Last news in Fakti

31 Март, 2017 17:12 1 848 5

Кризата във Венецуела ескалира (СНИМКИ)

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • каракас-
  • държавен преврат-
  • преврат

Президентът Мадуро извърши държавен преврат, заяви председателят на парламента

Кризата във Венецуела ескалира (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Политическата криза във Венецуела е на път да излезе от контрол. Върховният съд на страната, обвиняван от опозицията, че служи на властта, си присвои правомощията на парламента, предаде Би Би Си. Националното събрание е контролирано от противници на социалистическото правителство на президента Николас Мадуро.

"Докато Националното събрание е извън закона, правомощия му ще бъдат упражнявани директно от конституционната камара на Върховния съд", се казва в публикувано през нощта решение на най-висшата съдебна инстанция в страната.

От януари Върховният съд на Венецуела обявява за нищожни всички решения на парламента като реакция на встъпването в длъжност на трима депутати противници на социалистическото правителство, около избирането на които съществуват подозрения, отбелязва "Ройтерс".

Кризата във Венецуела ескалира (СНИМКИ)

Председателят на Националното събрание на Венецуела Хулио Борхес обвини президента Никола Мадуро в държавен преврат. "Мадуро извърши държавен преврат във Венецуела", каза Борхес на пресконференция пред парламента. Той призова армията да спре да мълчи пред това нарушение на конституционния ред.

Председателят на венецуелския парламент обвини президента, че е отнел властта от народа. "Николас Мадуро не може да бъде над конституцията", подчерта Борхес.

Кризата във Венецуела ескалира (СНИМКИ)

Кризата във Венецуела ескалира (СНИМКИ)

Стотици противници на венецуелския президент Николас Мадуро блокираха по-рано през деня основна пътна артерия в столицата Каракас. Това постави началото на улични протести с неясен край срещу управляващите социалисти.

"От тази сутрин ние започваме да блокираме улици във Венецуела", каза опозиционният депутат Мигел Писаро. Докато той говореше, противници на "диктатурата на Мадуро" пееха около него и развяваха знамена на блокирания път.

Последните парламентарни избори, произведени през декември 2015 г., бяха спечелени от античавистката опозиция. Подобно нещо не се беше случвало от 17 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    4 8 Отговор
    Екак така ескалира, не може да бъде ?! Мадурчо е сол ....к на Путин и нещо яко е забелил банана ! Как се е стигнало до такава ситуация, след като Венецуела от години върви в крак с Великоросия и е най върлия враг на Америка ?? Не трябваше ли живота в тази най богата страна на ЮА, да цъфти и прецафтява, щом като са дружки с русняците а не местното население да тъне в бедност ?? Кой пак е виновен, Обамката ли ?? Къде са русофилите защо ги няма тук и оти мълчат кът ...ди ???
  • 2 Ники1

    7 4 Отговор
    Това, което се случва във Венецуела е типичен пример как санкциите от САЩ предимно разплащателни и силата на долара като резервна валута могат да съсипят една държава.
  • 3 Киро

    6 3 Отговор
    Който се е хванал с ушанките впиянчени, дотам е стигнал.
  • 4 Mercedes-Benz

    5 2 Отговор
    Как разбираме, че е дошъл комунизма?
    Когато свърши тоалетната хартия!

    Така става когато една държава се управлява от прост шофер на автобус. Разбира се такива инциденти са възможни само в общества където живеят търтеи вярващи в утопията наречена чифутокомунизъм! Това не е като да върти геврека цял ден и да раздава билети, да си лидер и държавник значи да имаш интелектуален потенциал поне над средното, да може да носиш отговорност и да действаш рационално в трудни моменти! Този катил смята, че с брежневски тип управление ще се задържи на власт ама се е объркал, търтеите които си ги отгледаха са гладни и си искат! Същата бананова република са като ония на север от тях кубинците!
  • 5 Хохи

    1 5 Отговор
    Така се случва когато една държава се опитва да се развива нормално и не иска да е колония на вмирисаната от кръв по ръцете си глобална мафия.
    Ще стават интересни неща там!