Новини

Превратът срещу Мадуро няма шанс

В преврата срещу законния президент на Венецуела има много старо и до болка познато, но и поне два нови момента.

Публикувана: 28 Януари, 2019 18:59
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3990
Превратът срещу Мадуро няма шанс
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Валентин Хаджийски за сайта „Гласове“

Първият нов момент е нескрито вносният характер на преврата, преврат made in USA – не само дето Тръмп и Помпео назначиха доскоро неизвестния венецуелски парламентарист Хуан Гуайдо́ за временен президент, но става ясно, че те са го и притиснали, против желанието му, да се нагърби с неблаговидната задача на Мишел Тенер в парламентарния преврат срещу Дилма Русеф в Бразилия преди близо три години.

При това Гуайдо́ очевидно е бил до началото на месеца непознат и за самите американци –

в събота Помпео демонстративно му сбърка името (произнесе го Гуѝдо). Превратът явно е набързо – за максимум две седмици – организиран във Вашингтон с подръчни средства, без солидна кадрова база в самата Венецуела. Това е голямата разлика с преврата срещу Чавес в 2002 г., а в по-ново време – и срещу Дилма, дето и самата тя отричаше, без основание, ролята на Вашингтон и лично на прогресивния Обама за импийчмента си с измислени обвинения за финансови нарушения, отправени от затънали до гуша в корупция, но добре известни опозиционни сенатори.

Вторият нов момент е бързата му и дълбока интернационализация.

Първият неуспешен военен преврат срещу Чавес в 2002 г. и десният преврат в Хондурас в 2009 г., да не говорим за парламентарните преврати като тези срещу Дилма или Фернандо Луго в Парагвай, не получиха такъв световен отзвук. А и международната обстановка съвсем не беше същата. Сега виждаме типичния безцеремонен, само че по-зле подготвен от обикновено, преврат срещу неприятен за Вашингтон латиноамерикански лидер, но в коренно различна обстановка от 2002 или 2009 г.

С какво е различна? С много. Американският президент, който обяви Мадуро за нелегитимен, сам е нелегитимен не само в очите на поне половината обикновени американци, но и на „дълбоката държава“, на корпоративните медии и на 90% от политическата класа в САЩ. Срещу него се води от над две години война на изтребление в самия Вашингтон.

За първи път в историята на САЩ говорител (председател) на Конгреса постави условие на президента, за да разреши провеждането на традиционната му реч за състоянието на съюза. Говореше се, че може да я произнесе от някое свое частно голф игрище. Сделката за възобновяване финансирането на правителствения апарат не е окончателна. Борбата за импийчмънт на Тръмп не отслабва. Главен аргумент срещу него все още е, че бил назначен на поста си от Русия, вследствие намесата на Русия в американските избори и политически живот.

Е добре, как тогава САЩ се намесват открито в изборите и политическия живот на Венецуела?

А също, за разлика от по-рано, линията на американския президент, горещо оспорвана от враговете му, сега е за бързо изтегляне на САЩ от горещите точки на света, в които погрешната политика на Обама и Буш II ги тласнаха в поредица от кървави външнополитически катастрофи. А съвсем не на откриване на нови фронтове. Тръмп постоянно признава на думи правото на другите страни да преследват интересите си.

САЩ, тласнати от Обама, Хилари и техните неподготвени съветници от Държавния департамент към авантюрата в Сирия без реална оценка на ситуацията, претърпяха стопроцентов военнополитически провал, пропагандно замаскиран като победа над ИДИЛ. А пораженията в Държавния департамент след победата на Тръмп са пословични и не дават ни най-малки основания да предполагаме, че венецуелската авантюра е по-добре обмислена от сирийската. Какво мислят, че ще постигнат след опита си от Сирия и Украйна?

Но пък за тяхна утеха Марк Цукърбърг явно е бил кооптиран с извиване ръце в борбата с Мадуро. Политизацията на Фейсбук, превръщането му в американска правителствена радиоточка обаче е ужасяващо лош бизнес модел за социална мрежа.

Превратът бързо предизвика международна поляризация, подобна на тази по Сирия и дори на испанската гражданска война от 30-те години на миналия век. Русия, удържала с пестеливи средства пълна победа над САЩ в Сирия и активно планираща военно присъствие в Карибите, вкл. във Венецуела, и като Китай, със сериозни икономически интереси там, се противопостави с възможно най-остри думи.

Речта на руския посланик Небензя в Съвета за сигурност (СС) на ООН в събота бе доста недипломатична.

Срещу нея Помпео излезе със сълзливи истории за умрели от глад поради социалистическия режим венецуелски дечица. Позицията на Китай също е еднозначна, а това са два от петте постоянни члена на СС. Общата разстановка на силите в СС „за“ и против позицията на САЩ по преврата беше 9 срещу 5. Латиноамериканските страни с ляво управление, сред които отскоро и Мексико, подкрепиха Мадуро. Бразилският фашизоиден президент Болсонару оглави регионалната опозиция срещу него, което е съмнителна услуга.

Лоша услуга на САЩ пък изиграха Макрон, който у дома си не харесва жълтите жилетки, протестиращи вече 11-та седмица срещу него, а във Венецуела обожава протестиращите противници на Мадуро, и изпадналият в перманентен шок кабинет на Мей, и Германия и Испания, които едновременно с Франция в събота излязоха с идентичната позиция, че до 8 дни ще признаят Гуайдо́ за временен президент на Венецуела при липса на насрочване на нови избори или още нещо недоразбрах какво.

Дотук с големите приказки за историческата среща в Аахен.

Големите западноевропейски страни и някогашни горди колониални метрополии си остават в геостратегическо отношение нищожества, безропотни васали на Вашингтон дори и в сегашното му никога небивало хаотично състояние на безредно отстъпление по всички фронтове. Разбира се, една утрешна смяна на тези увехнали режими ще доведе до бърза външнополитическа ориентация. И тя ще бъде в интерес на Европа. Както и отказът от невъзможните вече империалистически намеси в Латинска Америка ще бъде в интерес на САЩ, на мнозинството обикновени американци.

За българското правителство много притеснителна трябва да е позицията на „приятеля“ Ердоган, с който Борисов провеждаше съвместни заседания на МС, и който не е забравил, че сам едва си отърва кожата в преврата, спретнат му с американска помощ в 2016 г. Те изглежда няма да бързат с определянето си.

Тук се открива златна възможност за президента Радев да блесне на международната сцена.

Дано се възползва! Няма да му струва нищо, а ползата за авторитета му ще е голяма. Не е нужно да слави Мадуро. Би могъл например да накастри процедурно гламавите, безотговорни, неизбрани от никого еврочиновници Туск и Могерини, побързали да туийтнат в подкрепа на преврата от името на „Европа“. Коя Европа? Кой ги е упълномощил?

Не е нужно също Радев да се идентифицира с Путин и дори със Салвини. Налице е блатантен, противоправен опит за преврат в независима страна, наложен отвън, от държава, която в момента се бори срещу намесата на трета страна в своите собствени избори в 2016 г. Налице е и унизителна, васална реакция на западноевропейски правителства-пътници, Макрон, Мей и Меркел, дезавуирани от народите си. Само два дни след помпозната „каролингска“ среща на Макрон и Меркел в Аахен, за която толкова тамян се изкади. И която бе безжалостно съсечена от италианския премиер Конте.

Като народен президент със социалистическа ориентация Радев би трябвало да се изкаже по похдодящ начин и против пещерната антисоциалистическа пропаганда на Помпео, на когото приглася по форумите и българският седесариат. Както вече много пъти съм показвал, тази пропаганда не изразява действителното отношение и на мнозинството днешни американци към социализма.

Сред младите американци значително мнозинство дори вече имат положително отношение към него. И в България все повече хора (вероятно над 50%) мислят, че при социализма все пак се ядеше повече месо и се живеше по-спокойно, макар и без банани и с кризи за кафе и тоалетна хартия, отколкото днес.

Тук му е мястото да кажа, че както Тръмп определя легитимните президенти на другите държави, тъй и за десетки милиони американци, в т.ч. и за мене, легитимният президент на САЩ пък е сенаторът от Вермонт, социалистът Бърни Сандърс.

Трябва да се действа бързо, преди всичко да е станало ясно, за да се извлекат сериозни ползи. Ясно е, че щом 98% от армията и мнозинството от народа (бедните) остават въпреки всичко с президента на Венецуела, щом Гуайдо́ е непопулярен (имал над 70% неодобрение в края на 2018 г.) и щом Русия и Китай остро предупреждават САЩ да не се меси с военна сила, превратът няма да успее, както не успя и цветната революция срещу чавистите, и опитът за покушение срещу Мадуро неотдавна. Въпреки медийния бяс, въпреки усърдието на местния седесариат.

По-вероятно е Венецуела, която има и най-големите доказани запаси за нефт в света и е четвърта по запаси на природен газ, да получи помощ от Русия и Китай за решаване на неотложните си икономически проблеми и туширане недоволството. Бъдещето на Латинска Америка, с всички нужни корекции, не е в посоката, към която Болсонару сега тегли Бразилия, а в тази, избрана от Чавес. С Мадуро или с друг, но същата посока.

Вижте безплатно в Ютюб документалния филм на Дейвид Пауър „Революцията няма да се дава по телевизията“ (The Revolution Will Not Be Televised) и чуйте какво казва Чавес на митинга в началото за съвременния капитализъм.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Киро
1 Отговор
САЩ са впрегнали яко сили да разбутат държвата заради петрола.

Оценка:
-3 +82

105
2 Отговор
Ако свалят мадуро военните ще станат мутрички - дрога, проституция, хазарт.

Оценка:
-1 +55

гост
3 Отговор
няма по гнусна пасмина от ФАЩ

дано големия вулкан изригне и ги заличи тези каторжници

Оценка:
-4 +72

555
4 Отговор
Софийския майдан.... протестите срещу Орешарски.... бе организиран от САЩ и докараха васалната Тиква на власт .

Коментиран от #7


Оценка:
-6 +72

Анти седераст
5 Отговор
Венецуелците имат право да ядат, независимо дсли Путин му харесва или не. Той и без това не знае къде се намира и какво се случва...

Оценка:
-57 +9

страхотен
6 Отговор
логчно последователен и фактологически обвързан коментар!!!
След преврата в Чили и убийството на Алиенде с подкрепата на ЦРУ,едва ли някой ще допусне втори път неговата грешка.Сега венецуелските козяксоросоиди ще бъдат избити!!!

Оценка:
-2 +57

Анти седераст
7 Отговор

До коментар #4 от "555":


Тия безмозъчни добитъци - путинофили и седерасти могат да бъдат управлявани саамо по един начин - със сила и режим. Като този в САЩ.
Ако искат да ядат. Иначе ще ядат кал, като в пре-богатата на ресурси Русия.

Оценка:
-59 +4

Анти седераст
8 Отговор
Проблемът навсякъде е един и същ - как ефективно и умело да управлява пасмината от добитъци(т.нар. електорат). 90% полу-вменяеми и частично в съзнание примати, ръководени от инстинкти и рефлекси.

Коментиран от #10


Оценка:
-39 +2

Guido Lopes
9 Отговор
Viva Venetsuela viva Maduro краварите останаха на сухо и тук!

Оценка:
-2 +45

Уууууу
10 Отговор

До коментар #8 от "Анти седераст":


От хищнически инстикти и мутро рефлекси се ръководят сегашните Гробари разсипващи държавата .Изключително тъпи . прости и необразовани попаднали в благодатна почва от страхлив и търпелив народ си развяват байряка както си искат ...ще дойде и техния край ...ти сигурно си от тях ..като гледам мозъкът ти е отровен от герберска злоба ...за съжаление си

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +42

11
Този коментар е премахнат от модератор
Путин крепи Мадуро
12 Отговор
Дано обикновените граждани на Венецуела да не страдат , заради подкрепата или интересите на САЩ и Русия

Оценка:
-19 +6

искам независимост
13 Отговор
Дилма Русев беше наказана от Американската управа, защото предпочете" Грипен" пред" "Ф-16".
Добра статия спазваща истината както си е, браво!

Оценка:
-2 +41

Спас безделника
14 Отговор
Не точно петрола, а цената на петрола в световен мащаб- това е целта.

Оценка:
-0 +33

Бай Шиле
15 Отговор
Отличен анализ.За съжаление европейските пудели на САЩ едва ли ще я прочетат.А нашата компаньонка външен министър и да я прочете няма да я разбере.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +33

Хасан
16 Отговор
Вива ла революция ,вива ла Венезуела..ей гиди ей

Оценка:
-0 +13

17
Този коментар е премахнат от модератор
onq s konq
18 Отговор
САМО ПИТАМ без да съм чел статията:Ако нещата се случат ТОЧНО НА ОБРАТНО НА ТВЪРДЕНИЯТА НА АВТОРА...ще се откаже ли от "активна анализаторска дейност"...ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ?!

Оценка:
-25 +5

империализъм
19 Отговор
Америка продължава да сменя правителства по света....

Оценка:
-1 +17

Баба Вуна
20 Отговор

До коментар #15 от "Бай Шиле":


В.Министър на България компаньонка? Смях в залата! Тя по интелект ми прилича, на Мини- стръ- квата на У-бразованието и Кил- турата Чилова! Дето бъркаше автори със спортни клубове!

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +7

Бай Шиле
21 Отговор

До коментар #20 от "Баба Вуна":


Що бе,за компаньонка става.На парти на ЦРУ.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Ваня Червенкова:
Бизнесдамата Ваня Червенкова в Биг брадър:
Това не значи, че вися като прани гащи на селски простор."

Още бисери