Last news in Fakti

4 Февруари, 2017 00:46 2 812 4

Ново разкритие за "Червената планета"

  • марс-
  • червената планета-
  • вулкан-
  • разкритие

На Марс има вулканична активност от над 2.4 милиарда години

Ново разкритие за "Червената планета" - 1
Снимка: Shutterstock

Анализът на метеорит от Марс, намерен в Африка през 2012-а разкрива, че на "Червената планета" има вулканична дейност от над два милиарда години. Това потвърждава твърдението, че най-старите вулкани в Слънчевата система са именно на Марс, пишат от "СайънсДейли".

Проучването е на професора от Университета в Хюстън Том Лейпън. Той изследва каменния метеорит, носещ името "Северозападна Африка 7635" и установява, че възрастта му е доста по-голяма от на другите намирани шерготити (вулканични метеорити). Досега всички разучавани метеорити, паднали на Земята от Марс, варират в датирането си между 327 и 600 милиона години. Анализът на Лейптън обаче установява, че "Северозападна Африка 7635" е на над 2.4 милиарда години.

Голяма част от информацията за Марс, с която човечеството разполага, идва от състава на метеорити, паднали на Земята. Чрез анализите на различните вещества човек узнава за възрастта на метеорита, за източника на магмата, както и за времевите му характеристики.

Най-големият вулкан в Слънчевата система също се намира на "Червената планета". Щитовидният Олимпус Монс е висок почти 27 километра, което е около три пъти повече от най-високият на Земята - Мауна Кеа (около 10 000 метра, измерван от океанската му основа в Тихия океан).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питанка

    9 1 Отговор
    А кой цели Земята от Марс с тези камани и защо?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Павел

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "питанка":

    Никой не цели Земята. На Марс обаче също има ангели. Един от тях е много любопитен. И като гледаше Баце и останалите тук, каква я къдрят, рече така - Ще шутирам една топка ..той така нарича камъниите и други предмети,... към Земята, за да видя тия там какво ще си кажат? И дали ще гласуват Закон, за отмяна на ДДС върху стоките от първа необходимост? Ала местните туземци, пердън политици не само не го отмениха, ами въведоха и еко зони за да лапа тповече пари Калинките им? И забравиха, че планетата изцяло е екозона и нямат право да обиждат частите и, с техните тъпотии и рекети! Този ангел, се нарича ГАВРАил - той може да ходи навред и лети и често се гаври с нас. Американците му казват още и Мърфи. но и Дявол му казват още поповете. Има брада и рога, но често се маскира както му е кеф. В случаят парчето 7635 е поредната гавра и любопитство - нищо друго.
  • 4 незнайко

    1 0 Отговор
    За Марс всеки може да каже каквото иска. Никой простосмъртен землянин не може да отиде там. Големите учени вече се чудят с какво още да ни залъгват. Луната е на един хвърлей но за "тъмната" и страна не се казва нищо. Всъщност тя не е тъмна а както на земята има ден и нощ. НО ЗАЩО ЛИ, НЕ ИСКАТ ДА ОТИДАТ ТАМ ? Всичко е конспирация.