16 Август, 2018 12:30 2 343 6

Без прецедент! Тръмп наказа бивш шеф на ЦРУ

  • доналд тръмп-
  • цру-
  • джон бренън 

Президентът на САЩ отне достъпа до класифицирана информация на Джон Бренън 

Без прецедент! Тръмп наказа бивш шеф на ЦРУ - 1
Снимки: БТА/АР

Доналд Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на бившия директор на ЦРУ Джон Бренън, изявен критик на американския президент, съобщи Белият дом, цитиран от АР.

"Господин Бренън използва неотдавна положението си на бивш високопоставен държавен служител с достъп до много деликатна информация, за да направи серия от необосновани и възмутителни твърдения, както и яростни изблици по интернет и телевизията по адрес на правителството", каза прессекретарят Сара Хъкаби Сандърс.

Без прецедент! Тръмп наказа бивш шеф на ЦРУ

Бренън е силно критичен към поведението на Тръмп. Той каза, че изявлението му на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин във Финландия е било "меко казано предателско".

Сандърс каза, че достъпите до класифицирана информация на други настоящи и бивши длъжностни лица също са "предмет на преразглеждане". Става дума за бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, бившия шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившата съветничка по националната сигурност Сюзан Райс и Андрю Маккейб, който бе уволнен през март от поста заместник-директор на ФБР.
Поне двама от тях, Коми и Маккейб, понастоящем нямат достъп до секретни данни.

Без прецедент! Тръмп наказа бивш шеф на ЦРУ

Експерти казват, че действията на правителството в отговор на отправени публично критики ще бъдат безпрецедентно политизиране на достъпа до класифицирана информация.

Бившите директори на ЦРУ и други високопоставени служители по сигурността обикновено получават позволение да запазят достъпа си, за да са в позиция да съветват своите приемници и да заемат определени длъжности.

Самият Бренън каза, че решението на Белия дом да му отнеме достъпа до класифицирана информация е опит от страна на президента Тръмп да потисне свободата на словото и да накаже критиците си, предаде ДПА.

"Това трябва да тревожи силно всички американци, включително професионалистите в разузнаването, за цената на откритото говорене", написа той в Тwitter.

"Моите принципи са много по-ценни от разрешителните за получаване на секретна информация. Няма да отстъпя", добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зизу

    9 0 Отговор
    Бай Тръмп е мнооооо лош!
  • 2 любопитен

    15 0 Отговор
    Е що бивш има достъп до класифицирана информация?

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Иванов

    3 1 Отговор
    Бренът да внимава, за да не види буталата на някой Мак отблизо, защото Тръмп може да прости, но Мосад никога!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 goni

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "любопитен":

    Да дава акъл!:) Ама, тоя вместо да дава акъл каканиже!:) Е! Какво до го правиш такъв?!:) Освен да му е...... майката!
  • 6 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "любопитен":

    В джендарските държави е така!