Last news in Fakti

30 Декември, 2018 17:06 3 759 18

Талибаните: Война до дупка

  • талибани-
  • афганистан-
  • ашраф гани-
  • саудитска арабия

Бунтовниците отново отказаха да преговарят с правителството в Кабул

Талибаните: Война до дупка - 1
Снимка: Shutterstock

Талибаните са отхвърлили предложението на афганистанското правителство за мирни преговори следващия месец в Саудитска Арабия, където бунтовниците вече имат уговорена среща с представители на САЩ с цел да се търси мирно уреждане на въоръжения конфликт в страната. Това съобщи говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс.

Този месец в ОАЕ вече се състоя среща на представители на талибаните, на САЩ и на страни от региона за разговори за прекратяване на 17-годишната война в Афганистан. Бунтовниците, които се борят за възстановяване на строго ислямско законодателство в страната, отказват да водят формални разговори с подкрепяното от Запада правителство в Кабул.

"Ние ще се срещнем с официални американски представители в Саудитска Арабия през януари догодина и ще подновим разговорите си, които останаха недовършени в Абу Даби, - каза пред Ройтерс неназован член на Ръководния съвет на Движението на талибаните.- Ние обаче ясно посочихме на всички участници в процеса, че няма да разговаряме с афганистанското правителство."

Същото потвърди и говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Те настояват първо да се постигне споразумение със САЩ, които движението смята за главна сила в Афганистан след свалянето на талибанското правителство през 2001 г.

Според данни на предвожданата от НАТО мисия "Решителна подкрепа", публикувани през ноември, правителството на президента Ашраф Гани контролира над 65 процента от населението, но само 55,5 процента от всичките 407 района в Афганистан - по-малко, отколкото всеки друг път след 2001 г. Талибаните твърдят, че контролират 70 процента от страната.

Помощник на Гани каза, че правителството ще продължи опитите си да установи пряка линия за дипломатическа комуникация с талибаните, защото смята, че "разговорите трябва да се водят между афганистанци и да бъдат организирани от афганистанци".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Василев

    6 7 Отговор
    Селяни, да си талибан, звучи непримиримо!
    Агент Багдади. ЦРУ!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Бай хой

    24 3 Отговор
    Янките и у Афганистан ядат пердах. На талибан ефенди не му пука че са янки и си ги ползват традиционно заднишката.
  • 3 Жозеф

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Василев":

    Василев, пиян си, лягай си!
  • 4 Мишката

    7 6 Отговор
    От дупката - тука е територия на амерската армия никой да не влиза!!

    Коментиран от #5

  • 5 МДАААА....

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мишката":

    НАЙ ЛОШОТО ЧЕ ИМА И БЕГЕ ПУШЕЧНО МЕСО А СЪЩО И ОТ МНОГО ДРУГИ НАЦИОНАЛНОСТИ .
  • 6 Ееее

    13 2 Отговор
    Че те САЩ бягат и от там за какви преговори става на въпрос?
  • 7 Морук

    9 1 Отговор
    Нашата тиква дали чете ,то и да чете няма да разбере
  • 8 Яшко

    10 1 Отговор
    За нова година заглавието ще е Бойко Борисов даде срок 24 часна Тръмп да си вдига войничетата от България
  • 9 принудителна демокрация

    11 1 Отговор
    След като толкова много хора там искат да живеят по свой начин, защо не им разрешават? Къде е демокрацията? Същото е и в Каталуния, и в украинския Донбас. Защо американците искат всички да живеят по техния модел и го налагат със сила? Кой им е делегирал тези права? Не е ООН, със сигурност!

    Коментиран от #12, #15

  • 10 а дано

    0 1 Отговор
    избият повечко оушън-моушъни!
  • 11 Явор

    10 1 Отговор
    Защо не оставят хората да живеят в собствената си страна както желаят. По техните правила, нрави и религия. Никой не е длъжен да спазва евро- атлантическите желания на някой си.
  • 12 ТОЧКАТА

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "принудителна демокрация":

    Разгледай символа на ,,империята на долара,,,...банкнотата от един долар...Тя има доста СИМВОЛИ И натрапчив надпис,,,УПОВАВАМЕ СЕ НА БОГ,,....или нещо подобно...Тоест ТЕ СА БОГОИЗБРАНИТЕ!!!!ТЕ ЗАПЪЛВАТ ВАКУУМА!!!!В СВЕТА!!!А ти ми говориш за ТВОЕ ЖЕЛАНИЕ!!!!Ми няма такова бе---ти си вакуум/нищо/.....Пък разгледай и центъра на Вашингтон и сградите СИМВОЛ на ВЛАСТТА....Има какво да откриеш.
  • 13 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор
    Талибаните искат да говорят със СУВЕРЕННАТА ВЛАСТ/демек САЩ/....Щото и там ...и тука ТЕ са суверенът....Ф-16 говори показателно...
  • 14 fakantanka

    6 2 Отговор
    И са ко? Едно на нула за талибаните? Имаше едно тъпо парче по фокс енд френдс дет разправяше че Бин Аладин щели да го фанат до Коледа. Ей, голем смех са тея муриканци. Накрая разбраха че са гола вода и решиха да си ходят.
  • 15 El Torro

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "принудителна демокрация":

    Я си представи, че много хора искат да заживеят по собствен начин в България?.....
  • 16 цар Крум

    2 0 Отговор
    кадиров идва , бягайте в кувейт
  • 17 САЩ ще напуснат и Афганистан

    0 0 Отговор
    Обичам принуждение към мир и демокрация по американски !
  • 18 сталин

    0 0 Отговор
    АКО ТЕЗИ НЕ ПРЕСТАНАТС ВОЙНАТА СИ.ЩЕ БЪДАТ ЖИВИ ОДИРАНИ.
Новини по държави: