Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 17:10 7 366 18

Кодзиас: Каква Македония искаме? Поделена с България?

  • македония-
  • никос кодзиас-
  • българия-
  • гърция-
  • поделена-
  • съсед

Под чие влияние е Скопие?

Кодзиас: Каква Македония искаме? Поделена с България? - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

"Какъв съсед искаме, такъв под влияние на Турция? Разделен между Албания и България?“ – си зададе въпроса бившият външен министър на Гърция Никос Кодзиас по време на изказване в град Ираклион на остров Крит, докато коментираше проблема за името, преговорите и решението между двете страни, предава македонската държавна агенция МИА, цитирана от "Фокус".

Бившият първи дипломат на Гърция е говорил на мероприятие, организирано от неговото политическо движение Прато и обхвана всички аспекти от външната политика на Атина. „Искаме най-близкият ни съсед да е под влиянието, под контрола на трети сили, като например, Турция? Искаме, както наистина желаят някои, разпадане на една държава на Балканите, да я дестабилизираме и тази страна да бъде разделена между България и Албания? Или искаме да има стабилност на Балканите, стабилност на границата, увеличаване на нашето влияние в региона и да можем да правим съюзи,“ попита Кодзиас.

В коментар за отношението и позициите на Русия, бившият ръководител на гръцката дипломация заяви, че решението на проблема между Македония и Гърция и промяната на името не се прави за това, „Северна Македония да влезе в НАТО“, а защото това е решение на един проблем, който за Гърция е от национален интерес.

„Русия смята и не иска да има държава, наречена БЮРМ и тя да се интегрира в НАТО. Решението за името не се дава, за да се интегрира БЮРМ в НАТО. Премиерът много внимателно каза това, за което сега говорим, в събота по време на изявлението му при поемането на функцията (министър на външните работи), че за нас е от национален интерес БЮРМ да промени името си, да се стабилизира и да бъде изтръгната от прегръдката на Турция. Ако самите те искат да влязат в НАТО, това е тяхно право. Русия се намеси между нашите национални интереси и на тази страна, която иска в НАТО“, обясни бившият дипломат номер едно на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ο Άρχοντας

    36 7 Отговор
    Въпрос на време е тази псевдодържава наречена Македония,родена от политиките на комунистическите режими в региона,да се разпадне и съответно раздели помежду съседите й

    Коментиран от #3

  • 2 Голям Слон

    67 6 Отговор
    Каква била разликата между бесарабски българин и македонец? Първият на руски ти обяснява, че е българин. А другият на български - че не е....
  • 3 Кативо Рагацо

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ο Άρχοντας":

    Първо турция, а после има време и за дръбната риба.
  • 4 Българан

    41 6 Отговор
    В Македония живеят българи, малко гърци и съвсем малко сърби. Частите на държавата са познати от историята като Вардарска, Пиринска и Егейска Македония. Проф. Божидар Димитров не искаше тя да се поделя, защото там живеят много етнически българи, които ние (под давлението на Русия) го наричаме македонско, което вбесява Гърция. Ужасна глупост е да се говор и за македонски език. Населението е македонско спряма областта Македония, както има тракийско, шопско, граовско, добруджанско и прочие. Може би Кодзияс е прав - да я поделим, за да престанем да говорим глупости.

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 5 гост

    35 6 Отговор
    Плячката Македония извоювана от Бг. армия през 1912/18 отиде в полза на Гърция.Запазихме само Пиринска Македония.И тогавшните ни политици са били същите тъпанари като днешните.Предстои да загубим Пиринска Македония,следствие от продажните договори които подписа великият ни вожд Бойко Борисов.
  • 6 Бесен Язовец

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българан":

    Слон ли си, хипопотам ди си, не те знам, но бесарабските българи говорят по чист български и от теб и от мен дори ! Вярно, че диалекта им е малко старинен и селски, но си е чист български език !
  • 7 груйо

    10 20 Отговор

    До коментар #4 от "Българан":

    Кой пък е питал Божидар Димитров какво иска,какво не иска.Бог да го прости,но си беше един дървен старши научен сътрудник "професор".
  • 8 onq s konq

    17 14 Отговор
    Последното изречение"Русия се намеси между нашите национални интереси и на тази страна/Македония/,която иска в НАТО..."Е НАЛИ УЖ РУСИЯ НЕ СЕ МЕСИ ИЗОБЩО И НИКЪДЕ ПО СВЕТА?А всъщност ИМА ЛИ МЯСТО ПО СВЕТА,КЪДЕТО РУСИЯ ДА НЕ СЕ МЕСИ...АКО Й СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ?!

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Не се меси в отношенията ти с коня.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПОПА

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българан":

    А колко турци и албанци живеят незнаеш ? а коментираш?
  • 12 До ПОПА

    8 2 Отговор
    Турците са едва 7 % и то не чисти.

    Коментиран от #18

  • 13 Ставрю

    14 0 Отговор
    Кадзиас защо всички ви е страх от обединение между България и македония та ние сме един народ. 27 години се правихте на интересни а днес сте най добрия приятел. И македония е пак майедония макар и малко на север.
  • 14 един от всички

    8 0 Отговор
    В националния интерес на Гърция е, Македония да не се приобщи или обедини с България. Те затова им подписаха за името,за да се избегне по-нататъшното българско влияние в Македония. Това е ясно ,но БОЙКО защо подписа договора за приятелство,като той е против българските национални интереси? Ето това е най-недоумителното...
  • 15 Трајче

    2 6 Отговор
    Не знам какво да казвам за бугарскиот став за Македонија... 1912-13 koга требало да се борете за Солун и Белото море, ве залажале со Пиринска Македонија...сеа пак истото ќе ви се деси, ќе ви а дадат Струмица сас заев и радувајте се. Наместо д поткрепете Македонија вие се правете пријатели на грцте. Епа правејт се..

    Коментиран от #17

  • 16 Мария

    6 0 Отговор
    НЕ МЕРСИ.ОРТАШКО МАГАРЕТА НЕ НИ Е НУЖНО. ПОВЕЧЕ СА МИНУСИТЕ ОТ ПЛЮСОВЕТЕ. ИМАТ СИ ТАМ ДЪРЖАВА С АНТИЧНИ КОРЕНИ,С БЪРЗО ПЛОДЯЩО СЕ АЛБАНСКО НАСЕЛЕНИЕ,С ХОРА КОИТО СА СЕ ОТРЕКЛИ ОТ РОДА СИ.ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДО ПОД КРИВАТА КРУША.НАСИЛА МОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ НО НЕ ДА ДАДЕШ.НИЕ ИМ БЯХМЕ ДАЛИ СЪРЦАТА СИ И КАКВО?
  • 17 бай Тодор

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Трајче":

    България първа ви призна като самостоятелна държава под името Република Македония, а това че вие неможахте да си я запазите си е ваш проблем. Така че спрете да плювате по нас. Пра дедите ви са се определяли като българи и сега се обръщат в гробовете, като гледат колко сте прости.
  • 18 Ергени ПетРакиев

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "До ПОПА":

    Е, като трябва, ще се окъпят, я!
Новини по държави: