Last news in Fakti

16 Декември, 2016 09:19 1 773 28

Япония и Русия разширяват сътрудничеството

  • русия-
  • сътрудничество-
  • япония

Двете страни проучват въпроса за нов мирен договор

Япония и Русия разширяват сътрудничеството - 1
Снимка: БТА/AP

Русия и Япония подписаха договор за сътрудничество в използването на ядрената енергия за мирни цели, съобщи ТАСС.

Това стана по време на втория ден на разговори между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шинзо Абе. Обсъждана е възможността за създаване на единна платформа за свързване на японски и руски обекти. Договорът беше подписан от представители на Россатом и членове на министерствата на отбраната и в двете страни.

Обсъжда се и възможността за подписване на мирен договор за Втората световна война. Такъв между двете страни така и не беше сключен, заради териториален спор свързан с Курилските острови.

През вчерашния ден беше постигнато споразумение за възобновяване на контактите в областта на отбраната между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    9 1 Отговор
    Колко трудно всичко...
    особенно когато има и американски бази))
  • 2 mediator37

    3 9 Отговор
    Ако декември 1941г. японците бяха гръмнали от изток с една пушка, сега преговорите щяха да бъдат Русия дали ще може да си върне нещо от Източен Сибир. За благодарност Сталин им взе островите.
    Така е като си честен към Сталин.

    Коментиран от #3, #19

  • 3 Kcaniba

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Нямало е как да гръмнат с една пушка през 1941 г. - незнайко
    Защото са яли баура на сталин през 1940 г под Холхингол!!!
    Трябва да са благодарни, че изобщо са им оставили някви острови!!!
  • 4 misli posle govori

    5 2 Отговор
    През 1938г Япония напада съветската територия около езерото Хасан, през 1939г. нападат и Монголия при река Халхин гол.Червената армия им нанася поражение.Според някои историци с това се поставя началото на Втората Световна война.
    по-късно японците подписват със СССР пакт за ненападение, с което се изпаряват надеждите на нацистите да последва нашествие в СССР.
    За благодарност на 8 август 1945г. Червената армия нахлува в Китай и разгромява елитната Квантунска армия от 1млн. войници.На 2 септември 1945г Япония капитулира и подписва акт на безусловна капитулация на борда на американския крайцер "Мисури".

    Коментиран от #6

  • 5 бате Владо

    6 1 Отговор
    Със сигурност "добрата воля" на Путя ще има някаква цена, японците пък реално са окупирани през цялото време след края на ВСВ от американските си "приятели". Така че щат не щат са принудени да се съобразяват с поне една от двете суперсили, досега това бяха САЩ, но нищо чудно постепенно това да се промени.
  • 6 Kcaniba

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "misli posle govori":

    Чети и пиши, а не само копи/пейст...

    Сталин напада квантунската армия не от благодарност, а по Ялтински договор - Запада отваря втори фронт в Европа!
    В отговор Сталин на финалната фаза на войната, отваря втори фронт срещу Япония!!!!
    Императора на Япония капитулира , защото от благодарност американците бомбандират с атомни бомби два голоеми японски града, нямащи нищо с бойните действия и линията на фронтовете!!!!!
  • 7 misli posle govori

    0 4 Отговор
    По отношение на неизпълнение на договорености между САЩ Великобритания и СССР са следните събития.
    На 14 август 1941г се подписва най-важният документ по време на войната "Атлантическата харта", тя дава право на самоопределение на народите между САЩ и Великобритания, на 24 септември я подписва и Сталин.С това са положени основите на антихитлериската коалиция.На Ялтенските споразумения също не се спазват от страна на СССР.
    На 27 февруари 1945 Вишински(зам. мин. на външните работи пристига в Букурещ с ултиматум до крал Михай да постави просъветско правителство, компенсация за Румъния е обещаната Трансилвания.
  • 8 Kcaniba

    6 0 Отговор
    Сега отварящ една дълга, безкрайна и оспорвана тема!!!
    не само комуняката Сталин не е спаязвал договори и т.н.
    не ми оправдавай чистичкият запад и мръсният СССР!!
    Освен че исползват атомно оръжие срещу живи хора, американците заедно с бритипите изравняват със земята с фосфорни, килимени бомбандировки десетки древни градове , заедно с населението им!! Дрезден да ти е за пример!!!
    преди това има Мюнхенски сговор от 1938, фактически стартирал отчитането на втората световна и въоръжил хитлер до зъби!!
    има още десетки подобни примери!!!

    Коментиран от #22

  • 9 misli posle govori

    0 4 Отговор
    Труман е малко склонен на отстъпки по отношение на Полша.
    В писмо до Чърчил пише, че е готов да се сблъска с СССР.В отговор Чърчил споделя на 12 май 1945 за поведението на руснаците- ставало ясно, че ще последва отделяне от западния свят окупираните от Червената армия територии с термина "желязна завеса".
    Труман казва: "Изпълнявайте споразуменията и не се измъквайте с празни приказки" към руснаците.А в навечерието на третата среща на най-високо р-ще казва на вицепрезидента Уолъс: "Руснаците не изпълняват договореностите си и се държат като хора неубоздани и с лоши маниери"

    Коментиран от #11

  • 10 Kcaniba

    4 0 Отговор
    Да, студената война я започва точно Запада!!
    Чирчил -напълно алкохолизиран, и изгубил Втората Световна през 1940 г, е искал войната да не спре в Берлин, а в Москва, на всяква цена!!!!
    През 50-тте запада е имал няколко плана за Атомно бомбандиране на многомиллионните градове в източна Европа, с цел победа!!!
  • 11 Бай хой

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "misli posle govori":

    Някой, някога казал нещо. И кой е той? Може би този който е наредил бомбардировките на Дрезден и стотици други градове включително и София. Или може би онзи който е наредил атомни бомбардировки на цивилни обекти и то жилищни градове без абсолютно никаква нужда. И като малоумни повтаряйте колко зъл е сталин а какви добродушковци са били пияницата чърчил и сакатия белязан от Господ. Е не вървят вече тия нпо лозунги поне пред информираните и образованите.
  • 12 misli posle govori

    0 4 Отговор
    С други думи......
    Никой не оспорва че Червената армия изнася в Европа основната тежест на войната почти 3:1.
    Но можеха след войната съгласно подписаните програмни документи и получената помощ от Великобритания и САЩ да се изтеглят без да влият върху политическия и социалния строй на европейските общества.След като не си спазват договорките, как може да се има доверие на подобен партньор.Турците му викат на такива хора "Дьонме"- т.е обърнал се.
  • 13 Kcaniba

    2 0 Отговор
    20 век от началото си е белязан с извращения в глобален аспект - геноци над цели народи, унищожаване на цели класове в обществата, на Империии и т.н.
    Осъществени са няколко безумни социални проекта, единият разрушава Руската Империя и създава едно псевдообщество с идеални цели и минимални възможности!!!
    Но, това по никакъв начин не праваи т.нар. Запад по цивилизован, по достоин и справедлив, той е същото , как му говорите там у вас - Дьонме!!
    няма чистички, приеми го!!!
    Всички са нацапани с кръв и л..на!!!
    няма как да има тук ангели и демони!!!
  • 14 misli posle govori

    1 3 Отговор
    По отношение на бомбандировките над София.
    Чърчил се допитва до Сталин по отношение на България, дали да се осъществят въздушни нападения.Сталин одобрява това нещо.
    Официално сме във война с САЩ и Великобритания под немски натиск, но със СССР никога не сме били в състояние на война по време ВСВ и са поддържани дипломатически канали официални с СССР и неофициални с САЩ. Специално със САЩ дори молят Чърчил да спре бомбандировките над София и другите големи градове.Чърчил обаче истински мрази българите и ни нарича "грешен народ".Т.е Сталин още тогава е имал други мисли по налагане на социализма и преустройствои на българското общество

    Коментиран от #16, #18, #20

  • 15 misli posle govori

    0 3 Отговор
    Не оставай с впечатление, че съм турчин.
    Лек ден, нямам повече време да се разправям за днес

    Коментиран от #17

  • 16 Kcaniba

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "misli posle govori":

