Last news in Fakti

28 Януари, 2019 07:22 3 560 29

Опозицията: Вземете златото на президента

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • хуан гуайдо

Хуан Гуайдо призова британските власти да прекратят достъпа на Николас Мадуро до венецуелските златни авоари в Банк ъв Ингланд

Опозицията: Вземете златото на президента - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент, призова британските власти да прекратят достъпа на държавния глава Николас Мадуро до венецуелските златни авоари в Банк ъв Ингланд, предаде Ройтерс.

Редица западни и латиноамерикански държави смятат за нелегитимно правителството на Мадуро, когото обвиняват подриване на демокрацията. Все повече държави признават председателя на Националното събрание, контролирано от опозицията, за временен президент на Венецуела.

Правителството на Мадуро от миналата година се опитва да върне във Венецуела намиращите се във Великобритания венецуелски златни авоари заради опасенията от евентуални международни санкции.
Авоарите са на стойност от около 1,3 милиарда долара.

В писмо до британския премиер Тереза Мей и до директора на Банк ъв Ингланд Марк Карни, Гуайдо твърди, че служители от правителството на Мадуро искат да продадат златото и да депозират получената срещу него сума в централната банка на Венецуела.

"Пиша ви, за да ви помоля да спрете тази нелегитимна трансакция", се казва в писмото на Гуайдо.
Банк ъв Ингланд и офисът на Тереза Мей не отговориха на молбата на Ройтерс за интервю.

В миналото банката отказа да коментира въпроси, свързани със златото на Венецуела, като се позова на съображения за конфиденциалност на клиентите.

Загубата на златото ще бъде значителен удар за финансите на страната и ще постави под въпрос способността й да получава твърда валута, която е изключително важна за вноса на стоки като храна, лекарства, авточасти и електроника.

Междувременно правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че е признало съюзника на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, Карлос Алфредо Векио за дипломатически представител на Венецуела в САЩ.

САЩ признаха на 25 януари назначения от временно изпълняващия длъжността президент Хуан Гуайдо, Карлос Алфредо Векио, член на венецуелската опозиция, за шарже д'афер на Венецуела в САЩ, се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео.

Венецуелският президент Николас Мадуро се сблъска с безпрецедентно предизвикателство срещу оставането си на власт, след като миналата седмица Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела и призова за нови избори, отбелязва Ройтерс.

Векио е бивш помощник на Леополдо Лопес, друг опозиционен лидер, който е под домашен арест във Венецуела. Той избяга от родината си по време на антиправителствените протести през 2014 г., за да избегне арест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    59 11 Отговор
    Представете си колко са долни американските подлоги,щом призовават златото на страната им да го вземат други държави-а народа им да гладува. То затова и Венецуела е на това дереже-точно като и у нас...

    Коментиран от #18

  • 2 Франц Кафка

    13 38 Отговор
    Нормално е !
    И парламента на Франция ако обяви Макрон за нелегитимен и на неговата администрация ще забранят достъпа до активите на Франция .
    А щом Мадуро е опрял до златото на Венецуела , тази държава вече напълно е фалирала .

    Коментиран от #4

  • 3 Даммммм

    48 9 Отговор
    Долна измет са си това американските подлоги-доказано е вече.

    Коментиран от #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Инкогнито

    24 8 Отговор
    Това злато отдавна са го откраднали ингилизите, нали заради това е целия шум, искат да плащат социални помощи на пакистанци и негри с венецуелското злато!
  • 8 Джигит

    18 5 Отговор
    Моля ви се господари вземете златото моля ви се.... подъл Метис, а може би и Креол, това индианец никога не би го прдложил!!!
  • 9 Франц Кафка

    8 22 Отговор
    Откъде се взела тази митология , че някой може да нарежда на чужди банки ?
    Още повече на англичани :)
    Те си имат национално достойнство , а не като нас 45 години да ни нареждат руснаците и сега по инерция да стоим със свалени гащи одупени на Изток !
    Я си представете , че на Радев парламента му е отнел пълномощията и той след това поиска да изтегли активите на България от Швейцария например .
    Пак ли САЩ ще обвинявате , че не са му ги дали :)))
    Заблуден килхоз :)))

    Коментиран от #10

  • 10 Хасан

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "Франц Кафка":

    Разликата е че Венецуела е президентска република а не парламентарна...Президента при тях е изпълнителна власт и глава на правителство а рарламентът законадателна...и не може законадатеьния орган да изпълнява...

    Коментиран от #12

  • 11 Реалност

    9 24 Отговор
    Мадурко е пътник - или за Русия/Куба или за оня свят. Най-накрая тези хора ще имат шанс да живеят нормално.
  • 12 Франц Кафка

    6 18 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Няма парламент в света , който да не може да отнеме пълномощията на своят президент !
    Включително и САЩ
    Още повече , че след всеки избор на такъв , както в случая с Венецуела , парламента се произнася дали изборите са легитимни !

    Коментиран от #14

  • 13 Франц Кафка

    5 10 Отговор
    От вчера се наблюдава масово излитане на бизнес джетове от летищата на Венецуела , към Карибите .
    Вчера информационната агенция на Венецуела , съобщи , че на летищата се товари злато и долари на самолети ..

    Mass departure of business jets from Venezuela this afternoon. Heading mainly to the Caribbean
  • 14 Хасан

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "Франц Кафка":

    Амт изборите са били май месец 2018 и януари 2019 се отнемат пълномощия !? ..малко късничко ....Русия трябва да се притече на помощ и да си направи воена база там в името на демокрацията и регионалния мир...и малко да стреснат американците

    Коментиран от #16

  • 15 Хасан

    16 4 Отговор
    Вива ла революция,вива ла Венецуела ....навремето вземаха Алиенде ,но Мадуро не трябва да се дава ..цялото прогресивно общество трябва да е зад Мадуро и против империализма и колониализма
  • 16 Франц Кафка

    7 14 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Русия щеше да изпраща самолетоносача " Адмирал Кузнецов " , но не знам защо , вместо към Венецуела , го изпрати за ремонт в Китай .:))

    Коментиран от #17

  • 17 Хасан

    21 5 Отговор

    До коментар #16 от "Франц Кафка":

    Ако оня младок направи преврат какво ще стане ???демокрация ????....Кредити от МВФ , договори за ненужно западно оръжие ,приватизация на петролни ,минни концесии ...и пак ммлиони ще отидат в Сащ да мият тоалетни ....като България

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Франц Кафка

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Все едно вече не е станало :))

    Каквото и да започнат да строят канибалите - комунизъм , или капитализъм , винаги им се получава канибализъм !
    Исторически факт !

    Коментиран от #28

  • 20 hmhmhm

    2 0 Отговор
    ама след като шиете трябва да изрежете белият конец , че много си личи , и отдалечИ !
  • 21 мили ни Мадурко

    7 6 Отговор
    ИСКА ЗЛАТЦЕТО МАДУРКО ,ЩОТО ПУТЯ ГО НЕ ЩЕ В МАСКВА БЕЗ ЗЛАТЦЕ И В ХАВАНА ГО НЕ ЩАТ БЕЗ ЗЛАТЦЕ И В ПЕКИН - ТОЖЕ ,Е КЪДЕ ДА ОТИДЕ (БЕЗ ЗЛАТЦЕ) ЧОВЕКА - НА БАЩА СИ В МЪДЕТЕ ЛИ ?!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Borislav Popov

    5 4 Отговор
    Праавилно, не трябва да дават народното злато на тоз чифутин Мъдуро, той иска да го вземе и с него да плати на руснаците да го охраняват, докато той граби Венецуела !
  • 26 jforfk

    6 1 Отговор
    Мнго ми е интересно какво би станало ако някой щастлив момък застане пред Белия дом и каже "от днес аз съм президент моля да ми дадете златния резерв" и голяма държава примерно Китай каже "ами ние признаваме момъка за президент", а и ЕС го подкрепи? Интересното е дали веднага ще бъде застрелян или просто ще го натикат в психиатрията. Ами при същата ситуация пред Бъкингамският дворец? Или пред Елисейския? А ако аз застана на Дондуков №1 и кажа "от днес аз съм министър председател"? Ама във Венецуела може, а в САЩ не може?
  • 27 Димитърд

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Даммммм":

    Кой е доказал ти ли с мозък на едно колибри.
  • 28 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Франц Кафка":

    Е да това го казва «белия англосаксонец»за да оправдае убийствата,геноцида ,разрушението в Африка,Латинска Америка,Близкия изток...но защо ти като българин се правиш на англосаксонец
  • 29 ПлаЩАШ НА ОПОЗИЦИОНЕРИ

    1 0 Отговор
    КУФАРИ ЗЕЛЕНИ БАЛЛИ А ПРИБИРАШ ТОНОВЕ ЗЛАТО. ТВА Е КЛАСИКАТА НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ...