Last news in Fakti

11 Април, 2019 18:35 6 674 32

САЩ не могат да се справят със Северен поток - 2

  • сащ-
  • газ-
  • северен поток - 2

Европейските държави не са склонни да се оттеглят от проекта

САЩ не могат да се справят със Северен поток - 2 - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ признаха, че не са успели да убедят европейските държави да се откажат от проекта „Северен поток – 2“, съобщи РИА Новости.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призна, че страната му продължава да обсъжда варианти с Германия за изтеглянето на страната от проекта. Германското правителство продължава да твърди, че проектът е изцяло политически и че няма причини да се оттегля от него.

„Направихме почти всичко възможно, за да убедим европейците да се откажат от този газопровод. На този етап разговорите ни нямат успех“, заяви Помпео.

През миналата седмица германският министър на външните работи Хайко Маас обяви, че страната му не смята да се отказва от проекта.

Руският президент Владимир Путин вече обяви, че руският проект е икономически изгоден за Европа, което значи, че САЩ няма как да го прекратят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    119 1 Отговор
    А иначе много добре се справяли със зимата? Тя на Европа не и се мръзне заради някакви анти-руски нагласи.

    Коментиран от #16, #22

  • 2 гост

    2 47 Отговор
    „Нафтогаз“ съобщи за международна работна група за образуване на нов оператор на украинската газотранспортна система. В групата влизат пет европейски газотранспортни компании Fluxys SA (Белгия), NV Nederlandse Gasunie (Нидерландия), Snam SpA (Италия), Eustream as (Словакия) и GRTgaz SA (Франция).

    Както заяви генералният директор на „Нафтогаз“ Андрей Коболев, „подобно сътрудничество е важно за запазване на транзита на руски газ през украинската територия“. Работата е в това, че упоменатите компании са основните получатели на транзитираните количества и както се надява „Нафтогаз“, те ще могат да притиснат „Газпром“ да запази преноса на газ през украинска територия и след 2019 г. „Сега Италия получава 23 млрд.( куб м газ) през нашата газотранспортна система, отбеляза председателя на Съвета по въпросите на газовата промишленост Леонид Униговски. - Ако наш партньор стане италианският оператор, компанията Snam, която заедно със словашката Eustream да настояват, че през нас се пренасят 23 млрд. куб м газ за Италия, за Русия ще възникне проблем със строителството на втората тръба от „Турски поток“. Освен това, Рим разчита, че от 2025 г. ще получава газ от израелското находище Левиатан по газопровода EastMed, строителството, на който се планира да започне през следващата година . При „обещаното управление“ на украинската газотранспортна система, за европейските партньори може да се появят неочаквани партньори от Китай. През миналия вторник „Нафтогаз“ информ

    Коментиран от #23, #31

  • 3 Доктор Ох Боли

    45 5 Отговор
    ...е..... как ше се откажат?..... Немската икономика е гръбнака на Евросъюза....... Германия може да носи целия Евросъюз.... на гръб.... ха хахах..... и..... Африка мое поеме... ха хахаха...... Тая икономика ... консумира.....
  • 4 гост

    3 35 Отговор
    През миналия вторник „Нафтогаз“ информира, че държавната експортна кредитна агенция на Китай Sinosure се е съгласила да предостави на украинския газов монополист застрахователна квота за един милиард долара. Това отваря възможност за дългово финансиране срещу тази сума от китайски банки. Вече е определено, че 160 милиона ще отидат за закупуване от Китай на сондажно оборудване за дъщерната компания на „Нафтогаз“ - АО „Укргаздобив" !! Концернът Royal Dutch Shell е взел решение да прекрати участието си в съвместния проект с „Газпром“ – „Балтийски СПГ“, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на директора на руския отдел на британско-нидерландската компания.

    „Shell взе решение да прекрати участието с в „Балтийски СПГ“ след взетата от „Газпром“ окончателна концепция за развитие на проекта“, съобщава агенцията. Разработеният от „Газпром“ и Shell проект предвиждаше строителството на завод за втечнен природен газ на пристанището Уст-Луга в Ленинградска област и мощност от 10 млн. тона годишно с възможност да увеличение до 15 млн. тона.

    Между другото в края на март „Газпром“ обяви в съвместно с „Русгаздобив“ решение да реализира в района на Уст-Луга голям проект за преработка на втечнен природен газ, предвиждащ мощностите за годишно производство да са от порядъка на 13 млн. втечнен природен газ, 4 млн.тона етап и над 2,2 млн. тона втечнени въглеводородни газове. Заводът, произвеждащ етан се предвижда да осигурява доставки на газохимичния комплекс, който ще
  • 5 Яшко

    70 4 Отговор
    Аз се чудих какво замирисало тез дни,то пък било вонята от говедата ,навсякъде получават само контри ,ще се задоволят само с Асандж май

    Коментиран от #8

  • 6 777

    65 2 Отговор
    Интересно как се справиха с Гербаджиите и Орешарски за Южния поток , а тука не могат ...

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    6 40 Отговор

    До коментар #6 от "777":

    Какво има да се справят ??? Германците си искат дела от транзита от северните потоци , щото той им е гарантиран независимо минава ли газ или не !! Оттам нататък къде и за колко ще си продаде Газпром газа си е негов проблем , а както се очертава ГОЛЯМ !!! Този газ Германия не може да го поеме , на нея и стига и само единия поток , втория трябваше да иде точно за страните , които в момента вземат за управление УКРАИНСКИТЕ тръби със осигурен евтин китайски кредит за модернизация !!! Така че сметките на Кремъл пак ще са без кръчмар , да не говорим , че втечнения газ вече падна до 140 долара , при положение , че Газпром са надяваше тази година на цени над 260 долара , хахахах !!!

    Коментиран от #18

  • 8 гост

    6 44 Отговор

    До коментар #5 от "Яшко":

    Само чакай да видиш как ще замирише скоро в Газпром , чак по тръбичките ще се разнесе !!!! След като вече е напълно ясно , че до края на 2019 няма да има НИКАКВИ потоци , новия договор за транзит през Украйна става задължителен , още повече с новия оператор от всички големи получатели от Европа !!! А вчера Ексон Мобил съобщи , че ще построи догодина плаващ завод за втечнен газ до Кипър , който ще преработва газа от всички израелски и кипърски находища в района и ще го доставя с минимални разходи до терминалите в Испания , Франция , Италия , Гърция , а скоро и Хърватска !!!

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Еl comandante

    34 5 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ще замирише като на майка ти плякания гъз от турските тирсджии.ХИХИХИ!!!!?
  • 11 Знаещ

    40 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Освен Украйна доста други страни ще загубят приходи от транзита, а германците ще спечелят доста. Голямото предимство на Северен поток 2 е, че част от него е в международни води и такси ще прибират основно германците. “Северен поток 2" цели да удвои капацитета на вече съществуващия газопровод по дъното на Балтийски море, който свързва Русия и Германия директно. Така от 2020 г. доставките на 125 млрд. кубически метра газ (заедно с предвидения нов газопровода през България) ще могат да заобикалят Украйна.

    Заради това осем страни от Източна Европа (Полша, Литва, Латвия, Естония, Словакия, Чехия, Унгария и Румъния) заедно с Великобритания и Дания се бяха обявили твърдо против новия газопровод. Пет западноевропейски компании подкрепят проекта – австрийската OMV, Shell, френската Engie и германските Uniper и Wintershall.

    Германският канцлер Ангела Меркел отговори, че Русия е доставяла газ и по време на студената война и занапред ще продължи да доставя суровината. Германия, която планира да спре последните си ядрени централи през 2022 г. и да се откаже от въглищната енергетиката до 2038 г., вижда в газа временна мярка за подкрепа на енергийния си баланс.”

    Коментиран от #14

  • 12 тъжно соросче

    21 0 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 13 Бай хой

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Айнщайн за готовата тръба трябва газ. Със консорциуми и кредити га тръбата е празна файда йок. Хохлите май са по тъпи и от теб.
  • 14 Знаещ

    40 1 Отговор

    До коментар #11 от "Знаещ":

    П.П. С две думи пий си хапчетата и се успокой. След като най-големите потребители на газ стоят зад северен поток и съответно най-големите европейски фирми ще печелят от него е ясно, че Украйна най-накрая ще има късмет да и се сбъдне мечтата да няма нищо общо с Русия, включително и с газ-а й. Разбира се след това, ще глътне още повече вода, но сами си го направиха.
  • 15 глаголи

    28 1 Отговор
    Що не могат да се справят радетелите на "свободния пазар"?
    Нали техния газ е почти безплатен, дори писаха че плащат за да им вземат газовите излишъци, че нямали къде да ги складират!

    Коментиран от #21

  • 16 куку руку ку

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Сняг в сащ посред април... може да видим и "атлантически поток"- тръба през океана за руски газ към америка...
  • 17 по точно

    24 2 Отговор
    не са могли да убедят еврострахливците, че военно са по силни от Русия. Иначе всичко щяха да ги убедят. Светът не се е променил от дивашките времена.
  • 18 Соросоиде,

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    За какво ще модернизират празни тръби, нещо не си наред. 😂
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 След османлийските шамари

    21 1 Отговор
    Които клоунът изяде юрохейовете плахо надигат глави и виждат, че не е толкова страшно да се опълчат на краварите особено като бранят интереса си.
  • 21 Бай Пъчо

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "глаголи":

    Да си завират в задниците
  • 22 Бай Пъчо

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Време е някой да узъпти пощурелите тексански говеда и да им бръкне в задника с боксова ръкавица
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Залпът на Аврора

    4 13 Отговор

    До коментар #19 от "Москвич":

    Русия е люлката на Болшевизма и комунизма
  • 25 Залпът на Аврора

    3 9 Отговор

    До коментар #19 от "Москвич":

    Ако те чуе Ленин ще се обърне по корем много ще ти се ядоса
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Lozen

    15 1 Отговор
    Американците са смешни гейове - клоуни,
  • 28 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Москвич":

    Москвич, като ги плещиш тия, що не кажеш как стоят нещата в руската икономика а ? Големи корпорации бе Москвич, големи корпорации много от тях с държавно участие и всички под държавен контрол. А Путин в едно негово интервю беше казал,че олигарсите не бива да забравят,че са просто мениджъри. Свободният пазар и избор се свежда да избереш между няколко, много често няма избор щото е само един. Говоря глобално. Няма проблем, въпросът сега е да бъдат ликвидирани прекупвачите по веригата,като безос и сие и всичко ще си дойде на мястото. Разбирам Бил Гейтс да бъде богат,но не ми се връзва продавачите от плод зеленчука да бъдат такива. Освен това,и Бил Гейтс ми се струва прекалено богат на фона на програмистите и инженерите, които реално правят нещата. Малки са му данъците и заплатите, които плаща на персонала си
  • 29 Ломски

    8 2 Отговор
    Няма страшно. ФАЩ ше спретнат някоя кървава революция за пример на останалите.
  • 30 kjl

    8 1 Отговор
    „Направихме почти всичко възможно" !!! Време е да идват танковете, нали Помпео!
  • 31 Ники

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Да да ама не ако Украйна продалжава същата политика ще видят транзит през крив макарон
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.