    Относно бомбандировките над София....
    Там е нямало армия, армията стояла по границите и в Македония!!!
    Нямало е кой знае какви ПВО системи, за разлика от Букурещ и най вече Плоещ с нефтените рафинерии , фанатично охраняван от Вермахра и лювтваффе , защото е единственният източник на енергоносители останал на Райха!!!
    Та кое по лесно да се бомбандира от америте и ингилизите,по безопасно??
    Мисля че жените и децата са по лесни мишени!!
    В отчетите са писали , колко тона запалителни бомби са изсипани над Плоеш!!! колко бойни излети ..
    ... и така..
    Не на война има и благородни рицари - ДА разбира се , и това са американците и англичаните!!!
    Ахахаха
    Смешен, ако не бяха милиони жертвите...
  • 17 Kcaniba

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "misli posle govori":

    ок, сорри
    лек ден
  • 18 Бай хой

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "misli posle govori":

    Погледни се отстрани и се опитай да разсъждаваш трезво. Сталин го плюят комунистите дори повече от западняците и още повече такива заблудени като теб. Изобщо никой дори и не е намеквал някой да се изтегли от завзетите през ВСВ а още по малко и да не влияе. За силното влияние на СССР в България и Румъния служи повода че в Гърция англичаните налагат терор и геноцид и за това хамериканците са нямали какво да кажат на сталин. И кат си толкова отворен кажи кога България е преживявала такъв прогрес и развитие във всички аспекти както при социализма. Винаги е можело да бъде и много по добре но защо не е било. А България не винаги е била социалистическа република. Защо тогава се е стигало само до национални катастрофи? И за жалост и сега вървим уверено към следващата.

    Свалете си розовите очила и признайте че колкото и калпав да бе социализмът България и Българите постигнаха успехи каквито не са постигали никога преди а за най голямо съжаление и след.

    Наистина се отказахме от социализма доброволно и с надежда за по добро. Но не се получи. ФАКТ.

    Коментиран от #21

  • 19 ААА

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Нямало е как да гръмне тази пушка. След войната 1938г. за която стана вече дума, Сталин е продължавал да държи там 1.5 милиона от най-елитната си и оборудвана армия,така за всеки случай. Тази армия седи там ,дори и когато Вермахта напада Русия. Сталин съвсем не е имал доверие на Япония и е чакал нападение всеки един момент. Тази армия седи там окопана ,дори и при крупните съветски загуби до Москва. И точно тази армия е била гаранта ,който не е позволил на Япония да нападне отново. И Япония е принудена да търси "своето щастие" на друго място по света. В последствие шпионският кръг "Зорге" докладва , че на този етап Япония не се готви да напада отново, и част от тези свежи дивизии ,са прехвърлени пред Москва.
  • 20 ААА

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "misli posle govori":

    На Източният Фронт ,няма български войски-факт. Но в акваторията на Черно Море се води морска война между България и Русия. И с наша помощ по море, Вермахта завзема важният Кримски Полуостров. Български войници има в Гърция и бивша Югославия. И там пазят Южният Фланг на "Оста". Гърция и Сърбия имат претенции , за по около 20 000 убити местни, на техните територии,от българите.

    Коментиран от #23

  • 21 misli posle govori

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    Най-висок жизнен стандарт сме имали по време на режима на цар Борис.За съжаление точните данни ще ги потърся, нет-а невинаги дава коректна информация
    За 1938г. имам данните САЩ имат 1235$БВП на човек, Япония 800$.
    Мисля че, 1938г беше и за България, спадът в жизненения стандарт започва след 1941г. заради разгарящата се война и доближаването до границите ни. Това са глобални процеси започнали след икономическата депресия в САЩ, като в рамките на десетина години имаме бурно нарастване и на българската икономика.Даже ако сте от София може да са запазени все още и.т белезите от икономическото чудо появата на първите т.н"кооперации"(ниски 3-4етажни блокчета от царско време).С което се решава жилищния проблем на софиянци
    Добър стандарт сме имали и през 1908г-12г.
    Така, че социализма не е върха на сладоледа..

    Коментиран от #24

  • 22 mediator37

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    Викаш, в елитната Квантунска армия има 5000 оръдия, 1000 танка, има и авиация, обаче пушки не са им дали. Ех, тези японци, само със самурайски мечове ходят. И понеже от благородство не забиха меча в гърба на Сталин, когато Вермахта нагъва Москва, сега духат супата.
    Обаче, обясняваш мъдро ти, не било от благородство, ами защото били подписали една хартия за ненападение с братския СССР. Просълзих се.
    Я кажи сега на нас простите, в резултат на това бездействие на Квантунската армия, в която няма нито една пушка (те затова и бездействат сигурно), колко армии изтегля Сталин от Сибир и ги праща да спасят Москва? И я спасяват.

