Last news in Fakti

8 Март, 2016 10:32 941 0

Блумбърг няма да се кандидатира за президент на САЩ

  • майкъл блумбърг-
  • президентски избори-
  • сащ

Няма да поема този риск, заяви бившият кмет на Ню Йорк

Блумбърг няма да се кандидатира за президент на САЩ - 1
Снимка АП/БТА

В понеделник следобед бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че няма да се включи в кампанията за президент на САЩ.

"През последните няколко месеца много американци ме призоваваха да се кандидатирам за президент като независим, а някои, които не харесват сегашните кандидати казаха, че е мой патриотичен дълг да направя това", написа Блумбърг в отворено писмо, публикувано в "Bloomberg View".

"Когато погледна към данните, за мен е ясно, че ако вляза в надпреварата, не мога да спечеля. Вярвам, че бих могъл да спечеля в няколко различни щата,  но това няма да е достатъчно, за да спечеля 270 гласа в електоралната колегия, за да мога да победя в битката за Белия дом“, заяви той.

„Има голяма вероятност кандидатурата ми да доведе до избирането на Доналд Тръмп или сенатор Тед Круз. Това е риск, който не искам да поема с чиста съвест“, пише 74-годишният медиен магнат.

Той заяви, че ако се кандидатира, Конгресът, доминиран от републиканците, ще има право да избере новия президент. Така решението кой да е следващият президент, няма да е на избирателите, а на привържениците на партиите в Конгреса.

Решението на Блумбърг вероятно ще бъде добра новина за кандидатите на демократите Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс, които можеха да загубят много от гласовете си, ако той се бе кандидатирал.

„Слушам какво казват кандидатите и гледам как гласуват избирателите на първичните избори. Мисля, че нивото на дискусиите е разочароващо банално, скандално и обидно за избирателите“, коментира Блумбърг.

Като финал на своето изявление Блумбърг пише: "За повечето американци гражданството означава малко повече от плащане на данъци. Много от тях са дали живота си, за да защитят нашата нация и всички ние имаме задължение, като избиратели, да се изправим на базата на идеи и принципи, които, както казва и Линкълн, представляват последната добра надежда на земята. Надявам се и се моля и аз да направя това."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА