Last news in Fakti

28 Януари, 2019 11:50 5 102 31

Армията ще реши кризата във Венецуела

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • хуан гуайдо

Съперниците Николас Мадуро и Хуан Гуайдо се опитват да привлекат военните на своя страна

Армията ще реши кризата във Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна, предаде ДПА.

Мадуро посети 41-ва бригада във военната база Форт Парамакай, където войниците скандираха: "Винаги верни, никога предатели". Той беше придружаван от министъра на отбраната Владимир Падрино.

Междувременно Гуайдо, който в сряда се самопровъзгласи за президент, публикува одобрен от парламента закон за амнистия на всички военни, които се присъединят към целящото възстановяване на демокрацията във Венецуела опозиционно движение.

"Споделете това с войниците в семействата си, с приятелите и съседите си", написа Гуайдо в Туитър. Депутати и студенти от опозицията предадоха документа на представители на венецуелската Национална гвардия.

Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро. Гуайдо призова армията да помогне на парламента за свалянето на Мадуро.

Военният аташе на Венецуела в САЩ Хосе Луис Силва заяви в събота, че не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент.

Франция, Германия, Великобритания, Испания, Португалия и Холандия заявиха в края на седмицата, че ще признаят Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни Мадуро не свика избори.

Хуан Гуайдо бе признат за временен президент от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико.

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай призоваха всички проблеми да се решат по мирен път и без външна намеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    71 9 Отговор
    Всеки опит за преврат се решава с намеса на армията, иначе идва американската "пролет" - АНАРХИЯТА!
  • 2 Meganoob BG

    77 9 Отговор
    Сега знаете защо унищожиха българската армия.
  • 3 Емил

    11 41 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна, предаде ДПА.
    ФАКТИ, още с първия абзац явно демонстрирате отношение, при това различно от официалното на ЕС и България! Ясно кой ви плаща! Сега бързичко ми изтрийте поста, що то ще се разчуе очевадното!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Хасан

    58 5 Отговор
    Военен преврат срещу законно избран президент не е ли престъпление според западните демократични ценности????..мац не е ..Египет и Сиси е пример

    Коментиран от #10, #15

  • 5 Не Бербам на Ошите си

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    ДАВАШ ЛИ СИ СМЕТКА КАКВА ГЛУПОСТИ СИ НАПИСАЛ ? Обвиняваш Факти във безпристрастност ?
  • 6 Потев

    35 4 Отговор
    ТОЗИ ТИНЕЙДЖЪР ГУАЙДО СИГУРНО СИ МИСЛИ ЧЕ ВСИЧКО ЗНАЕ, АМА АКО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ЩЕ ГО НАЛАЗЯТ ВСЯКАКВИ МУТРИЧКИ, ЩЕ СТАНЕ КАТО У НАС 90г И ЩЕ ЗАГУБЯТ 30г
  • 7 ****

    41 5 Отговор
    Законият президент на Венецуела е в правото си,да нареди Гуайдо да бъде атестуван и съден за опит за държавен преврат.Какво още го чака?
  • 8 Реалист

    5 18 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    И аз се чудя как все още не са те изтрили - обикновенно модерчето или ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР на сайта който отговаря за "правилната " политическа линия трие до 10-на минути. Днеска спи...
  • 9 Диди

    9 34 Отговор
    Тези от висшето военно командване са същевременно и министри в правителството.Мадуро от години е устроил тази система,защото иска за век и веков да остане ,,диктаторът,,на Венецуела..Въпреки това,доста от военните не го поддържат.Мадуро ще направи гражданска война в страната,така правят всички диктатори-убийци,които усетят че им идва краят.Но преди да го премахнат,ще избие много хора.За такива ....само разстрел.

    Коментиран от #11, #12, #16, #31

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Borislav Popov

    30 4 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Тоя дето се е самопровъзгласил за президент ще бяга скоро време към обора. Иначе ще го набият на кол самите му последователи за да си спасят главите !
  • 12 ....

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    По думите ти си личи 🐄-то ти убичение!

    Коментиран от #18

  • 13 Цензурът

    7 0 Отговор
    Да престане да трие безпринципно, ако иска да яде!
  • 14 Факт

    1 4 Отговор
    Има една хубава книга описваща всичкото-" вътре в компанията"
  • 15 аршинолог

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Не си разбрал, Хасанчо - "демократично", е онова, което в интерес на сащ. "Недемократично", онова, което е в ущърб на интересите на сащ. Затова и Х.Тачи, ал Сауд, Порошенко... са баш "демократи". Орбан, Асад, Мадуро.. Путин, най-вече, разбира се, са "недемократи", "диктатори". Както и Ермангал, като им играеше по свирката, от него по-демократ нямаше, пък после...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Диди

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "El comandante":

    Почни от себе си.
  • 18 Диди

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "....":

    Кое от написаното от мен,не е вярно?

    Коментиран от #20

  • 19 Гюлен

    14 1 Отговор
    Скъпи приятелю Гуайдо, чакам те в Пенсилвания да ти обясня как се правят нещата, аджамийче си явно...

    Коментиран от #21

  • 20 ....

    20 3 Отговор

    До коментар #18 от "Диди":

    Гражданските войни които САЩ организират по цял свят, в Украйна, Сирия, Либия, Ирак и т.н.
  • 21 Диди

    2 13 Отговор

    До коментар #19 от "Гюлен":

    Умнико,ти ли ще му обясняваш,или той на теб??? Продължавай да пишеш тъпизмите си тук,ащото за такава позиция като неговата,дори не можеш и да си мечтаеш. Но ние сме склонни, ще те изтърпим.
  • 22 Боряшник

    4 13 Отговор
    Мадуро скоро заминава в Ташкент,
  • 23 Бай Конур

    3 8 Отговор
    Армията ще нахрани народа ли ? Или медикаменти ще осигури ? Или други стоки от първа необходимост . Нищо не може да направи армията ,тя може само да убива. Обаче срещу нея са собствените им братя и сестри, майки и бащи . Апропо Мадуро е пуснал паравоенни по улиците с разрешение да убиват .
  • 24 Южна Америка

    3 13 Отговор
    Този диктатор е пътник, докарал народа си до просешка тояга. Вижте само кой го подкрепя, Куба, Северна Корея, Турция и СССР, две мизерий и две диктатури.
  • 25 Бай Конур

    4 9 Отговор
    А знаете ли ,че най богатия човек във Венецуела е дъщерята на Хуго Чавес . Състояние около 4,5 милиарда долара . Ето го социализЪма в действие .

    Коментиран от #26

  • 26 ....

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Конур":

    Че при капитализма как е?
    Ако при социализма богатите са 1000, то при капитализма е един! И в двата случая не си ти!
  • 27 ники

    1 7 Отговор
    бенджамин Франклин революционер е казал когато законът е несправедлив гражданите са принудени са въстанат срещу него. мадуро гайадо все тая. криза глад хиперинфлация. това е проблема. що за гений направи нестодобивна страна в бедсваща. уго Чавес.
  • 28 МОСАД

    0 7 Отговор
    Мадуро се готви да бяга в Русия , като не пропусна да омете хазната до последния петак. Вчера на военно летище е пристигнала колона от бронирани инкасо коли , с много охрана . Разтоварени са куфари и сандъци с неизвестно съдържание Какъв социалист ,а ? Крадец - типичния социалист . Добре ,че Английската банка отказа да му даде и златото . От летище Внуково е излетял самолет Боинг 777 на компанията Nordwind Airlines номер на чартърния полет
    9801 . Според Flightradar24 той трябва да кацне в 20 ч венецуелско време .И след това да излети за Москва ,без междинно кацане.
  • 29 МиГ 23

    4 0 Отговор
    Нашите политици кога ще осъдят опита за преврат? 3 дни минаха вече.

    Коментиран от #30

  • 30 Чиляка

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "МиГ 23":

    Най-богатата на петрол държава. Какво значи това, за да си богат трябва да си умен. Комунизмът е лош строи и си отиде. Капитализма е лош строй и си отива. Остава само "комунистическия капитализъм"-т.е. Маркс плюс Дън Сяо. Това е строят в следващите 100г. След това гадателите ще предскажат.
  • 31 ССС

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Когато Младенов и Луканов свалиха диктатора Живков,колко години България ще е в преход и от близо 10 милиона,колко останаха български граждани!?Вдсички български граждани сме дадени на концесия!!!Защо всеки неудобен политик на САЩ е диктатор,а всеки новоизбран Президент на САЩ е по голям диктатор заедно държавния департанен,сената,защо ЦРУ се меси в независими държави!!!Колко войни е обявила САЩ последните 100 г. за петрол ,полезните изкопаеми и наркотици!!!Най голямата им мечта им е Сибир с полезните изкопаеми,на тях затова най големия враг е Русия!!!