Last news in Fakti

29 Март, 2018 19:00 909 3

Саркози се изправя пред съда за корупция

  • никола саркози-
  • франция-
  • корупция-
  • влияние-
  • президент-
  • съд

Бившият президент е използвал положението си за финансови облаги

Саркози се изправя пред съда за корупция - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият френски президент Никола Саркози се изправя пред съда по обвинения за корупция и злоупотреба с влияние, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френските медии.

Искането за дело срещу Саркози по тези обвинения е от страна на Френската национална финансова прокуратура. То е отправено още през октомври миналата година. Бившият президент може да обжалва това искане.

Финансовите прокурори подозират Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него. Във връзка със същия случай Френската национална финансова прокуратура поиска на съд да бъдат дадени и адвокатите на бившия държавен глава.

Тези разкрития за Саркози бяха направени благодарение на подслушване на телефонните му разговори. Подслушването бе разпоредено във връзка с друг случай срещу него - твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 година от либийския лидер Муамар Кадафи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 1 Отговор
    Хайде първия джендър на топло...Ами баба меркел и останалата шайка кога ???
  • 2 goni

    1 0 Отговор
    Ааа! Нема да е верно!:) Ного убав човек!:) Освен президент беше и министър на вътрешните работи!:) Ама, не като нашия едновременно!:) Майтапя се!:) Нашия никога няма да стане президент! Защо то не иска! Президента в България има твърде малко власт! А, Бат Боби много обича властта!:) Когато той е на власт де!:)
  • 3 9689

    0 0 Отговор
    Кога ще го съдят за убийства.....
Новини по държави: