Last news in Fakti

24 Май, 2017 23:59 3 049 26

Руснаците оправдават репресиите на Сталин

  • сталин-
  • йосиф сталин-
  • русия-
  • левада-
  • репресии

Хората в Русия са все по-склонни да простят за политиката на диктатора

Руснаците оправдават репресиите на Сталин - 1

Жителите на Русия престават да смятат за престъпление репресиите на Сталин. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише "Ведомости", цитиран от "Би Би Си".

Делът на хората в страната, смятащи сталинските репресии за политическо престъпление, за пет години е спаднал от 51 на 39%, а една четвърт от участниците ги мотивират с "политическа необходимост".

Запитани за отношението на днешните руски власти към сталинските репресии, анкетираните най-често избират варианта "те изобщо не мислят за това". Само 26 на сто от хората в Русия смятат Сталин за държавен престъпник.

Обратът в отношението към репресиите, както и към други теми, датира от 2014 г., когато се появиха проблемите със Запада и желанието за твърд ръководител по модела на съветската митология, затова отслабна и критиката срещу Сталин, обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Израсна поколение, което се намира исторически далеч от тези събития и не е получило достатъчно знания по въпроса, констатира историкът Никита Петров от правозащитната организация "Мемориал".

Това е безпаметност, съчетана със злонамереност от страна на властите, които го правят, за да не се осъзнава човек като част от историята, а да сакрализира и днешната власт, коментира още общественикът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ МИЛЕ

    21 15 Отговор
    АМИ.....ПРАВИ СА.....ТАКАВА ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ И НАРОД СЕ ОПРАВЯТ С ЖЕЛЯЗНА РЪКА И ДИКТАТУРА.....

    ЕСТЬ ЧЕЛОВЕК.....ЕСТЬ ПРОБЛЕМ.....
    НЕТ ЧЕЛОВЕК....НЕТ ПРОБЛЕМ.....
  • 2 Дедо Грую

    24 9 Отговор
    Ами да. Той ги освободи от хазарското робство, финансирано и осъществено от фед на САЩ.

    Коментиран от #21

  • 3 Sergiy

    16 19 Отговор
    в московия на "86%" мозъци са промити на всички 100%. 21 век и това е истинско "чудо" как @уйло го направи, ама направи. P.S. за джугашвили (сталин) само изроди могат възхваляват, хорица които нямат си на представа какво направи с десетки милиона хора и как го направи и колко пъти. той беше едино чудовище заедно с берия, ягода и мн.др., чисти изроди.
  • 4 Гоу©т

    21 21 Отговор
    Какво си мислят руснаците си е техен проблем. Хората от едно време са си ментално обременени. И тук има такива, които развиват теории и все още вярват за просперитета и благоденствието през социализма, но и на тях им минава времето.

    Коментиран от #5

  • 5 По стар

    28 17 Отговор

    До коментар #4 от "Гоу©т":

    Гоуст, жал ми е, че живееш в днешните времена. Ти няма никога да разбереш какво е да си горд, че живееш в силна държава. Пак ще го кажа. Още живеете като грабите това което съградиха комунистите! И те си имаха трески за дялане, но държавата беше силна. Много силна. Сега какво имаме? Образование? Армия? Здраве? Икономика? Селско стопанство?

    Коментиран от #22

  • 6 Отвориочи

    16 17 Отговор
    Ако не беше "лошият дядо СТАЛИН" сега щяхме да раборим в някоя солна мина като роби на ФАШИСТКИТЕ ФАРАОНИ...но докато има хора,които четът ИСТОРИЯТА (като дявол библията)ще има и мнения противоречащи на истината...

    Коментиран от #9

  • 7 Отвориочи

    17 12 Отговор
    Стига сте ревали бре...че Сталин бил лош,че бай Тошо бил лош,че комунизма,че не знам кой....нали сте вече в Демокрация..що пак сте зле,направете нещо и ВИЕ ....живейте както живеят европейците..." Критикува ама само спи и чака "...то и в демокрация да бяхме от 200 години,пак щяхме да сме на същото дередже...манталитетът ни е такъв и това не позволява развитие,живея на запад и го знам...За пример вземаме Япония...сръх развита държава,и всичко това след две атомни бомби и пълно разрушение,ама там не ревът и не се оправдават с Америка..ами строят и се развиват...Сталин и бай Тошо после им били виновни....
  • 8 Петър Папазов

    11 10 Отговор
    Ясно е че т.нар. "изследване" е съвсем съмнително. Някакъв център "Левада" бил цитиран от ББС?! Кой не знае че ББС си поръчва новините. За мен това е част от кампанията за очерняне на Путин. Не съм му привърженик но хайде стига английски номера.
  • 9 солженицин

    13 14 Отговор

    До коментар #6 от "Отвориочи":

    Докато не измрете вие от соца с промитите мозъци, България никога няма да се оправи.
    За каква история говориш бе, прочети "Архипелаг ГУЛАГ" , двата тома, лагерите още стоят.
  • 10 солженицин

    14 13 Отговор
    В България никога не е имало фашизъм! България през 30-те е била демократична монархия!
    Всичко е съветска пропаганда! Партизаните ги сътворяват, когато червените кхмери навлизат в България, имало е единични бройки, съветски агенти на НКВД.
    Сталин е най-големият изрод в историята на човечеството, Хитлер е взаимствал от него и доразвил смъртоносните му идеи, лагерите и хитлер юргенд са взети от СССР.
    Стали е избил 20 милиона РУСНАЦИ през цялото си управление, Хитлер е направо смешен в сравнение с този изверг.

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Апропо

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "солженицин":

    След като не е имало фашизъм в България и България не е била в оста Рим-Берлин-Токио , кой уби Гео Милев , Вапцаров , децата от Ястребино ? Защо сме плащали репапарации на Гърция ?
    Въпросите са елементарни за Вас .

    Коментиран от #17

  • 12 Самуил

    14 3 Отговор
    На 9.09.1944 г в България е имало 1800 партизани, но голяма част от тях отивав в гората през август и септември. същата година.
    Занимават се предимно с обири на мандри и кошари. Най голямата им акция в село Жабокрек е преиначена до неузнаваемост. В село Жабокрек е имало санаториум в който били настанени ранени германски войници на лечение, около 20-невъоръжени. По късно тая акция е обявена за пряк сблъсък с редовна германска армия и не знам колко тона мастило са отишли за описания на проявения там героизъм. А е по скоро терористична акция .
  • 13 Снайпериста

    10 5 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 14 Гоуст

    2 5 Отговор
    Естествено. Някой каже ли, че не може да прости и знае какво го чака после
  • 15 Самуил

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "солженицин":

    Гледайте тоя филм , изключителен е -с документални кадри, със свидетели . Това е истинското лице на комунизма

    https://www.youtube.com/watch?v=9po73BlvBnk&t=922s
  • 16 Гост

    3 7 Отговор
    Ленин и Сталин вероятно са избили повече руснаци от Хитлер, а те си го тачат. Робска психика!
  • 17 солженицин

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Апропо":

    За "6-те ястребинчета":
    Човека дал командата за стрелба е фелдфебел-школникът Никола Маринов, който е ... РЕМСИСТ!
    Знаеш ли какво в РМС?
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7
    1924г Света Неделя, най-големият терористичен акт в по далечната история, не само на България!
    България влиза във войната 1944г., януари, под принуда, до тогава сме били НЕУТРАЛНИ! Кви фашисти те гонят, къде ги видя?
  • 18 Солженицын

    4 3 Отговор
    Истинският проблем пред България не е противопоставянето по остта фашизъм - комунизъм, а в липсата на последователност. В България никога не е имало фашизъм, а властите са били прогермански настроени с оглед постигането на националния идеал - обединение на България с останалите етнически български територии. Комунистите у нас са били все най-долната измет и хора към които е липсвало всякакво уважение. До нападението на нацистка Германия над СССР същите тези комунисти не са имали работа по горите, а шумно са възвалявали германските подвизи в Западна Европа.

    По-лошото идва после! След като България 45 години върви в лоното на комунизма и изгражда наново национално богатство, вместо да продължи с помощта на постепенни реформи за либерализиране на икономиката и политическия живот, ние си разсипахме събраното и го раздадохме на олигарсите. Имаше интерес от западни вериги магазини да продават у нас стоки на едро и дребно, имаше интерес от западни инвеститори да изграждат смесени предприятия - тези неща можеха да се реализират още 80-те години. Днес да сме много пред Полша и Чехия, но твърде много бяха крадците и тарикатите.
  • 19 Солженицын

    3 5 Отговор
    За Сталин пък нищо хубаво не може да се каже! Освен, че предизвикаха разпада на Русия още 1918 г., след това отново превземаха свободните вече страни, за да създадат "Союз нерушимий", благодарение и на Сталин този съюз се разпадна, а Русия, която имаше население колкото САЩ преди 100 години, все още е на ниво около 150 млн. души, докато американците надвишиха за този период 300 млн. Самият Сталин натъпка в лагерите десетки милиони, които изграждаха инфраструктурни проекти като Беломорканал, но които милиони хора не оставиха следа след себе си, разбирай, останаха без наследници,без семейства. Как е възможно някой да говори с почит за ограбващия банки грузински престъпник Коба - въобще не ми е понятно.
  • 20 Гост

    1 3 Отговор
    Има и по-зле от руснаците! Монголците си мислят, че Ленин е измислил азбуката им!
  • 21 Mercedes-Benz

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Грую":

    Много интересно как така един хазарин и хазарските му авери, освобождават от хазарско робство? А комунизма идеологията, която следва мустакатия изрод от снимката го създаде един на име Кашел Мордехай Леви!
  • 22 най стар

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "По стар":

    Важното е, че си нямаме Белене, Газдов и други такива изроди и извращения! За тях ли ти е мъчно? Много може да се спори по въпроса кой кого ограби, още повече, че някой от главните грабители не са вече между живите, но техните наследници достойно продължават делото им.
  • 23 ооооооо

    2 4 Отговор
    Кои руснаци го оправдават, кои? Комунетата, нали?
    А наследниците на милионите избити от тоя сатрап - така ли ще кажат?
    И д и о т и !
  • 24 Снайпериста

    2 0 Отговор
    Хитрер капут.
  • 25 Снайпериста

    2 0 Отговор
    Да здраствует таварищ Сталин.
  • 26 незнайко

    0 0 Отговор
    Почват да поумняват руснаците, но ние още се чудим какво е било преди 1989г. Геноцид а сега е цветя и рози може би ??? Опичайте си умовете БЪЛГАРИ, нищо добро не ни чака !!! Манипулативната машина на САЩ, работи с пълна пара !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания