27 Януари, 2018 20:26 2 909 9

Мицотакис не подкрепи Ципрас за името Македония

  • кириакос мицотакис име-
  • македония

Лидерът на основната опозиционна сила в Гърция Кириакос Мицотакис не подкрепи премиера Ципрас в спора за името с Македония, съобщи Ройтерс.

Гърция смята, че името Македония предполага териториални претенции към нейната северна провинция със същото име. Стотици хиляди гърци протестираха в Солун миналия уикенд срещу използването на думата "Македония" в каквото и да било решение на спора.

"Няма да разделим гърците, за да обединим Скопие", заяви лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение след срещата с Ципрас.

Мицотакис, чиято партия води в социологическите проучвания, обвини Ципрас, че не е настоял пред Скопие за промени в конституцията им, като "необходимо предварително условие" за преговори.

Пратеникът на ООН по спора за името Матю Нимиц ще посети и двете страни следващата седмица.

Влиятелната Гръцка православна църква също се намеси, като обяви, че е против споразумение, съдържащо името "Македония".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дуло

    16 5 Отговор
    Не може ли нова държава да се казва Македоналдс. примерно да се уговорят с верига бързи закуски Макдоналдс да им разреши, хем реклама.
  • 2 onq s konq

    14 10 Отговор
    Играта е елементарна:Захранва Русия редовно сметките на ОПРЕДЕЛЕНИ ГРЪЦКИ ПАРТИИ ЗА ДА ЗАИГРАВАТ СЪС ШОВИНИЗМА НА ГЪРЦИТЕ-НЯМА СЪГЛАСИЕ ЗА ИМЕТО.А както е известно -БЕЗ СПОРАЗУМЕНИЕ ПО ВЪПРОСА С ГЪРЦИЯ НЯМА НАТО!
  • 3 111

    23 13 Отговор
    Руснаците яко бъркат кашата в региона. Още ги е яд, че ни изпуснаха на времето. Още плащат и на нашите комунисти, на троловете в този сайт и на много други. Да плащат - като имат. У нас никой не им се връзва вече.

    Коментиран от #8

  • 4 Сенко

    12 3 Отговор
    Живял съм много години в Гърция там завърших образованието си и едно нещо не може да им се отрече,а именно,че на бялото казват черно ако така им отърва.Един прост пример и в България и в Гърция и в Турция има области с име Тракия и какво означава това,че някоя държава има претенции за териториите на другите две ли???

    Коментиран от #6

  • 5 реалист

    10 2 Отговор
    Александър македонски е толкова грък колкото и тракийските владетели.И те както и Александър са вярвали в Зевс и другите богове от онова време,но това не ги прави гърци.Аз съм православен но не съм грък ли руснак.Безспорен е факта че Александър е намачкал всички гръцки полиси и затова във войската му е имало и гърци.Иначе гърците са царе по присвояването и това не е само мое мнение/гледайте моята голяма гръцка сватба/.Кафето,което в джамиите павят на пясък от време оно в Гърция гръцко,баничките са гръцки и т.н......смешно и тъжно.
  • 6 Балкани

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сенко":

    Затова ли се предлага с оглед на трансграничното сътрудничество да се обособи област Тракия с преференциално финансиране от ЕС, но с евентуален административен център в Одрин?

    Коментиран от #7

  • 7 Уникум

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Балкани":

    Уникална глупост си написал, моите поздравления!
  • 8 Русчуклия

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "111":

    И за името Македония ли са виновни руснаците?? Голяма реклама им направихте, заедно с оня под коня, няма що!

    Коментиран от #9

  • 9 касапина

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русчуклия":

    Явно не четеш кръстиха ги Сталин и Тито
Новини по държави: