Last news in Fakti

14 Март, 2018 16:00 7 867 0

Търсят Кехлибарената стая край Дрезден

  • кехлибарена стая-
  • германия-
  • дрезден-
  • стая-
  • бункер-
  • пещера-
  • съкровище

Заради своята красота стаята е наричана „осмото чудо на света“

Търсят Кехлибарената стая край Дрезден - 1
Снимка: Shutterstock

Прочутата Кехлибарена стая може да е скрита в планинска пещера в Южна Саксония, недалеч от Дрезден, съобщи „Дейли мейл“. Според изданието трима германски изследователи са сканирали с радар Пещерата на принца и са установили, че в нея има помещение, приличащо на бункер.

Изследователите посочват, че цялата информация за пещерата от времето на Третия райх е унищожена, а по стените са открити следи от стоманени въжета, с които те предполагат, че Кехлибарената стая е спусната под земята. Тримата изследователи се надяват да получат финансиране, за да проучат основно пещерата.

Кехлибарената стая е създадена за пруския крал Фридрих Вилхелм I, но по-късно е подарена на руския цар Петър Велики. През 1941 нацистката армия я пренася от двореца в Царско село в Кьонигсберг, днешен Калининград, а през 1945 стаята изчезва.

Периодично се появяват съобщения, че Кехлибарената стая е намерена, като се предполага, че тя е скрита в Калининградска област, Полша, Чехия или Германия. Русия настоява да си получи обратно стаята, ако тя бъде намерена, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: