Last news in Fakti

28 Април, 2017 06:35 1 297 4

Обстановката в Македония е спокойна

  • македония-
  • скопие-
  • протест-
  • парламент
Обстановката в Македония е спокойна - 1

Най-малко 42 души бяха ранени по време на вчерашните сблъсъци в Скопие. Македонските медии съобщават за ранени и трима полицаи.

Президентът на страната Георге Иванов ще събере днес лидерите на политическите партии, за да обсъдят обстановката и да потърсят решение на създалата се ситуация. Снощи протестиращи нахлуха в парламента и влязоха в саморазправа с депутати, при която пострадаха леко няколко македонски народни представители, включително и лидерът на Социал демократическата партия Зоран Заев. Причина за недоволството им стана избора на етнически албанец за председател на парламента.

Снощи протестиращи нахлуха в сградата на парламента след като за председател беше избран етническия албанец Талат Джафери. Той държал и реч на албански, което предизвика гнева на събралите се отпред демонстранти. Депутатите от македонски произход са изпълнили химна на Македония, а веднага след това албанците в парламента са запели албанския, което допълнително е нагнетило напрежението. Група от около 100 души нахлула във фоайето на македонския парламент. Стигна се до сблъсъци с депутати. Няколко народни представители бяха леко ранени, сред които и лидерът на Социалдемократите Зоран Заев. За първи път етнически албанец е избран да застане начело на народното събрание. През 2001 Македония беше на ръба на гражданската война, след бунт на албанското малцинство.

В момента обстановката е спокойна, като се очаква днес президентът Георге Иванов да се срещне с политическите лидери за да обсъдят ситуацията, съобщава БНТ. Срещата обаче, е под въпрос, тъй като не е сигурно дали всички лидери ще се съгласят да присъстват на нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    3 0 Отговор
    До това води толерастията. Гаджал, жид и м...л не се интегрират. Капсулират се и гледат да смучат на аванта. И все ревът за права, но към другите имат огромна нетърпимост.
  • 2 Пеньо

    4 2 Отговор
    През всичките години от създаването на тази изкуствена държава, правителствата и се занимаваха със заличаването на българската история и измислянето на нова несъществуваща. През същото време албанската общност подобно на тази в Косово се размножаваше в геометрична прогресия и дойде врмето, когато или трябва да се разберат как да живеят заедно или да се избият. Дебелоглавието на управляващите и нежеланието да погледнат реалността ще доведе до разпад на това образувание подобно на СФРЮ. Въпросът е как ще стане-мирно или со кютек.

    Коментиран от #3

  • 3 дааааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Со кротце, со благо и с мъничко кютек, както е казал един наш политик от миналия век. Но дали и на нас ще ни се размине?! Новото правителство трябва много да внимава.
  • 4 696

    1 0 Отговор
    Вчера в Скопие - скоро и в други балкански столици.
    а дано..
Новини по държави: