Last news in Fakti

7 Април, 2016 14:01 1 348 2

САЩ използват "Досиетата Панама" за санкциите срещу Русия

  • сащ-
  • досиетата панама-
  • русия

Чрез тях могат да бъдат установени лица, които са спомогнали за заобикалянето на санкциите

Властите в САЩ планират да проучат „Досиетата Панама“ за информация за хора, които може да са помогнали на физически лица и фирми да избегнат санкциите срещу Русия, заради политиката на страната в Украйна, съобщи „Блумбърг“.

Информацията идва от лице, което е близко до процеса по проучване на документите.

В края на миналата седмица изтекоха милиони документи от панамската кантора „Мосак Фонсека“, разкриващи схеми за прикриване на данъци през офшорни компании.

Лицата, за които се открие, че са помагали за избягването на санкциите срещу Русия, могат да бъдат включени в списъка със санкционирани хора. През миналата година Офисът за външен контрол на активи (OFAC) назова хора и фирми, които съдействат на лица, близки до руския президент Владимир Путин, за заобикалянето на санкциите срещу страната.

Следващ списък може да бъде пуснат през юни. Това ще съвпадне с периода, в който ЕС трябва да реши дали да разшири своите санкции срещу Русия.

„Очевидно тези документи могат да позволят на OFAC да изгради реални доказателства“, заяви Питър Харел, който е бивш зам. помощник държавен секретар по финансовите заплахи и санкции.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 0 Отговор
    Голяма новина - тези, които финансират организацията, "намерила" въпросните данни, щели да проучват данните! Сякаш не знаят какво пише там. Както пишеше вчера в една статия - самия факт, че в данните няма никакви американски граждани и, че финансирането на организацията идва от САЩ, ги прави дискредитирани.

    Коментиран от #2

  • 2 Carfen

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Ако не знаеш, американците са най-почтената нация. Най-честните бизнесмени, най-некорумпираните политици, най-милосърдните корпорации, най-хуманният капитализъм извира от САЩ! Спомням си как преди няколко години в България идва един бивш американски военен, който притежава консултантска компания за ''Енергийна сигурност" и ни обещаваше, че "С помощта на американските корпорации", чрез фракинг ще ни освободят от енергийната зависимост от Русия. Сякаш безплатно ще го на правят за нас. От състрадание за гладните пенсионери и работещите бедни.