8 Април, 2017 08:23, обновена 8 Април, 2017 10:19 2 752 0

Стокхолм остава под тревога! (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • стокхолм-
  • швеция-
  • атентат-
  • стефан льовен-
  • ислямска държава-
  • камион

Швеция засили контрола по границите си след атентата с камион в центъра на столицата

Стокхолм остава под тревога! (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Мъж, заподозрян в терористична проява, беше задържан под стража в Стокхолм след вчерашното нападение с камион в шведската столица. Преди минути шведската полиция потвърди, че той е шофьорът на камиона, прегазил хора в Стокхолм и врязал се после в търговски център

По последни данни убитите са четирима, а ранените 15 души, 9 от тях са в тежко състояние.

Мъжът е бил арестуван снощи в градчето Мерста край Стокхолм. Той е 39-годишен узбек, който симпатизира на радикалната организация "Ислямска държава", съобщи по-рано в. "Афтонбладет". Задържаният е заподозрян за убийства от терористичен характер, заяви говорител на прокуратурата.

Стокхолм остава под тревога! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Стокхолм остава под тревога! (ВИДЕО+СНИМКИ)

По-късно в предградие на Стокхолм бе арестуван още един мъж. Според полицейски източници, цитирани от държавната телевизия, е възможно двамата арестувани да са били в контакт.

В социалните медии се появи видео, за което се твърди, че е от нападението в центъра на Стокхолм от петък следобед.

Във видеото от охранителна камера на търговски обект се виждат панически бягащи хора, които се опитват да се скрият в магазин. След миг пред витрината с висока скорост преминава камион.

От кадрите става ясно, че той се движи със скорост доста по-висока от първоначално обявената 50 – 60 км/ч. Въздушната струя след него почти отвява за закачалките с дрехи пред магазина.

Междувременно Швеция засили контрола по границите си след атентата с камион в центъра на Стокхолм, заяви премиерът Стефан Льовен, цитиран от "Ройтерс".

Стокхолм остава под тревога! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Днес решихме да засилим граничния контрол. Терористите не могат да решават как да живеем и никога няма да победят", заяви Льовен, цитиран от ДПА.

Вътрешният министър Андерс Югеман уточни, че контролът по границите ще продължи 10 дни и може да бъде удължен с още 20.

Льовен положи букет червени рози и запали свещ близо до магазина в центъра на Стокхолм, където се разби използваният в нападението камион, предаде "Ройтерс".

И днес голяма част от улица "Дротнинггатан", на която бе извършено нападението вчера, е затворена за пешеходци. Националният флаг пред държавните учреждения и кралският дворец бяха свалени наполовина в знак на траур.

Стокхолм остава под тревога! (ВИДЕО+СНИМКИ)

САЩ осъждиха терористичното нападение в Стокхолм и обявиха готовност да окажат помощ в разследването, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от ТАСС.
"САЩ най-решително осъждат терористичното нападение в центъра на Стокхолм в Швеция. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на близките на убитите и изразяваме надежда за скорошно оздравяване на ранените", каза Тонър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: