Last news in Fakti

10 Април, 2019 16:23 3 262 15

Мирът в Либия остава мираж! Боевете се засилват

  • либия-
  • триполи-
  • война-
  • маршал халифа хафтар

Сраженията край Триполи се засилват броени часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Либия 

Мирът в Либия остава мираж! Боевете се засилват - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Боевете между силите на маршал Халифа Хафтар, които напредват към либийската столица, и силите на правителството, базирано в Триполи, се засилиха броени часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в страната, предаде Франс прес.

Либийската национална армия на Хафтар, която настъпва към столицата от четвъртък миналата седмица, съобщи във Фейсбук, че е превзела казарма на силите подкрепящи правителството, на петдесетина километра южно от столицата.

Силите на Хафтар напредват по две линии - от юг и от югоизток. На запад силите на правителството защитават крайбрежието, а източната страна е защитавана от милиции от град Мисрата, подкрепящи правителството.

Международното летище на Триполи се намира на около 30 км южно от столицата. То не се използва от 2014 г., но също е сцена на сблъсъци. На десетина километра от летището се чува стрелба с тежки оръжия.

Мирът в Либия остава мираж! Боевете се засилват

Ожесточени сблъсъци има и на десетина километра югоизточно от Триполи. В района на Айн Зара също се чува стрелба с тежки оръжия. Жители съобщават, че по основните улици и кръстовища са издигнати прегради от пясък, които не позволяват на мирните граждани да напуснат домовете си и да потърсят убежище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    16 1 Отговор
    Меркел ще ги (цивилните) спаси от войната.
  • 2 Знам знам🙄

    40 0 Отговор
    Поредната демократизирана държава се бори за свобода. Малко ми е странно как все така става едни 100 000 гадни терористи от фанатизираното излъгано и просто население скачат на война на едни 10000 мирни граждани и бизнесмени възпитани и демократични(подкрепяни от САЩ). Егати несправедливостта.
  • 3 Бат Мишо

    27 0 Отговор
    Айде и ние да почваме американското марионетно правителство кът либийците преди да е доразсипало Бг
  • 4 Бат Мишо

    20 2 Отговор
    ПС наща армия ш полиция няма да удържи парламента и министерски съвет и 20 мин ако скочим
  • 5 Баба Ванга

    12 0 Отговор
    Триполи ке падне.ХЕХЕХЕ!!!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Инфо

    20 1 Отговор
    "Турция е глава на тероризма в региона, а не само в Либия. Тя е достигнала точката на прехвърляне на либийски терористи за лечение в нейните болници. Ние се борим срещу Турция." В неотдавнашно интервю за Sky News Arabia, маршал Халифа Хафтар официално обвини Турция, че подкрепя тероризма в Либия и Близкия изток.

    Коментиран от #10

  • 7 Инфо

    12 1 Отговор
    "Турция е глава на тероризма в региона, а не само в Либия. Тя е достигнала точката на прехвърляне на либийски терористи за лечение в нейните болници. Ние се борим срещу Турция." В неотдавнашно интервю за Sky News Arabia, маршал Халифа Хафтар официално обвини Турция, че подкрепя тероризма в Либия и Близкия изток.

    Коментиран от #8

  • 8 Нещо си се фиксирал в Турция

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Инфо":

    Да не би в детството нещо, м? :)))
  • 9 Дядо Вангьо

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баба Ванга":

    А фашингтон коги???ХИХИХИ
  • 10 xexexe

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Инфо":

    така е, и Ердоган....който в други случаи крещи като петел , в този мълчи като кокошка защото той се нуждае от Путин и Путин подкрепя Хафтар ..!! фалшивият султан стана кучето на .... Путин !!!
  • 11 Матей

    16 2 Отговор
    Случва се ре-контрареволюция в Либия,нещата неизбежно се връщат в старото русло.Не е само нефта,в Либия има много подземни водни запаси,което е не по-малко ценно в пустинята.Затова го убиха Кадафи и му разтуриха държавата,защото беше установил своеобразен арабски социализъм и искаше да въвежда златни динари за парична единица,за американците кощунствена идея.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 hhh

    4 1 Отговор
    tova praviat dobrite amerikanci sasipvat dobrite darjavi libia behe kitka pri kadafi nikoga niama da ve4e sahtata
  • 13 Доктор Ох Боли

    0 8 Отговор

    До коментар #11 от "Матей":

    ... ха хахах............. Ти пи ли си лекарствата?... ха хаха
  • 14 Христо

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Матей":

    Кадафи не само въвеждаше златния динар. Либия беше извън системата на МВФ и Световната Банка. Световната банкова система не може да допусне подобни ереси. А сега проверете, кой командва СБ и МВФ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.