Last news in Fakti

14 Март, 2018 11:55 882 3

Един за всички, всички за Нетаняху

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • ликуд

Коалиционните партньори в Израел прекратиха споровете и застават зад премиера 

Един за всички, всички за Нетаняху - 1
Снимки: БТА/АР

Израелското правителство уреди спора, който заплашваше неговото оцеляване и пораждаше спекулации, че премиерът Бенямин Нетаняху се стреми към предсрочни избори, които да му помогнат да избегне корупционно разследване срещу него, предаде Reuters.

Спорът бе за законопроект, който би продължил дадената отдавна възможност на ултраортодоксалните еврейски студенти да се освобождават от военна повинност. Дни наред коалиционните партии не можеха да се разберат по формулировките в проектозакона. Но само час преди предварителното гласуване по него канцеларията на премиера оповести, че е било постигнато споразумение и че законът ще бъде финализиран след април, когато Кнесетът поднови работа след ваканцията, започваща тази неделя.

Лидерите на коалицията са се договорили да работят заедно за запазване на стабилността на правителството, което да остане да управлява за дълъг период, се казва в съобщението. "Решихме да останем заедно за благото на гражданите на Израел и за благото на държавата Израел", каза Нетаняху пред парламента.

Един за всички, всички за Нетаняху

От началото на кризата депутати и от коалицията, и от опозицията, министри и политически анализатори твърдяха, че тя е просто претекст и че Нетаняху предпочита да остави правителството да се разпадне, за да се стигне до предсрочни избори. Някои от коалиционните партньори обаче казваха, че не искат ранни избори и настояваха да се намери изход.

Следващите редовни избори по график са не по-рано от ноември 2019 г. Последните социологически сондажи сочат силна подкрепа за Нетаняху и неговата дясна партия "Ликуд" въпреки обвиненията в корупция срещу премиера. Това може да затрудни генералния прокурор да го обвини за два случая на получаване на подкупи, както препоръчва полицейското разследване. Нетаняху категорично отрича обвиненията.

Един за всички, всички за Нетаняху

Решението на генералния прокурор дали да повдигне обвинение срещу него може да отнеме месеци и коалиционните партньори засега явно застават твърдо зад премиера, поне докато бъде взето решение за евентуални обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    4 1 Отговор
    Този, помня, за женкар го набеждаваха. Тя опозицията си лае, за щяло и нещяло.
    Но ето я разликата. В Израел казват обединяваме се и правителството да продължи да управлява, а у нас червените клатят лодката и само скандали въртят.
  • 2 Иванов

    3 2 Отговор
    Запалиха фитила на кюрдите, а сега ги изоставиха с пушки срещу германски танкове в Африн. Иначе са ВЕЛИКИ!
  • 3 Расулюлах

    1 0 Отговор
    Един за всички а всички за банята да си вземете душ хахахахах