Last news in Fakti

28 Април, 2017 07:03 3 461 1

Кой е Талат Джафери

  • талат джафери-
  • македония-
  • протести
Кой е Талат Джафери - 1
Снимка: АП/БТА

В четвъртък късно вечерта македонският парламент избра Талат Джафери за председател на парламента. Това стана възможно след като лидерът на Социалдемократическата партия Зоран Заев успя да се договори с албанските партии за създаване на правителство. До ситуацията се стигна след като победителите на предсрочните избори ВМРО-ДПМНЕ не успяха сформират кабинет.

Талат Джафери е роден на 15 април 1962 г. в гостиварското село Форино. Основно училище завършва в село Чегране, а средно в Белград. Учи във Военната академия на ЮНА за сухопътна армия. Специализира във Военната академия „Михайло Апостолски” в Скопие.

Участва във военния конфликт в Македония през 2001 г., като е висш офицер от официалните въоръжени сили, но по-късно дезертира и се включва в сепаратистката албанска Армия за национално освобождение (АНО). Там се прочува под името командир Форина. В периодите 2002-2004, 2008-2011 г. , 2011 - 2013 г. и 2014 - 2016 г. е депутат в парламента на Македония. През 2013 – 2014 г. е министър на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На баща си син

    0 0 Отговор
    Много от чеченските "полеви" командири бяха кадрови съветски офицери като Джохар Дудауев, който доста беше "притеснявал4 литовците, а после се би с руснаците. И този е кадър на ЮНА. Едно време са били траки (македоните) и илири (шиптърите). Остава македоните да си научат езика и те, да видим кой ще им го разбира. А "македонец" да стане нещо като "россиянин".
Новини по държави: