Last news in Fakti

26 Май, 2017 12:56 1 492 6

4000 турски съдии и прокурори останаха на улицата

  • преврат-
  • турция-
  • съдии-
  • прокурори-
  • гюлен-
  • съдебна система-
  • бекир боздаг

Чистката продължава...

4000 турски съдии и прокурори останаха на улицата - 1
Снимка: Shutterstock

В Турция отстраниха от длъжност повече от четири хиляди съдии и прокурори, заподозрени във връзки с неуспешния опит за военен преврат, съобщи „Ройтерс“.

Агенцията се позовава на думи на Бекир Боздаг – министър на правосъдието в южната ни съседка. Според него гюленистката организация „Фето“ е пуснала пипала в съдебната система на страната.

Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча и поиска неговото екстрадиране от Щатите. Към момента обаче Вашингтон отказва поради липса на ясни доказателства, уличаващи вината му.

Повече от 100 000 служители в полицейските структури, съдебната система, държавната администрация и частния сектор бяха освободени от длъжност.

Западните страни обвиниха Турция, че преследва другомислещите и противниците на Реджеп Ердоган, които нямат нищо общо с опита за военен метеж през 2016 година.

След опита за преврат, в който загинаха близо 250 души, в Турция бе обявено извънредно положение. Това развърза ръцете на властите за арести и уволнения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крис

    10 5 Отговор
    Това е тотално отсъствие на демокрация. Абсолютно диктаторски тоталитарен подход. Явно съдебната власт не е независима въобще. Щом може президента или който си иска да отстранява магистрати
  • 2 Пеньо

    8 4 Отговор
    Султанският произвол в действие! Такава държава няма място в Европа!
    Но пък нали си има едно кремълско джудже за приятел! И за учител дори!
  • 3 ропа

    4 3 Отговор
    Голяма демокрация има в България само за образец ,какво значи корупция думата не сме чували а бедност само по телевизията виждаме а нациските мисли са само Хитлерската Германия по историята знаем.накратко сме в рая всички ни завиждат
  • 4 скритият Имам

    3 0 Отговор
    турция е диктатура. срам за ЕС и Щатите че не я гонят от НАТО и не приложат санкции против този сатрап! това е очевиден двоен стандарт! запада загуби моралния си облик, Европа няма вече лице! СРАМ !
  • 5 ОЧЗ

    3 0 Отговор
    До висчки обмислящи доброволно да посетят Турция (демек до туристите): Абе, хора, верно ли!? Вие нормални ли сте!?
  • 6 Antimediator

    1 0 Отговор
    Всички уволнени,репресирани и вкарани в затвора по повод измисления "преврат" са елита на Турция .
    Това са хора с много добро образование и професионализъм.
    До скоро техните военни учеха на Запад и са носители на идеите на Ататюрк за светското начало в турското общество.
Новини по държави: