3 Февруари, 2018 10:07 2 161 5

Ще има референдум в Македония

  • македония-
  • референдум-
  • зоран заев

Зоран Заев се надява за успешно решаване на въпроса с името на страната

„Ще има референдум в Македония. Не мога да кажа още кога ще бъде насрочен референдума, но той трябва да бъде допълнителна гаранция за нашите приятели от Република Гърция. Смятам, че това окончателно ще премахне техните резерви за това, че народът стои зад решението, което ще бъде взето. Убеден съм, че македонците ще застанат зад това решениеза смяна на името на Македония.

Надявам се решението, което постигнем, да бъде достойно и за гражданите на Македония, и за гражданите на Гърция”. Това заяви специално за NOVA македонският премиер Зоран Заев след срещата си с Матю Нимиц, посредник на ООН в преговорите между Гърция и Македония.

Заев изтъкна, че е оптимист и вярва, че спорът ще бъде решен.

„Радвам се, че заедно с нашите партньори и южните съседи от Гърция правят всичко възможно да дебатът да върви леко и да се стигне до решения. Но нека да ни разберат и нас – това е проблем между Македония и Гърция, който стои на дневен ред повече от 25 години на Балканите.

Надявам се да се доближим до решението на проблема, което да бъде приемливо и за двете страни в спора, така че да се запази достойнството и авторитета и на двете страни. Така се градят приятелства. И само така можем да се впуснем в предизвикателствата, които очакват целия Балкански полуостров”, коментира още Зоран Заев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Историята

    4 0 Отговор
    Географското име "Македония" е възкресено в Османската империя след освобождението на Гърция от гръцкия политически елит, който през 1844 г. дефинира като техен великошовинистичен иридентистки идеал т,н, Мегали (Велика) доктрина за възстановяване на Византия като „гръцка държава“ ! Реалностите, обаче, в средата на 19 век са такива, че доминиращ етнос в геграфска област "Македония" е именно българският, а не гръцкият. Ето от къде идва проблемът, който Гърция се опитва да разреши в началото на 20 век с етническо прочистване и асимилиране на "македонските" българи. Затова най-прагматично при сегашната ситуация би било името на новата държава да стане "Нова Македония" ! Просто и приемливо за всички !
  • 4 Решението

    2 0 Отговор
    Географското име "Македония" е възкресено в Османската империя след освобождението на Гърция от нейния политически елит, който през 1844 г. дефинира великошовинистичният иридентистки гръцки идеал чрез т,н, Мегали (Велика) доктрина за "възстановяване на Византия като гръцка държава“ ! Реалностите, обаче, в средата на 19 век са такива, че доминиращ етнос в геграфска област "Македония" е именно българският, а не гръцкият. Ето от къде идва проблемът, който Гърция се опитва да разреши в началото на 20 век чрез етническо прочистване и асимилиране на "македонските" българи. Затова естественото и прагматично при днешната реалност би било името на появилата се след разпада на Югиославия нова държава да бъде "Нова Македония" ! Просто и приемливо за всички !
  • 5 дааааааааа

    1 0 Отговор
    До сега беше бивша югославска република Македония, а сега трябва да е новобългарска република Македония. Това решение най-добре пасва на историческите реалности.
Новини по държави: