Last news in Fakti

17 Май, 2016 18:58 1 085 0

Тежка седмица на протести и транспортни стачки във Франция

  • франция-
  • притести-
  • стачки-
  • трудова реформа-
  • синдикати-
  • транспорт-
  • транспортна стачка

От вторник Франция е залята от нова вълна стачки и протести, които предизвикаха хаос в транспортна система на страната

Тежка седмица на протести и транспортни стачки във Франция - 1
Снимка АП/БТА

Въпреки че новите реформи в трудовото законодателство на Франция бяха прокарани миналата седмица, без одобрението на парламента, протестиращите не се отказаха от своите искания и синдикатите призоваха за още стачки и протести.

Транспортният сектор, включително пристанищата, влаковете и летищата ще бъдат засегнати от общите стачки.

Според френските медиите тази седмица ще бъде от решаващо значение за протестното движение, което като че ли в последните дни загуби, набраната през последните седмици, инерция.

Железопътният транспорт

RATP - компанията, която организира обществения транспорт в Париж, заяви на своята интернет страница, че в момента работи  нормално, макар две метростанции да са затворени заради демонстрации

Въпреки това, другата транспортна компания, която обслужва Париж - SNCF, призова пътниците да отменят или преправят всички свои планове за сряда и четвъртък, тъй като влаковият транспорт ще бъде засегнат от стачката.

Синдикатите заявиха, че стачката на железниците ще продължи от сряда до 8 ч сутринта в петък като през това време транспортната услуга ще бъде ограничена.

Железопътните работници стачкуват не само в знак на протест срещу трудовото законодателство, но и заради продължителни преговори в сектора. Миналата седмица работниците заявиха, че планира да провеждат стачки всяка сряда и всеки четвъртък от тази седмица за напред, чак до началото на европейското първенство по футбол през юли.

Автобусите

Автобусните линии също ще бъдат засегнати от протестите. Като шофьорите на училищните автобуси също заявиха, че ще стачкуват.

Пътища и магистрали

Днес десетки камиони блокираха пътищата на страната.

Шофьори на тежкотоварни автомобили се присъединиха към протестите днес и блокираха важни пътни артерии около Марсилия и западните градове Нант и Льо Ман. Те се страхуват, че приходите им ще паднат заради реформите, в които се предвижда орязване на заплащането за извънреден труд.

Лидер на синдикат в Марсилия заяви, че целта е да се „парализира трафикът...и да се блокира икономиката”.

Въздушният транспорт

И двете летища на Париж - Орли и Шарл де Гол - бяха засегнати от стачките във вторник, тъй като техници, инженери и ръководители на полети се включиха към протестите.

Всеки, който планира да лети до или извън Париж тази седмица трябва предварително да се свърже със своя авиокомпания, за да провери дали полетът му е отменен, съобщиха летищноте власти.

Вестник "Льо Монд" съобщи, че стачката е планирана за период от 24 часа, но може да бъде удължена с още едно денонощие.

20 на сто от полетите на летище Орли бяха отменени при последната стачката, но все още не е ясно в какъв мащаб ще продължи тя.

Пристанищата

Синдикатите призоваха пристанищните работници за две 24-часови стачки във вторник и четвъртък. Това ще наруши фериботния транспорт.

Училищата

Някои училища също ще бъдат затворени по време на седмицата, тъй като много учители също ще стачкуват.

Някои общини качиха на своите интернет страници списък на засегнатите училища, но въпрекитова на родителите се препоръчва да се обадят в училището на своето дете, за да разберат дали ще има занятия.

Уличните протести

Отделно от транспортните стачки, в редица градове на Франция хиляди протестиращи излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от промените в трудовото законодателство.

Дори офисът на управляващата Социалистическа партия в Руан беше атакуван от разгневени демонстранти.

Президентът Франсоа Оланд заяви, че няма да отстъпи и да отмени ключовите реформи, които улесняват наемането, но и освобождаването на персонал. Държавният глава предупреди, че полицията няма да толерира насилието.

Година преди президентските избори във Франция рейтингът на Оланд продължава да пада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: