Last news in Fakti

5 Април, 2019 17:40 5 037 25

Ужасът на войната се завърна в Либия

  • маршал халифа хафтар-
  • оон-
  • либия-
  • триполи-
  • агила салех-
  • файез ал сарадж-
  • абдала абдуррахман ат тани

Маршал Халифа Хафтар обяви, че започва настъпление към Триполи, за да освободи столицата от терористи

Ужасът на войната се завърна в Либия - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Либийски сили, съюзници на международно признатото правителство в Триполи, са пленили 145 войници от Източните сили, съобщи военен командир, цитиран от Ройтерс.

Пленниците са заловени в град Зауия западно от Триполи, каза Мохамед Алхудаири, командир на оперативния щаб за западния регион. Той каза пред Ройтерс, че са били конфискувани 60 превозни средства.

ТАСС съобщи, че в източния либийски град Тобрук е пристигнал генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за среща с председателя на базирания там либийски парламент Агила Салех, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Малко по-рано телевизия "Скай нюз - Арабия" съобщи, че Гутериш е пристигнал в Бенгази за преговори с командващия Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар и за да обсъди с него обстановката в страната след заповедта на Хафтар за настъпление на ЛНА към Триполи.

Според тв канала "Ал Хадас" срещата между Гутериш и Хафтар може да се състои в Тобрук, а "Ал Арабия" отбелязва, че двамата ще се срещнат край Бенгази и ще дадат пресконференция.

Регионалните медии нямат точни данни къде се намира шефът на ЛНА.

В Либия действат две правителства: международно признатото Правителство на националното съгласие на премиера Файез ал Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдала Абдуррахман ат Тани, действащо в източната част на страната заедно с избрания парламент и подкрепяно от ЛНА на маршал Халифа Хафтар.

Вчера Хафтар обяви, че започва настъпление към Триполи, "за да освободи столицата" и "да прочисти западната зона от терористични групировки". Сарадж на свой ред даде заповед на всички военни подразделения под негов контрол да бъдат готови за отбрана.

Ужасът на войната се завърна в Либия

По-рано Европейската комисия призова за успокояване на напрежението в Либия и за прекратяване на всякакви военни маневри на фона на съобщенията за настъплението на силите на Хафтар и за военни сблъсъци на подстъпите към Триполи.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че Русия много внимателно следи развитието на ситуацията в Либия и "ще продължи да полага всички възможни усилия за цялостно уреждане на ситуацията с мирни и политически средства".

Той добави, че Москва не подкрепя новото настъпление на маршал Хафтар към Западна Либия и увери, че Русия не се намесва в събитията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минаващ от тук

    40 3 Отговор
    Военни сили по дънки!? Да не са от тия дето щяха да оправят Сирия? То и в Либия има петрол.
  • 2 А стига бе

    53 7 Отговор
    Ааааа какьв ужас бе-обьркали сте се нещо--там дойде западната демокрация-значи няма нищо такова.Ужас беше при Кадафи-я вижте в Тубата как истерично се кефи на смьртта му Хильри Клинтьн-даже успя да каже "дойдохме,видяхме и го убихме"--успя да го каже вьпреки истеричният смях...Та няма как там да е ужас--там сега е цветя и рози

    Коментиран от #5

  • 3 1234

    19 1 Отговор
    кашичка и райски газ. едните са международно признати. другите са заедно с парламента- значи са законните. шефа на оон ще се среща със законните, ама непризнати без да ги знае къде са. руснаците им не пука, и им гледат сеира. този път те не са в кашата.
  • 4 Бесен пес

    43 5 Отговор
    Ми ето до какво води "демокрацията" на САЩ .. разруха и безкрайна война там където стъпят ..

    Коментиран от #12

  • 5 червени боклуци

    3 24 Отговор

    До коментар #2 от "А стига бе":

    Май не помниш кой го изкара от канала и го уби.
  • 6 ТОЧКАТА

    38 4 Отговор
    Аде бе...Американската ,,пролет,, още цъфти?!!!!Нали докараха демокрацията,утрепаха диктатора и ВЪЗСТАНОВИХА страната!!!!!Я гледай кви ,,плугове,, са докарали и амуниции за тях....Орат ,та се късат .....и сеят америчка ,,благодат,,.
  • 7 След намесата

    30 3 Отговор
    на франсетата, англетата и говедата - такива са резултатите плюс тълпи от бежанци.
  • 8 ванката

    26 2 Отговор
    така добре си живееха в либия преди да се намеси "миротворната" америка и еврейските банки носеха на ръце "лошия" си диктатор и незнаеха що е война що е платено здравеопазване лихвени кредити и ред други "облаги" които предлага демонкрацията на милите и добри американци...

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Доктор Ох Боли

    3 16 Отговор

    До коментар #8 от "ванката":

    ...е..... те живееха ... със западни стоки..../щото други нема/... ха хахах..... и ... има петрол...ама СССР фалира и .... кво стаа ?... ха хаха
  • 10 Доктор Ох Боли

    5 15 Отговор

    До коментар #8 от "ванката":

    ..... аз щи кажа кво му харесвам на запада...... винаги живее добре.... ха хаха.... Как стаа тоа номер а?........ и що така стаа?.... хах хаха..... обаче.... Турция никога не е била запад .....и нема как да бъде..... ха хахах......
  • 11 Доктор Ох Боли

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "ванката":

    ...Турция е "запад"..... само за нашите необразовани ислямизирани през веквете сънародници... дето си мислеха, че са "турци"... ха хаха.... отклонение така.... ха хахах....
  • 12 Rado

    2 20 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен пес":

    Виж какво направиха САЩ с тяхната демокрация в Южна Корея - вече имат 5G мрежа и са първите с такава.

    Коментиран от #20

  • 13 Какви ужаси и каква война отново

    6 1 Отговор
    Та ние ги БОМБИХМЕ за ДЕМОКРАЦИЯ !

    Коментиран от #19

  • 14 Гюнеш от Максуда

    13 5 Отговор
    От райска градина и най развитата социална страна направиха Либия държава на разрухата,хаоса и беззаконието както и непоносимата бедност царяща сред народа. Това са Американците ! Проклета нация !
  • 15 Турски геноцид

    7 1 Отговор
    Тези в Триполи са за ислямските джихадисти и са приятели на Ердоган. Халифа Хафтар е срещу всички тези престъпници.
  • 16 9999

    3 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Я гледай кви ,,плугове,, са докарали и амуниции за тях..а така, като го гледаш знаеш ли какъв и от къде е тоя ''плуг''...сигурен съм ,че не си ходил в казарма ( пък и защо ли да ходиш ),но поне преди да изкажеш мнение( което не е лошо) поне да се бе опитал нещо да разбереш за какво служи СПГ -9 ,къде се произвеждаше и къде бе на въоръжение..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нашият Съвет за Нац. Сигурнос към НС

    1 1 Отговор
    С председател, ген. покойник Михо Михов знаят много добре на кого какви бомби по въздуха да им се даде ! Колко е важно да имаш генерали авиатори бомбаджии. Как и кога ще жънат, туй що са сяли ?
  • 19 А Комунистическа Чайна / Китай

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Какви ужаси и каква война отново":

    В икономиката номер UNO и също с айфон 5 G. Царвул затваряй си плювалника че ти вунят гнильоците !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Огън да я Гори тази Дермокрация !

    4 2 Отговор
    Такова чудо и по турско не е имало ! Дяволи за Ангели ни се представят и вместо в Рая, към Пъклото отправят ! Що тъй бе джанъм ? Овци ли сме , или Чавка ни изпи акъла ?
  • 22 Borislav Popov

    2 2 Отговор
    Настъплението на войските на Халифа Хафтар, които се въоръжават от Русия, Египет и Обединените арабски емирства на този етап, е подкрепено от Обединените арабски емирства и косвено от Франция !!!!................
    ................Правителството на Сарадж, което е признато от Запада, се подкрепя от Италия и от Европейския съюз.
    Но в действителност Сарадж най-вероятно ще разчита на подкрепата на войнствените банди от Мисурата, които вече са изпратили няколкостотин бойци да защитават Триполи.
    Сега правителството се опитва да преговаря с демократичните банди, за да спрат да се борят помежду си и да се обединят в лицето на общия враг.
  • 23 Трапезундска империя

    0 1 Отговор
    "Проблемът" на Либия е един. През следващите няколко десетилетия всеки в света ще използва природен газ като енергия. Морето между Либия и Гърция има най-големите запаси от природен газ в света. Ето защо всички бяха, са (и ще бъдат там), руснаци, китайци, турци, французи, италианци, американци, англичани, араби и все още се бият.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дон Чичо

    0 0 Отговор
    Щот работат ....арбайтензих