Last news in Fakti

17 Октомври, 2017 07:41 1 388 5

Брюксел и Лондон: Искаме бърз Брекзит

  • брекзит-
  • тереза мей-
  • жан-клод юнкер-
  • преговори-
  • великобритания

Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей настояват за ускоряване на преговорите

Брюксел и Лондон: Искаме бърз Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският министър-председател Тереза Мей постигнаха съгласие на работна вечеря в Брюксел снощи, че преговорите за излизане на Лондон от ЕС трябва да бъдат ускорени, предаде Reuters.

В обща декларация двамата заявиха, че в двучасовата конструктивна и приятелска среща те са направили преглед на напредъка в досегашните преговори и са единодушни, че тези усилия трябва да бъдат ускорени в идните месеци.

Срещата на Мей и Юнкер бе обявена по-малко от 24 часа предварително. На нея присъстваха и главните преговарящи от двете страни - британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и Мишел Барние от страна на ЕС.

Брюксел и Лондон: Искаме бърз Брекзит

Журналистите бяха държани на разстояние и за разговорите не бе дадена никаква друга информация освен общата декларация от шест изречения. В нея се посочва освен това общият интерес да бъде запазено споразумението за иранската ядрена програма, както и общата работа за засилване на сигурността на гражданите в Европа и конкретно в борбата с тероризма.

Мей и Юнкер вечеряха заедно снощи, три дни преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел, когато европейските лидери трябва да решат дали преговарящите за Брекзит могат да преминат към втората фаза, на която ще се обсъждат бъдещите търговски отношения между двете страни, при условие, че на досегашните разговори за условията на раздялата е постигнат достатъчен напредък.

Брюксел и Лондон: Искаме бърз Брекзит

От гледна точка на ЕС достатъчен напредък няма и вероятно 27-те ще отложат решението за срещата на върха през декември. Основният спорен въпрос е колко трябва да плати Великобритания за "развода". Според Брюксел сумата е между 60 и 100 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    5 8 Отговор
    Кралицата напуска потъващия кораб ЕС май
  • 2 НЖП

    4 2 Отговор
    Защо, когато вече англия не е в Европейския съюз, английският език все още е официален.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Random

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЖП":

    Щото САЩ ръководят всичкия цирк
  • 4 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЖП":

    Защото винаги е било на тяхната ... така както те поискат.
    Сега бързат да претупат, понеже доста хора се събудиха от сън и проумяха какво ги чака след брексит ама късно.
  • 5 Патриот

    1 0 Отговор
    Искат да се измъкнат от капана, наречен ЕС. Няма безплатен обяд. Товае като кенефа от онзи виц - вход 20 стотинки, изход 20лв.
Новини по държави: