Last news in Fakti

26 Април, 2017 15:02 1 664 2

Чистката продължава! В Турция арестуваха над 1000 гюленисти

  • турция-
  • арестувани-
  • преврат-
  • гюлен-
  • гюленисти-
  • истанбул-
  • полиция-
  • чистка

Операция от национален мащаб в Турция

Чистката продължава! В Турция арестуваха над 1000 гюленисти - 1
Снимка: БТА/ AP

Над 1000 души, заподозрени за връзки с гюленистката организация „Фето“, бяха арестувани при мащабна акция в Турция, съобщи „Хюриет“.

Властите до момента задържаха общо 1009 души, които са били в гюленистката структура, пуснала „пипала“ в полицейските сили на страната.

8500 полицаи бяха мобилизирани в цялата страна, за да вземат участие в акцията, проведена в различни провинции. Разузнаването и полицията са работили съвместно.

През лятото на миналата година в Турция бе направен опит за военен преврат. След него Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен и неговата организация „Фето“, че стоят зад метежа. В страната бяха предприети масови чистки на всички нива в държавата.

Хиляди военнослужещи, полицаи, държавни служители и академици попаднаха под ударите на закона. Западните страни обвиниха Реджеп Ердоган, че се арестуват другомислещи, нямащи нищо общо с опита за военен пуч.

По информация на „Хюриет“ са били издадени заповеди за арест на общо 3224 души в последната акция. Анкара смята, че гюленистите са създали паралелна държава, която има влияние в силовите структури.

Само в Истанбул са били арестувани 172 души. Мащабната операция на въоръжените сили продължава. На 15 април министър-председателят Бинали Йълдъръм намекна за нея. Той заяви, че са открити важни доказателства за дейността на „Фето“ в силовите структури, които ще послужат за провеждането на операция в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марчо

    1 1 Отговор
    Тия ли ми говорят за възродителен процес в БГ преди 37 години? Какво правят с различно мислещите в страната си сега? Нищо че са от еднаква вяра? Тая страна се е устремила към османизма главоломно. Османска империя и Европоизма са две несъвместими неща!
  • 2 Дай Боже и у нас такава

    0 0 Отговор
    Ех да можем и ние да изчистим България от "ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ"!
Новини по държави: