28 Март, 2019 07:34 3 120 5

Гласуване след гласуване в Лондон! Отложиха Брекзит

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес

Премиерът Тереза Мей предложи да се оттегли от поста си, опитвайки да спечели подкрепа за сделката с Брюксел

Гласуване след гласуване в Лондон! Отложиха Брекзит - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Камарата на общините на британския парламент реши да удължи срока, предвиден за напускане на Европейския съюз. При снощното гласуване 441 депутати подкрепиха поправка за отлагане на Брекзита, 105 бяха против, съобщи Reuters.

Тъй като договореното от премиера Тереза Мей споразумение за напускане на ЕС на два пъти бе отхвърлено от парламента, ЕС даде възможност на Лондон да получи отсрочка и да напусне ЕС не както бе планирано на 29 март, а по-късно - на 22 май, ако сделката бъде одобрена до края на март, или на 12 април, ако тя не бъде одобрена.

Шансовете за приемане на споразумението се увеличиха, след като вчера Мей заяви, че е готова да напусне премиерския пост предсрочно, веднага след Брекзит, ако депутатите консерватори, които са против сделката, все пак я подкрепят. След това изявление 25 депутати евроскептици промениха позицията си и смятат за подкрепят премиера.

Гласуване след гласуване в Лондон! Отложиха Брекзит

Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно заради позицията на северноирландските юнионисти, които по принцип подкрепят кабинета на Мей.

Снощи Найджъл Додс, заместник-председателят на Демократичната юнионистка партия, заяви, че тя ще гласува против сделката на Мей и опроверга появилите се преди това медийни съобщения, че депутатите от ДЮП ще се въздържат.

Лидерът на ДЮП Арлийн Фостър също каза, че няма да се подпише под нещо, което вреди на Обединеното кралство и отново подчерта, че сделката на Мей е заплаха за цялостта на страната и ще ограничи възможността ѝ да преговаря за бъдещите ѝ отношения с ЕС.

Мей не се е отказала от надеждата, че договореното от нея споразумение може да мине в парламента. В последен опит да спечели на своя страна опонентите си в собствената си Консервативна партия, вчера тя обеща, че ще се оттегли, ако сделката бъде одобрена и Великобритания напусне съюза.

Гласуване след гласуване в Лондон! Отложиха Брекзит

Миналата седмица ЕС даде възможност да се отложи излизането на Лондон от ЕС и ако до петък споразумението бъде одобрено, Обединеното кралство ще може да напусне съюза на 22 май. Ако ли не - Великобритания има време до 12 април да каже на ЕС какво смята да прави: да излезе без сделка, рискувайки да изпадне в икономически хаос, или да поиска по-дълго отлагане на излизането и да поеме курс към "по-умерен" Брекзит, или дори да остане в блока.

Според опозиционни политици единственият възможен път са предсрочни избори, които да пренаредят парламента и да разбият политическия блокаж.

Тези, които са против Брекзит, не са се отказали от идеята за нов референдум за оставане в ЕС. Засега в парламента няма мнозинство за такъв вариант, но привържениците на нов референдум смятат, че общественото мнение се променя в тяхна полза. Печели подкрепа и така нареченият "ядрен вариант" - просто да се отмени разводът с ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джендария

    14 4 Отговор
    Политически колапс! Показва неспособността на днешните политици да решат едни въпрос, гласуван на референдум!
  • 2 Еди кой си

    21 2 Отговор
    Ето защо референдумите не са решение. Не може сульо и пульо да решават неща, за които идея си нямат!
  • 3 некойси

    2 0 Отговор
    Мда, от тоя ракурс лицето и прилича на такова на рептилоид.
    Може и да има нещо вярно в тези теории.
  • 4 Ай стига бе

    8 0 Отговор
    Тотално се оакаха. Авторитета им се срина в канализацията. Ще им трябват десетилетия да се възстановят тези родител 1 и родител 2.
  • 5 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    ето до какво води популизма.преди няколко години група политици успяха да излъжат англичаните че излизането от ес е решението на всичките им проблеми.оказа се обаче че ситуацията е съвършенно различна и сега никои не иска да предприеме въпросния брекзит ,щото всяко излизане на англия от ес със сделка или без ще доведе до много тежки последици англииската икономика и великобритания като държава.
Новини по държави: