Last news in Fakti

31 Януари, 2016 08:00 1 941 0

Какви шансове за Белия дом има един милиардер?

  • майкъл блумбърг-
  • сащ-
  • републиканци-
  • демократи-
  • президентски избори

Защо кандидатурата на Майкъл Блумбърг за президент звучи едновременно безумно и смислено

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на миналата седмица милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че обмисля идеята да се кандидатира за президент на САЩ... като независим. Това доведе до един основен въпрос: Защо?

Неговите съветници и сътрудници заявиха пред медиите, че Блумбърг е бил подразнен от убедителната преднина, която Доналд Тръмп е набрал в полето на републиканците и обезпокоен от залитането на Хилъри Клинтън, което даде преднина на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс в полето на демократите.

Милиардерът и преди е размишлявал над възможността да се кандидатира за президент като представител на трета страна, но винаги до сега е стигал до заключението, че не може да спечели. Ситуацията, която се заформя преди първичните избори през 2016 г. обаче, е дала нов тласък на президентските му амбиции.

Ако обяви кандидатурата си като независим, бившият кмет на Ню Йорк ще трябва да се изправи едновременно и срещу демократи и срещу републиканци.

Някои анализатори са на мнение, че милиардерът с леви убеждения този път има добри шансове да набере подкрепа сред американските избиратели.

Макар в момента, в редиците на Републиканската партия да се разгръща зрелищна драма, демократите изглеждат също толкова дисфункционални и неубедителни, коментира Си Ен Би Си.

Докато ядрото на Републиканската партия се обединява около кандидатурата на третия Буш, който има шансове да застане на чело на държавата, ядрото на Демократическата партия се готви за коронацията на своята кралица - Хилъри Клинтън. Но какво мислят за това американските избиратели? Ясно личи от проучванията на общественото мнение, че избирателите-републиканци заявяват своите симпатии към бизнесмена Доналд Тръмп, а според последните проучвания сред избирателите - демократи – сенатор Бърни Сандърс набира все повече преднина пред „клатушкащата се на ляво“ Хилъри. Може би точно това разцепление между избиратели и партийни активисти ще проправи път за кандидатурата на Блумбърг.

И макар шансовете на 73-годишния милиардер сред републиканците да изглеждат малки, положението в редиците на демократите е по-различно.

След двата президентски мандата на Барак Обама, като че ли не са останали много видни демократи на възраст между 45 и 60 г., освен самия Обама разбира се, но той вече е извън играта. В резултат на това, онази група в партията, която не одобрява Хилъри Клинтън, бе принудена да се зарови надълбоко из архивите на партията, за да измъкне от там кандидат, който да се противопостави на бившата първа дама. Те (Всеки, освен Клинтън - Anyone-But-Clinton) флиртуваха с предварително - победените Ал Гор, Джон Кери и Джо Байдън, както и с 66-годишната Елизабет Уорън, избрана преди няколко години за сенатор от щата Масачузетс. Но останаха без кандидати. Тази ситуация проправя пътека за Майкъл Блумбърг.

Според други анализатори победа за Блумбърг остава малко вероятен сценарий.

Неговата явна подкрепа за контрола върху оръжията, гей браковете и абортите, например, както и други либерални социални възгледи, могат да разубедят много от републиканците да дадат гласа си за него. От друга страна неговите по-консервативни схващания за полицейската дейност, както и миналото му на Уолстрийт, могат да го лишат от решаващата подкрепа на някои демократи.

Той вероятно ще се вземе решението за своята кандидатура през март, коментира в. "Уолстрийт джърнал". Ако реши да се включи в надпреварата за Белия дом, Блумбърг вероятно ще се сблъска с редица трудности свързани с избиратели, особено с онези извън североизтока, където той е по-известен.

Неотдавнашно проучване на "Морнинг Консулт" показа, че Майкъл Блумбърг получава 13% подкрепа от избирателите, демократът Хилъри Клинтън получава 36%, а кандидатът на републиканците Доналд Тръмп - 37%.

Същото проучване установи, че 43% от избирателите или не са чували за Блумбърг или нямат мнение за него.

Г-н Блумбърг, който е основател на едноименната медийна империя, отказа да коментира данните от проучването, проведено в средата на януари.

Има и трето мнение по въпроса с кандидатурата на Блумбърг. Някои политолози смятат, че той би имал шанс да стане 45-тия президент на САЩ, само ако приеме номинация от Демократическата партия.

Милиардерът с либерални социални възгледи, може да хвърли в смут демократите толкова лесно, колкото Доналд Тръмп успя да смути и шокира републиканците. Единствената прилика между тези двама милиардери обаче, са парите им.

Евентуалното влизане на бившия кмет на Ню Йорк в надпреварата, би предизвикало разцепление както сред избиратели -  демократи, така и сред твърдото политическо ядро на партията. Много е вероятно Блумбърг да успее да привлече центристки и независими избиратели-демократи, които трудно биха се доверили на Клинтън или Сандърс.

След обявлението на Блумбърг - Сандърс, Тръмп, Буш и Рубио заявиха, че ни най-малко не са притеснени. Някои от тях дори самодоволно обявиха, че кандидатурата на 73-годишният нюйоркчанин ще ги тласне към победата.

Сенатор Сандърс каза, че с включването на още един милиардер в президентската надпревара той ще докаже тезата си, че „тази държава се отдалечава застрашително от демокрацията и върви към олигархично управление“. Според него кандидатурата на Блумбърг ще тласне гласоподавателите да гласуват за Демократическата партия.

Клинтън заяви уверено - може би дори саркастично - че тя ще осигури номинацията на Демократическата партия и "няма да има нужда от намесата на Майкъл". Тя обеща да даде всичко от себе си, за да победи в първичните избори и така да се изправи срещу кандидата на републиканците на 8 ноември.

Тръмп помоли Блумбърг да се включи в състезанието, очевидно вярвайки, че това ще увеличи шансовете му за победа. "Бих искал да имам Майкъл Блумбърг за съперник", каза Тръмп пред Ен Би Си. "Много бих се радвал на такава конкуренция. Мисля, че ще се справя много добре срещу него. Много бих се радвал да видя Майкъл Блумбърг да се състезава.

До момента независим кандидат, не е печелил президентски избори в САЩ. Дали този модел няма да се счупи, ако Майкъл Блумбърг влезе в надпреварата за президентския пост? Дори да не е така, евентуалното участие на силен кандидат като него може да направи изхода от това състезание още по-оспорван и неясен, отбелязва "Ню Йорк таймс". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА