Last news in Fakti

28 Март, 2017 08:15 1 107 0

Буря попиля Североизточна Австралия

  • австралия-
  • буря-
  • деби-
  • циклон

Властите призоваха 30 000 души, които живеят в най-застрашените райони, спешно да се евакуират

Буря попиля Североизточна Австралия - 1
Снимки: БТА/АР

Мощен циклон връхлетя североизточното крайбрежие на Австралия. Природната стихия повреди покриви и прекъсна електрозахранването в района, предаде Си Ен Ен.

Бурята Деби е от четвърта категория и донесе проливни дъждове на островите Уитсъндей, които са популярна туристическа дестинация. Силата на вятъра достига 250 км/ч.

Окото на бурята се очаква да прекоси крайбрежието по-късно през деня.

В местната полиция вече са започнали да пристигат сигнали за повредени покриви, а 10 000 сгради са останали без електрозахранване.

Буря попиля Североизточна Австралия

Властите призоваха 30 000 души, които живеят в най-застрашените райони, спешно да се евакуират. Деби продължава да набира сила и се очаква да стане най-силната буря, връхлитала щата Куинсланд от 2011 г. насам. Метеоролозите предупредиха, че са възможни сериозни наводнения, както и високи приливни вълни заради силните дъждове.

Властите са се запасили с храна и горива, а армията е в готовност да се справя с последиците от циклона, допълва ТАСС. Отменени са полети, затворени са пристанища и въгледобивни мини в зоната.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул каза в парламента, че планът за реакция на държавата при бедствия ще позволи по-бързо да се обработват молбите за помощ.

Местните застрахователи официално обявиха циклона Деби за катастрофа, което значи, че ще се създаде специална експертна група и ще бъде открита гореща телефонна линия. По техни сметки щетите ще възлязат на повече от 1 милиард долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: