Last news in Fakti

11 Май, 2018 01:31 1 844 22

Полша разследва „Газпром“ заради „Северен поток 2“

  • северен поток 2-
  • полша-
  • газпром-
  • газ

Проектът обаче се сблъсква с редица трудности от правен характер и среща съпротива от множество страни - членки на ЕС

Полското управление за защита на конкуренцията и потребителите започна разследване на „Газпром“ и на още пет компании – Engie, Uniper, OMV, Shell и Wintershall за газопровода „Северен поток 2“. Това се казва в официално съобщение на управлението.

„Преди две години компанията, която трябва да изгражда газопровода, не получи разрешение. Без значение от нашите възражения обаче беше взето решение проектът да бъде финансиран“, заяви шефът на управлението Марек Нечял.

При нарушаване на предписанията на управлението по конкуренцията на компанията нарушителка може да бъде наложена глоба, уточнява БНР.

„Северен поток 2“ е планиран с две тръби от Русия през Балтийско море до Германия. Общият капацитет е 55 милиарда кубични метра газ годишно и по първоначални оценки ще струва 9,5 милиарда евро.

Проектът обаче се сблъсква с редица трудности от правен характер и среща съпротива от множество страни - членки на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    5 9 Отговор
    ...и една по-стара свързана новина- https://www.actualno.com/europe/gazprom-shte-zapazi-chast-ot-tranzita-prez-ukrajna-news_668932.html
    "Газпром" ще запази част от транзита през Украйна 10.04.2018 21:21
    Руският гигант "Газпром" вероятно ще запази част от транзита на газ през Украйна, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че това е от съществено значение за реализацията на „Северен поток 2“. "Ние никога не сме повдигали въпроса за спиране на транзита в Украйна", каза президентът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от AFP. Той уточни, че може да се поддържа известен транзит от 10-15 млрд. куб. м. годишно, но украинската страна трябва да докаже икономическата целесъобразност на нов транзитен договор.
    Което пък означава, че руският газ много обича да го потребяват в германия, и ако германия презрително му откаже да го употребява, руският газ ще направи всичко възможно- дори и да подпише нов договор за транзит през “гадната, фашистка“ Украйна, само и само германия да не спре да го потребява и да не спре да плаща на русия за доставката му:) Което пък значи, че кучето/ руският газ/ скача според ГЕРМАНСКАТА тояга- нещо, което е в крещящо противоречие с изявленията на руските “защитници“ по нашите форуми, че след 2020г. ще има НУЛЕВ транзит на руски газ през Украйна:D:D:D

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Хаххаааааааа

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Което пък значи,че Германия хич не я е.е какво иска Полша и Украйна и е избрала руски газ през С.Поток 2....За ужас на теб...

    Коментиран от #8

  • 3 Червен интернационал

    4 4 Отговор
    ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ В ДЕЙСТВИЕ......
    НЯМА АМЕРИКА,НЯМА РУСИЯ,НЯМА ГЕРМАНИЯ!
    ТЕАТЪРА НА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ ПРОДЪЛЖАВА.
    РЪКОПЛЯСКАЙТЕ!
  • 4 123;)

    3 13 Отговор
    Шрьодер и Путин си мислеха,че ще управляват газовите доставки за цяла Европа.Света се промени и дори техния човек-Меркел вече трудно овладява нещата!Тя прие бежанците и създаде напрежение в Европа,със съдействието на Кремъл.
  • 5 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Нека Германия и Русия да си прекарат още две тръби , докато Меркел си шикалкави и обещава,а после ? Кой държи крана за газта през Украйна. Ако искат руснаците ще им пуснат , ако искат не.Германия става европейският газоразпределителен център, и ще подава порциите на всички сигурно и на цена според симпатиите.За Украйна и Полша светлина в тунела няма , достатъчно изнервяха и едните и другите.

    Коментиран от #6, #21

  • 6 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: 2“, става ясно от съобщение на ведомството. „Антимонополното дело бе инициирано от UOKiK преди няколко дни“, съобщава антимонополният регулатор, но обявяването му полската страна реши да направи именно в сряда 9 май, отбелязва Интерфакс. “Председателят на комисията може да наложи на предприятието глоба от 10 % от приходите за годината, предхождаща годината, за която е наложена глобата, ако компанията е извършила сделка в областта на концентрацията, без съгласието на председателя. Ако концентрацията вече е осъществена, UOKiK може да поиска продажбата на част от активите на предприятието, продажба на контролен пакет от акции или прекратяване на дружеството“, заканва се полският регулатор.
    За който е забравил , 100% от акциите на "потока" са заложени в Лондон за кредит , тоест могат да бъдат запорирани при съдебно решение !!!! Защо тая мъка , господи !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хаххаааааааа":

    Което пък значи , че си много бос в нещата и въобще не вдяваш за какво иде реч !!
    Публикувано във факти.бг: Ако концентрацията вече е осъществена, UOKiK може да поиска продажбата на част от активите на предприятието, продажба на контролен пакет от акции или прекратяване на дружеството“, заканва се полският регулатор. !!!!!!!
  • 9 гост

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Публикувано във факти.бг: За който е забравил , 100% от акциите на "потока" са заложени в Лондон за кредит , тоест могат да бъдат запорирани при съдебно решение !!!! Защо тая мъка , господи !!!

    Коментиран от #10

  • 10 Трол

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Чети и се образовай неграмотно соросче, ка, кое и поради що го правят това руснаците:
    Това се прави, след като опасността руската компания и нейната дъщерна компания, която ще изгражда и експлоатира "Северен поток-2" да попаднат под американски санкции по закона CAATSA се увеличи.
    На практика така партньорите на "Газпром" в проекта- компаниите Shell, Engie, Uniper, Wintershall и OMV-не могат да бъдат санкционирани, тъй като не са акционери в изграждането на газопровода и не са инвестирали пари в него. Сега тези европейски компании ще дават пари на британската финансово-кредитна агенция и тя ще финансира "Северен поток-2". така ако някой попадне под американските санкции, това ще е Glas Trust.
    Срещу това, британците ще получават вероятно доста висок процент от печалбите на Nord Stream 2 AG.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    Даа , то щото ти и любимците ти от много "грамотност" не отнесохте 5 МИЛИАРДА глобичка от украинците и то засега , а колко общо тепърва ще видим , хахахха !!!

    Коментиран от #13

  • 12 12345

    12 5 Отговор
    Полските фашаги взеха да вият на умряло, защото яко се зъбят на Русия, но без руския газ и тяхната икономика ще загине набързо. И те много глупаво повярваха на САЩ и взеха да прекаляват с позицийте си. Зъбят се на Брюксел, но много лесно могат да останат изолирани. Западните демократ не обичат такива работи.
  • 13 Трол

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Това ли ти е довода относно глупостта ти в пост 9? Ха ха аха ли е аргумента ти?

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    4 12 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    "Умнико" , дето си научил две думички (американски санкции) , НЕ ВДЯВАШ !!!! Никой не ти говори за "финансирането" в случая , а за злоупотреба с монополно положение и нелоялна конкуренция !!! Да беше прочел барем името на агенцията !!! И това е МНОГО по-тежко от санкции и се признава от всеки европейски съд !!!! А великата ти Glas Trust просто ще получи едно съдебно решение , че тия акции са запорирани и не подлежат на разпоредителни действия и ТОЛКОВА !!!

    Коментиран от #18

  • 15 Трол

    11 4 Отговор
    Обяснявайте се там, в джендър дружинката. Злоупотреби, монополи, лоялни, не лоялни, знаем за какво става въпрос! Не прави интелектуални напъни на пусто, само оцветяваш в кафяво.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Трол":

    И що така нещо ти секна ентусиазма да доказваш "финансовата схема" на любимците си ??!! Да не би да ти светна колко е елементарна и лесно уязвима , а ?? Май кафявото ще е от тях , като ги опънат и от тая страна , ххахах !!!

    Коментиран от #17

  • 17 Трол

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Виж ся умньо! Коментирам тези твои думи:Публикувано във факти.бг: За който е забравил , 100% от акциите на "потока" са заложени в Лондон за кредит.
    И ти пиша, т.е. ти давам цитат защо руснаците са го направили по този начин. И ти ми почваш едни:Публикувано във факти.бг: то щото ти и любимците ти от много "грамотност" не отнесохте 5 МИЛИАРДА глобичка от украинците,Публикувано във факти.бг: "Умнико" , дето си научил две думички (американски санкции),Публикувано във факти.бг: нещо ти секна ентусиазма да доказваш "финансовата схема" на любимците си ??!! Да не би да ти светна колко е елементарна и лесно уязвима , а?
    Момче, освен да си пиеш редовно хапчетата, с нищо друго не мога да ти помогна!
  • 18 юрист

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Има качествена разлика в образователният Ви ценз и образователният ценз на опонентът Ви. Никой не може да даде повече, отколкото има- спомнете си този правен принцип от римското право относно нивото на Вашият опонент:) Вие пишете за реална отговорност, то Ви пише тролски драсканици...Така е от доста време в нашите форуми- троловете - симпатизанти на русия ги превзеха и всяко нормално, логично и правно обосновано мнение умишлено се смачква чрез подигравки и гаври с личността на опонента, а не чрез доказване на неверността на тезата му с факти. При това положение, не можете да очаквате смислен и издържан дебат....

    Коментиран от #19

  • 19 Трол

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "юрист":

    Моля, моля хетеро шашнатата кокона с марковото бельо от магазина "Млад планинар" да си гледа в нейното канче и евентуално в канчето на половининщето си!Да не се опитва да обижда, да не остане обидена, барабар със самбиста, сещаш се за кого става въпрос-за половининщето ти!

    Коментиран от #20

  • 20 юрист

    4 9 Отговор

    До коментар #19 от "Трол":

    Констатацията на факти чрез анализ на писмената реч не е обида, а обективен процес. Nemo dat quod non habet . Повече нямам какво да Ви напиша- всичко, което съм счела за правилно, е написано в предходният ми коментар.
  • 21 123;)

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Точно това се опитват да направят!Преди години,като беше газовата криза,Русия и Германия,опитаха ефективноста на Сев.поток1.Оказа се,че не е достатъчна...стигна през Чехия до Словакия.Бяха обвинили Тимошенко....

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "123;)":

    То от опитване до случване разлика колкото от Земята до Луната !!! И какво щяла да "доставя" Раша , също !! Щото газа ти от Ямал тръгва на цена поне 2,5 пъти над старата на тоя през Украйна , или и това не ти е известно , а ?? И кога дочакаш Централна и Южна Европа да се снабдяват през Германия (!!!) , ела се обади !!! Ама май скоро обратното ще стане , че към Гърция и Италия тръгнаха вече ТРИ нови тръби и то с цени , дето "ямалци" само могат да сънуват !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания