Last news in Fakti

14 Март, 2017 16:39 1 645 0

Само една крачка до Брекзит

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес

Премиерът Тереза Мей: До няколко дни кралицата ще утвърди закона за Брекзита 

Само една крачка до Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Британският премиер Тереза Мей заяви, че през следващите няколко днес кралица Елизабет Втора ще утвърди официално закона, който упълномощава правителството да започне преговори за напускането на ЕС, предаде Би Би Си.

Когато законодателният акт, приет късно снощи окончателно от парламента, получи одобрението на държавния глава, Мей ще има правото във всеки момент да активира член 50 от Лисабонския договор. Това ще означава започването на реални преговори за условията по напускането на ЕС. Вчера неин говорител намекна, че тподобно решение вероятно ще бъде взето към края на месеца.

По-рано през деня британският премиер заяви пред депутатите в парламента, че "преди края на този месец" ще уведоми двете камари кога ще бъде активиран официално член 50, за да започне "процесът, чрез който Обединеното кралство ще напусне ЕС".

Само една крачка до Брекзит

Досега Мей не беше особено словоохотлива около стратегията си в преговорите с Брюксел, но тя определено има списък с претенции. Сред тях са: запазване на свободната търговия и сътрудничеството в сигурността, възвръщане на националния контрол върху имиграцията и възстановяване на суверенитета върху британското законодателство. От централата на ЕС възразяват срещу тези искания, припомнят агенциите.

Само една крачка до Брекзит

В речта си премиерът на Великобритания окачестви като "неправилно" произвеждането на референдум в Северна Ирландия за отделянето на областта от Великобритания. Вчера най-голямата ирландска националистическа партия "Шин Фейн" призова за такъв референдум и то "възможно най-скоро".

Откакто на референдума за Брекзит, в който мнозинството северноирландци гласуваха за оставане в ЕС, "Шин Фейн" редовно призовава за референдум за отделянето на областта от Великобритания и присъединяването й към Република Ирландия.

Само една крачка до Брекзит

Само една крачка до Брекзит

Говорител на Мей каза още, че нейното правителство ще изпълни ангажимента си към регионалното правителство в Шотландия да го приобщи към процеса на преговорите с ЕС за Брекзита. Вчера шотландският първи министър Никола Стърджън отново призова за нов референдум за независимост.

Преди по-малко от две години в Шотландия се състоя подобен вот, на който мнозинството от хората гласуваха за оставане в Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: