Last news in Fakti

13 Април, 2019 07:33 4 218 39

13 април 1204 г. Константинопол пада

  • рицари-
  • константинопол-
  • пада

Последвало разделяне на земите. Още през март 1204 г. в лагера на кръстоносците е обсъждано разделението

13 април 1204 г. Константинопол пада - 1

На 13 април 1204 г. Константинопол е завладян от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход.

Рицарите са тръгнали да освобождават Божи гроб, но решават да се справят с Константинопол. Причината е поредица от поети, но неспазени финансови ангажименти.

Венеция е поела ангажимента да превози армията от 33 500 кръстоносци и 4500 коня срещу заплащане и някои услуги. Дожът Енрико Дандоло иска 85 000 сребърни марки, но кръстоносците разполагат с едва 51 000. За да допълнят сумата, Венеция изисква да атакуват и превземат в нейна полза важното пристанище Зара в Далмация (дн. град Задар в Хърватия). След Зара походът поема към Константинопол, за да помогне на отстранения император да си върне престола срещу подкрепата на Византия в битките с неверниците. Алексий се качва на трона, но не е в състояние да заплати обещаната сума, което обръща западните рицари срещу него.

А самият император бяга в Никея в Мала Азия.

Направен е опит да бъде избран нов император, но на 13 април двамата братя Ласкариди, единият от които е избран, се укрепват в Азия, а патриархът търси убежище в Тракия. Кръстоносците запазват живота на знатните и високопоставени граждани, които остават в града, като сестрата на краля на Франция – Агнес, както и на Мария, - дъщерята на унгарския крал Белла III от 1172 – 1196 г. И двете са императрици – женени съответно за Андроник I Kомнин (1183 – 1185) и Исак II Ангел (1185 – 1195 и 1203 – 1204).

Същевременно, без оглед на своите клетви, латинците се отдават на огромни грабежи. Оплячкосването на Константинопол остава прочута страница в историята на Средновековна Европа. Известно е, че ограбването на имперската столица подхранва антилатинска полемика, която кара не един историк да заключи, че схизмата разделяща Византия и Рим, действително влиза в сила едва през 1204 г. Самият тогавашен папа- Инокентий III, бурно изразява възмущението си от рицарските изстъпления.

Последвало разделяне на земите. Още през март 1204 г. в лагера на кръстоносците е обсъждано разделението. Освен императора, който трябвало да получи земи от двете страни на Проливите, Бонифас дьо Монфера също трябвало да получи земи от двете страни, като получил и град Солун. Бодуен дал на граф Луи дукство Нике /Никея/ в Мала Азия, а дукство Филипопол /Пловдив/ на граф Рение дьо Три. Останалата територия била разделена, като бил консултиран имперския кадастър, на 24 владения, по 12 за кръстоносци и венецианци. Площта била в зависимост от големината на войската. Службите в двора били поверени на рицарите и повечето от тях били със западни названия – конетабъл, маршал и т.н. Всички барони раздавали щедро крепости на ордените по цялата територия на Византия.

Последицата от падането на Константинопол и завладяването на земите в Тракия и Мала Азия е образуването на Латинската империя. Тя е създадена въз основа на предварителен договор между латинци и венецианци. Като всяка средновековна държава и Латинската империя трябвало да има владетел. Изборът на новият император е извършен от 12 електори – по 6-ма от страна на венецианци и кръстоносци. В самата армия имало разногласия относно избора за и против. Претендентите били двама – Бонифас дьо Монфера и Бодуен дьо Фландр и дьо Ено. На съвета е взето решение – който бъде избран за император, то другия да се съгласи без да оспорва да стане негов васал. Съветът се събрал в една църква в двореца на дожът на Венеция Дандоло. Според Клари, изборът на Бодуен е бил единодушен, докато други автори, предимно венецианци, говорят за известно първоначално разногласие. В това число е и Никита Хониат, който предава, че Дандоло убедил съвета да се спре на Бодуен, който бил млад, по-лабилен, и съответно – по-лесен за манипулиране. Кандидатурата на Бонифас дьо Монфера била отхвърлена от венецианците, които се страхували да направят император, своя сънародник, и да поставят под възможна заплаха своето могъщество. Съветът се спрял на Бодуен и изборът бил съобщен от епископът на Соасон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    71 7 Отговор
    С разрушаването Византия започва началото на края и това позволява на турците безпроблемно да ни завладеят. Заради алчността на западните варвари

    Коментиран от #35

  • 2 историка

    51 7 Отговор
    Статията е добра но не пише една подробност.Същите тези нападат и нашите земи но ядат дървото от нас.Хванат е Балдуин Фландърски мисля че беше и е заточен в Търново.От там е и поговорката-Като не щеш мира-на ти секира !

    Коментиран от #5, #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 123

    53 2 Отговор
    На тези Калоян им разказва играта.
  • 5 Goiko Mitich doide

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "историка":

    Както казват бирчедите Гърци -нерде сик нерде салоник малоко се пообърка.Поговорката не е от там ,има няма с 400 год назад във времето бъркаш . Продължението и е "наздраве дружина с Никифоровата главина " черепа на един покръстен арабин става церемониална чаша.

    Коментиран от #20

  • 6 историка

    21 3 Отговор
    до 5
    Може и да бъркам с поговорката за което се извинявам но за другите събития не бъркам !!!Все пак много история зная и понякога може и да се обърка човек :) !Те професорите историци бъркат та ние ли ?!
  • 7 Kcaniba

    42 4 Отговор
    Западните ибреци витаги са били в основата на бедите ни!!!
    Алчни и безссрупулни бесове!!
    А венеция е коврата на коврите!!
  • 8 каунь

    40 3 Отговор
    същите тия варвари от Запад заради пердаха и унижението, който цар Калоян им нанесъл помагат на османците (турците) да ни тъпчат 500 години, че и после сле освобождението! Освобождавали били т.н. божи гроб дрън дрън всичко е било за грабежи.
  • 9 Арн

    13 4 Отговор
    Абе,имало е момчета които са се жертвали в името на кръста и вярата,като са били възнаграждавани само с храна и вода.

    Коментиран от #14

  • 10 Помнещ

    39 3 Отговор
    Целта на ,, кръстоносните" походи никога не е била ,,обетованата земя" ,а богатите плодородни земи на Византия и България! Винаги сме били трън в окото на католиците! А знаете ли в чий замък е подписан Ньойския договор? На Балдуин!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чинга чук

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпнар":

    Името ти говори всичко! Само , че нямаш тъпан подлого йезуитска!
  • 13 Помнещ

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпнар":

    Мерсииии! Избърши си пенята около устата !
  • 14 Помнещ

    9 9 Отговор

    До коментар #9 от "Арн":

    Имало е деца които турците са изклали в Мала Азия!
  • 15 CambodiaPower

    6 13 Отговор
    и какво засяга нас Белите Арийски Будисти,проблемите между Етиопско Африканско племе наречени Гърци и Латинизирани Араби наречени Турци? трябва да ни вълнува ли?
  • 16 Хасан

    9 22 Отговор
    ......и са дошли турците и имало 500г мир ,спокойствие и просперитет !!!...

    Коментиран от #17, #28

  • 17 Помнещ

    19 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Не са ,, дошли" , а са докарани с корабите на Венеция и Генуа! 500 години пълен регрес за региона!

    Коментиран от #19, #25

  • 18 NNNN

    11 11 Отговор
    Упадъка на България започва с погромът, който ни е устроен от киевският княз Светослав през 10 век. Тогава е изклана почти цялата ни аристокрация, след което България не може да се възстанови! От Втората Българска държава насетне нямаме Българска аристокрация, а разни азиатски навлеци, които досъсипват останалато все още будно българско съзнание.

    Коментиран от #24

  • 19 болгъ

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Помнещ":

    както виждате първо латините после турчурлята и в дъното на всичко "Венецианския търговец"... ако ме разбирате... идва видов ден ...
  • 20 ГОЩО

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Goiko Mitich doide":

    ТОВА ГО Е КАЗАЛ КРУМ СТРАШНИ,ВДИИГАЙКИ НАЗДРАВИЦА С ЧЕРЕПА НА НИКИФОР КОЙТО РАЗГРОМИЛ ПРИ ВЪРБИШКИЯ ПРОХОД.....УТОЧНЯВАЙТЕ ГИ ТЕЗИ РАБОТИ.....
  • 21 JPower

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Тъпнар":

    На 27 ноември 1919 година земеделският лидер пита Клемансо:

    "Защо е тази жестокост? Към моя беден и изстрадал народ?"

    78-годишният Тигър почервенява, гневно повежда Стамболийски към огромно живописно платно на една от стените на салона и с жест го посочва:

    "Ето за това! За това!"

    Чак сега Стамболийски разгадава онова, което колегите му разбрали още преди близо месец. Надписът под картината гласял: "Пленяването на император Балдуин Фландърски от българския цар Йоаница".

    Стамболийски подписва договора и счупва писалката в знак на протест.

    Коментиран от #26, #34

  • 22 Миро

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "историка":

    Поговорката е още от кан Крум

    Коментиран от #23

  • 23 Кан Тервел

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Миро":

    Голям е го яли кръстоносците от Крум.Уж били непобеждавани!!!
  • 24 касапина

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "NNNN":

    Забравяте и чумата ,която е покосила половината от населението на Европа, и е позволила ,на по страшна епидемия да се настани на християнските земи.
  • 25 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Помнещ":

    А турците откъде са ги карали с венециански кораби??от Венеция??.'хаха....

    Коментиран от #30

  • 26 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "JPower":

    И аз това ти казвам...европееца не счита българина за ”бял ариец”...католиците винаги са мразели православието и са против разединението на църквата
  • 27 Османагич

    8 2 Отговор
    Кръстоносци =средновековни джихадисти💀
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Зейбекико

    4 0 Отговор
    Авторе в статията трябва да бъде отбелязан и факта , че след превземането на Солун , латините-кръстоносци оскверняват с безчинствата си Света Гора Атонска .Извършват обири на манастирите и насилилие над монасите подвижници служещи на Бога . А се знае че това е благословено от Пресветата Богородица място .
  • 30 Помнещ

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Просто са ги превозили на християнска зеня Т **** О , от единия бряг на Босфора до беломорска Тракия ! А за ролята на Ватикана прочети ,, Случая Джем"

    Коментиран от #31

  • 31 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Помнещ":

    Как така??? Одрин е била столица на османците преди да завземат Истанбул

    Коментиран от #33

  • 32 CambodiaPower

    2 0 Отговор
    до 26:ХАСАНЕ БЕЛИ АРИЙЦИ МОГАТ ДА БЪДАТ ЕДИНСТВЕНО ХОРАТА ИЗПОВЯДВАЩИ АРИЙСКИТЕ РЕЛИГИИ БУДИЗЪМ И ХИНДУИЗЪМ!!!!!
  • 33 Без значение кой

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Константинопол пада много по- късно , той първо е заобиколен и отрязан , и по море , и по-суша , за това е нормално турците да са вече в Одрин . Генуезците дават на Орхан Гази бойни галери . През 1352 г османците стъпват на европейският бряг и превземат силната византийска крепост - Цимпе. А Константинопол пада чак 1453г. И там се намесва един унгарски травестит - Урбан ( да не се бърка с Орбан - Виктор Орбан) . този Урбан отлива за османците топове с които се разрушават крепостните стени . Ако си ходил в Одрин , можеш да видиш неговият паметник с топа.
  • 34 Голем смях

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "JPower":

    Голяма простотия си написал.И какво общо има Фландрия,коята де факто си е северна Белгия с ПСВ ,Стамболов и Ньоския договор.Все пак Клемансо е бил министър на Франция и надали някой от там присъщващите е бил чувал за битката при Одрин.Пукало му е на Клемансо,че българите били убили някакъв белгийски анонимник преди 500 г.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Голем смях":

    Разбира се че западните варвари имат принос за развитието на човечеството ,но пак те измислиха робството,колониализма,инквизиции,фашизма,нацизма,атомните бомби,концлагери,епидемии и т.н....китайци ,араби,османци,руснаци също имат своя скромен принос но не са вършили такива жестокости като Запада

    Коментиран от #37

  • 37 Голем смях

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Много бързо ме изтриха и незнайно защо.Но робството ,концлагерите и епидемиите ми идват множко.Дори децата от 4 клас учат ,че робовладелския строй е в началото на човешката цивилизация.А концлагерите са патент на съветските другари.За епидемиите няма да коментирам.

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Голем смях":

    Атомната бомба хвърлена над Хирошима има принос за развитието на атомната енергетик,атомното оръжие ,но за убитите и заразениие това е апокалипсис....химическите бомби по време на Първата световна война поставиха основите на химическата индустрия ,но милиони бяха обгазени и убити ...
  • 39 Помнещ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Голем смях":

    Първите Концлагери са ,, измислени" през Англо- бурската война от ,,ингилизите" , много преди,, съветите" да се появят на картата на света
Новини по държави: