Last news in Fakti

28 Август, 2018 20:00 49 533 15

Водолази удариха джакпота в Адриатика

  • съкровище-
  • адриатическо море-
  • ре д'италиа

Международен екип откри в останки от кораб сейф, в който според легендите има голямо количество злато

Международен екип от водолази откри на борда на известния адмиралски кораб "Ре д'Италиа", потънал при морска битка през 1866 г., сейф, който според легендите съдържа голямо количество злато на стойност десетки милиона евро, съобщи хърватската телевизия ХРТ.

Ръководителят на водолазния екип Лоренцо Марович е поискал разрешение от държавата да осъществи още две гмуркания, за да потвърди предположенията си.

Останките на кораба се намират на дълбочина 115 метра и са необходими специално оборудване и водолази със специална подготовка. Всяко гмуркане до кораба продължава най-малко 5 часа. Сейфът е открит при четвъртото, последно гмуркане, одобрено от държавата.

"Ре д'Италиа" е потънал при битка край хърватския остров Вис между флотата на Кралство Италия и Хабсбургската монархия. Според легендите корабът е превозвал злато, което било необходимо за установяването на италианска власт в областта Далмация.

По закон на водолазите, открили съкровище, се полага 10 процента от стойността му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Динко

    60 7 Отговор
    Бравос, юначаги!
  • 2 Насо

    43 14 Отговор
    10% е нищожно то е срамно дори. Затова човек ,като намери нещо подобно и гледа да го изнесе от България. По справедливо би било 50на50 още повече ,че то е на територията на дадена държава ,но корабът е бил или войските от друг континент дори. Значи ценностите изобщо не принадлежат на дадената държава ,та да бронирани 90%.

    Коментиран от #4, #6, #9, #13

  • 3 прост българин

    73 13 Отговор
    НЕ МИ СЕ ВЯРВА ДА СА ОТКРИЛИ ТОЛКОВА БОГАТСТВО .... ОТ .... КОЛКОТО ОТКРАДНАХА ВСИЧКИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО /народното събрание / ПЕРИОД 1989-2018 ДО ДНЕШНА ДАТА ГАРАНТИРАМ 1002 ПРОЦЕНТА .............

    Коментиран от #5

  • 4 истината

    68 10 Отговор

    До коментар #2 от "Насо":

    Новият закон за Културното наследство гласи ,че дава 5 000 лв награда и то ако реши може и да не я даде . Нама никакво значение от стойността на предаденото съкровище и 5 тона злато да предадете в България могат да ви отпуснат най - много до 5000лв. Сещате се вече Комунизма в БГ никога не си е ходил .
  • 5 истината

    55 12 Отговор

    До коментар #3 от "прост българин":

    А преди 1989 година не се ли е крало ?
    От къде тогава днешните комсомолци са така добре обучени в кражбата ?
  • 6 мето

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Насо":

    ти сигурно бърлаш адриатика с арктика
  • 7 Бай хой

    14 7 Отговор
    Мноу неграмотници тук ве. Иначе пък политически нагли.
  • 8 bockom2

    22 4 Отговор
    Аз да намеря па вии чакаите за проценти
  • 9 Един ....

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Насо":

    Ако не си грамотен , не се напъвай с коментари !
  • 10 Потрес

    20 9 Отговор
    Жалка държавица, с жалки хорица !Един текст не могат да прочетат ,камо ли да го разберат .
    Съкровището ,професори от ТИКВЕН произход ,не е открито в България !
    съкровище-Адриатическо море-Ре д'Италиа
  • 11 vasik atanasova

    4 5 Отговор
    ЧЕ ТО ДЪНАТА НА МОРЕТАТА И ОКЕАНИТЕ СА НАЙ БОГАТИ
    ИМАМ МНОГО КОРАБИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ПОТЪНАЛИ ПО ТЯХ
  • 12 Шаран БГ

    14 1 Отговор
    Разбирам, че международен екип от водолази е открил потънал кораб и на кораба - сейф ! За златото не са много сигурни - само предположение- имало легенда !? Точно за това Лоренцо Марович / шефа на екипа/ иска да се цамбурне поне още два пъти. Дълбочината е плашеща - "Кралят на Италия" е на 115 метра под водната повърхност !
    Евентуално като го изкарат на брега това легендарно злато /десетки милиона евро, не стотици милиона/, белким дадат нещичко и на водолазите. До тогава, аз ще Ви пиша легенди за злато и сребро, чат-пат и за някой скъпоценен камък, на дъното на Черно море.....
  • 13 10%

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Насо":

    Ко каза КО? Викаш кораб, който носи името Италия идва от друг континент и ме е италиански. Нищо че е потънал в битка между италианци и Хабсбурги. А пък дали е малко 10% е малко зависи от стойността на намереното злато или скъпоценности. Щом има хора които ги търсят, значи печалбата която ще приберат ги острова. Иначе затова на нас хала ни е такъв, защото болшинството хора са като тебе, гледат да измамят да крадат даже и на дребно да е. Ама тва е малко аз мога да изкарам повече ако го изнеса и го продам. Знаеш ли как се прави това, знаеш ли че хората които се занимават с трафик на скъпоценности най-вероятно са опасни престъпни елементи и може да останеш с пръст в гъз. Ама напрай далаверата, преиби там някой да земиш големите пари. Търсенето на съкровища от потънали кораби е бизнес, такива търсачи ги дават и по разни телевизионни канали, гледай може и да разбереш нещо за тия малки 10%. Ай със здраве играч на дребно.
  • 14 Хахаха

    5 2 Отговор
    До какво водят разплащанията в кеш
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: