Last news in Fakti

8 Април, 2019 07:57 2 513 14

Кървави сражения в Либия

  • либия-
  • сащ-
  • убити-
  • триполи-
  • халифа хафтар-
  • сражения

САЩ призоваха за спиране на сраженията

Кървави сражения в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

21 души бяха убити, а близо тридесет ранени при кървави сражения близо до либийската столица Триполи, предаде Би Би Си. Международните сили започнаха да изтеглят дипломатическия си персонал.

Либия е разкъсвана от насилие и политическа нестабилност, след като дългогодишният лидер Муамар Кадафи бе свален от власт и убит през 2011 година. САЩ са силно притеснени от боевете близо до Триполи и призоваха Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар да спре незабавно офанзивата си към либийската столица.

"Дадохме ясно да се разбере, че сме против военното настъпление на силите на Халифа Хафтар и призоваваме за незабавно спиране на тези военни операции срещу либийската столица", заявява държавният секретар Майк Помпео в изявление, публикувано на сайта на Държавния департамент.

САЩ и техните международни партньори продължават да подканват либийските лидери да се върнат към политическите преговори с посредничеството на специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Либия Гасан Саламе, добавя първият дипломат на САЩ. "Политическото решение е единственият начин за обединяване на страната и да се даде гаранция за сигурност, стабилност и просперитет за всички либийци", се казва още в изявлението на дипломата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морук

    30 3 Отговор
    Фащ казаха незабавно да спре офанзивата ,страх лозе пази ,в Сирия кранчето спряно,Венецуела също ,сега либия,май идва време да се учите да вървите пеш,тамън ше ви поотслабнат дебелите ,гмо зад,,,и,ше си зареждате големите джипове със долари
  • 2 ****

    38 3 Отговор
    Краварите най малко трябва да се говорят за Либия,защото Либия което е в момента,е точно по вина на обора.
  • 3 инструктора

    34 1 Отговор
    Добре де, КОЙ, КОЙ "демократизира" Либия КОЙ ? Га беше Кадафито им казваше на европейците и натовците -Няма ли ме мене да пазя Европа, тия ще тръгнат към нея като скакалци ! Е, прав ли беше, сега се чудят какво да правят друг е въпроса и че някой си развърза кесията но това е друга тема, друга тема и защо "демократизираха" Либия сега искат и Венецуела да "демократизират" !

    Коментиран от #13

  • 4 куку руку ку

    30 1 Отговор
    Американците ги е страх от Хафтар, защото се опасяват, че може да донесе стабилност на Либия, а американците я харесват разпокъсана, защото така грабят безнаказано каквото си пожелаят от там.
  • 5 Borislav Popov

    19 0 Отговор
    Халифа Хафтар го подкрепят руснаците ! Явно дойде време една коалиция от 67 държави да бъде изхвърлена от там , както ги изхвърлиха и от Сирия !
  • 6 Borislav Popov

    20 0 Отговор
    Я някой да ги пита краварите - къде е златото на Кадафи с което щеше да прави Африканска централна банка ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Триполи ке падне

    14 1 Отговор
    Маршал Хафтар напредва към Триполи - с ракети "Скъд", танкове Т-55 и самолети Миг-23/ремонтирани от украински инженери/ Здраво съветско желязо!
    САЩ и ЕС ще гледат либийския нефт през крив макарон.
  • 9 12345

    12 0 Отговор
    Скоро ФАЩ ще "загубят" и Либия.
  • 10 хамсал

    12 1 Отговор
    "САЩ временно изтеглиха военни части от Либия на фона на ескалиралия конфликт, съобщават медии.
    Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ(AFRICOM) информира в "Туитър", че временно изтегля контингент от Либия от съображения за сигурност." Това защо е го пишете? Американци има и в Йемен, в Сирия. Няколко години нямаше спиране-за руснаците в Сирия. Това бомбили, онова гръмнали, утрепали чалмосан джихадист. А за каубоите-ни вопъл, ни стон!
  • 11 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПОПИТАЙТЕ РАЗУМА СИ : КОЙ БИ ПРЕЧУКАЛ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕТО НА ЕДИН НАРОД -ЗА ДА СТРАДА И ДА СЕ БУНТУВА ... .. "МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ" ...ИЛИ ИЗТОЧНИТЕ КИТАЙ;РУСИЯ;ИРАН ...И НЯКОИ ДРУГИ ПОМАГАЩИ НА ОБИРАНИТЕ НАРОДИ ДЪРЖАВИ- РАЗЧИТАЩИ НА СЕБЕ СИ !?!?!?
  • 12 кравар

    2 0 Отговор
    Краварите съсипаха и тази страна със своята демокрация.
    Смърт на фащ.
  • 13 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "инструктора":

    То това беше и целта на краварите , да дестабилизират Европа и тя да се напълни с мангали за да могат да си наложат влиянието после .
  • 14 цод

    0 0 Отговор
    САЩ чисто и просто се опитват да изместят Венецуелската офанзива в Либия и да въвлекат фокуса на Русия на 2 дори, 3 фронта..