вътрешни борби, не се появиха на днешните разговори в Исламабад.

Високопоставен представител от външното министерство на Пакистан заяви в началото на преговорите, че основната цел днес е талибаните да бъдат върнати на масата за преговори и да бъдат убедени да спрат насилието.

Последните мирни преговори между афганистанското правителство и талибаните миналата година се провалиха , след като беше разпространена новината, че талибанският лидер молла Омар е починал през 2013 година.

Заместникът му молла Мансур бе обявен за лидер през юли, но няколко висши талибански командири отказаха да го признаят и се обединиха около друг избраник - молла Мохамед Расул Ахунд.

Талибаните извършиха няколко големи атаки през последните месеци. През декември екстремистката групировка започна атака срещу стратегическия район Сангин. По-късно превзеха и взривиха главното управление на полицията и резиденцията на губернатора. През септември талибаните превзеха за кратко северния афганистански град Кундуз, което бе една от най-големите им победи от 2001 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: