Last news in Fakti

11 Април, 2016 05:15 3 039 2

Забравете за Панама: Най-удобно е да укриете парите си в САЩ

  • досиетата панама-
  • офшорни компании-
  • сащ-
  • panama papers

Щатът Делауер е истинска световна столица на инкорпорирането

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на миналата седмица изтекоха т.нар. „Досиета Панама“. Те представляват документи от панамската кантора „Мосак Фонсека“, които разкриват имената на известни бизнесмени и политици, които имат участие в офшорни компании. Документите разкриват и различни схеми за пране на пари и укриване на данъци.
В свой анализ за „Гардиън“ Жана Касперкевич обаче дава интересни подробности за това колко удобно място за офшорни компании обаче са САЩ.
Една от изненадите в „Досиетата Панама“ - най-големият теч на данни в историята на журналистиката е, че до този момент в тях бяха изложени имената на само няколко американци. Каква е причината за това? Вероятно, че създаването на офшорна компания в САЩ е по-лесно от това да получиш карта за библиотеката.
Около 200 души с американски адреси до този момент бяха разкрити като клиенти на кантората „Мосак Фонсека“. Това е фирмата, която е в центъра на теча от данни. Ако сравним това число с броя на изобличени хора от държави като Китай, Великобритания, Швейцария и Русия, то изглежда наистина малко. 
Аномалията вероятно се дължи на това, че да създадеш механизъм за прикриване на своите самоличност и пари в САЩ е толкова лесно, че няма нужда да допираш чак до Панама. Това е мнението на Шрути Шах, която е вице-президент на програми и операции в „Трансперънси интернешънъл“
Наистина няма нужда да ходите в Панама или други данъчни убежища. Това не са единствените места, които дават възможност на корумпирани служители и престъпници да прикрият парите си.
Всъщност щатът Делауеър е истински синоним за анонимни компании и призрачни корпорации, обясни Шах.
Терминът „данъчен рай“ обикновено се свързва с далечни места като Белиз или Каймановите острови. В публикувана през 2015 г. класация за най-привлекателните дестинации, за хората, които искат да укрият активи, обаче САЩ е на трето място. Според Tax Justice Network пред страната се намират само Швейцария и Хонконг. За сравнение в същата класация Панама беше на 13-то място.
„В САЩ е нужно да предоставиш по малко лична информация при отварянето на офшорна компания, от колкото при получаването на шофьорска книжка или карта за библиотеката. Нито един американски щат не изисква информация за бенефициалната собственост. В някои щати нещата стават по-лесно, в други по-трудно. Делауеър, Невада и Уайоминг са скандално известни. Погледнете само данъчните им закони. В Тексас и Флорида процедурата е еднакво лесна. “, заявява Шах.
Няма нищо незаконно в създаването на офшорна компания. Американските щати са горди със своите приятелски политики към бизнеса.
„Повече от 1 млн. стопански субекта са направили Далауеър свой правен дом. Повече от 50% от всички публично търгувани компании в САЩ са избрали Делауеър за свой правен дом“, се посочва от сайта на „Дивизията на корпорациите“.
След изтичането на документите от Панама броят на офшорните компании в САЩ може да нарасне. Вместо да съхраняват паричните си потоци в Белиз, Панама или Каймановите острови, фирмите на физическите лица могат да се ориентират към САЩ.
„Това със сигурност е възможно. Ако вземем в предвид липсата на усилия в САЩ за справянето с този проблем, в сравнение с ЕС да речем, страната може да изглежда едно безопасно място за подобна дейност в този момент“, заявява Хедър Лоу – директор по правителствените въпроси в Global Financial Integrity.
Офшорните компании имат своите цели. Чрез тях може да се закупи анонимно земя, да се създаде предприятие за защита на бъдещи бизнес права или холдингово дружество за различни бизнеси. Те могат законно да се използват и за анонимното правене на политически дарения.
„Само защото някои хора са избрали страната за образуване на офшорни фирми и скриване на активи, не означава, че цялата система трябва да бъде винена.“, заявява Чарлз Елсън, който е директор на Центъра за корпоративно управление в Университета в Делауеър.
„Делауеър наистина е данъчен рай, заради наистина интелигентния режим на корпоративното право. Ясно е, че тук идват също и проблематични компании, но това не е проектирано от системата. Ако някой използва своята компания за престъпни цели, вината не е в корпоративния статут, а в индивида“, заявява Елсън.
„Американската търговска камара отдавна се противопоставя на законодателство, което да сложи край на анонимните компании и от там трябва да преразгледат тази позиция, за да започнат да подкрепят честните и открити предприятия“, допълва Лоу.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крадец

    2 0 Отговор
    Крадете чиновници и трупайте в бедната държава САЩ.
    ТАМ Е РАЯТ.
  • 2 Бай Коста

    2 0 Отговор
    Това покана ли беше?