    Коментиран от #25, #26

  • 23 misli posle govori

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "ААА":

    Край Варна има потънали съветски бойни кораби, защото бомбандират града ама от друга война, по време на ПСВ.
    Руснаците дават понтони на румънските войски , с които преминават и окупират България по време на Междусъюзническата война през1912-1913. В условия на таен сключен пакт от 1901г. между България и Русия.Да се чуди човек, караме като братя за наследствен имот, ама иначе сме славяни и говорим за славянско единство

    В Гърция знам това, че има въстание, което е потушено от бг. окупационни части.
  • 24 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "misli posle govori":

    Това да не ти го е казал баща ти? Голем смех.

    При борис фердинандов България изпада във втората национална катастрофа. Започват наченки на индустрия и минно дело но те са от германски фирми. България по това време е дори след СССР въпреки големите кризи които преживяват братята. Това е горчивата истина.

    Точно заради обявяването на война със сащ и великобритания губим окончателно беломорска тракия и излаза на Бяло море. България при кобургите само губи територии и стотици хиляди Българи са избити и изгонени от домовете си.
  • 25 Kcaniba

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "mediator37":

    Намали холиууд и розовите хапчета!!! Плиииз
    инак, си пра, самураите се надяваха да бодна Сталин в гръб,нооо уви!!!
    Такъв пердах са Яли в Холхин гол, че леко пооцапаха кимоното!!!)))
    Квантунците пък за 2-седмичен Блицкриг на Жуков, яха тотално изринати, което всъщност е накарало Труман да действа с Хирошима и Нагасаки, за да няма втори Берлин (разбирай триумф) за Сталин!!!!
  • 26 Д'Мин

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "mediator37":

    Човече, японците нападат и Халхин гол е само по-значителната. За първи път атакуват през 1938г. при езерото Хасан, естествено премазани. Поне прегледай историята, какво ти самурайско благородство, просто не им е стискало.
  • 27 misli posle govori

    0 1 Отговор
    Бай Хой имате системни пропуски по история- аз съм учител по история.Докато възхвалявате социализма, който фалира три пъти и Тодор Живков след третия такъв каза на един Пленум на БКП "Социализмът е едно недоносче".Само панелките ще са нужни 40млрд лева за да бъдат санирани 870 000 жилища в България и още куп други глупости като Кремиковци например построен до София и развиване непостижими мегаломански проекти на тежка металургия и машиностроене ще Ви кажа какво направи срината държава като Япония.Изобщо важното в случая е мащабът от който гледате и Ви липсва.
    От 1951-1970г. обемът на промишлената продукция в Япония се увеличава 16 пъти със среден темп 15.6%, което надхвърля постиженията на ФРГ и Италия подпомогнати по планът 'Маршал".
    Япония печели от войните през 1956г Англо-френско-израелската срещу Египет, като строи петролни танкери, а през 1971г. 1/3 от всички построени кораби са японски.Намесата на Сащ в Индокитай през 1966г. дава тласък на други сектори като електронно-изчислителна техника, телевизори и производство на автомобили, високоскоростни влакове и тунели между островите с повече от 40км дължина.През 1992г. на 100 работещи има само 2-ма безработни.А през 1992г България къде беше, под кривата круша
  • 28 misli posle govori

    0 1 Отговор
    Ще добавя и друго, че е изключително зловредно заливането на информационните канали (т.н флууд) с про- руска пропаганда дело на бот-ове.Забелязвам ги тези неща и по нещо си приличат повтарящите се постове с цикличност и плямпането като московско радио.
    В момента със всяка една страна от Европа и САЩ имаме балансирани търговски отношения с последната търговското ни салдо е положително (50-100млн долара през последните години) 400- 500млн е износ-вноса, докато с Русия е 100млн износ внос 4 млрд лева, това е лошо за националния ни суверинитет и може да ни се оказва натиск.За тази глупост са ни виновни тъпите и продажни политици, които се държат като лесно изменчив хамелион. Толкоз от мен
Новини по държави: