Last news in Fakti

16 Април, 2019 15:05 11 582 60

НАТО се опасява от военен конфликт с Русия

  • нато-
  • русия-
  • конфликт-
  • къртис скапароти-
  • диалог-
  • война

При липсата на диалог се увеличава рискът от война

НАТО се опасява от военен конфликт с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В НАТО се разтревожиха от охлаждането на отношенията между западните страни и Русия. Високопоставени представители на Алианса считат, че отсъствието на активен диалог може да доведе до въоръжена конфронтация. Мнението си, че отношенията между Северноатлантическата организация и Москва сега са по-лоши, отколкото по времето на Студената война, изказа върховният главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти в интервю пред АП. По неговите думи, даже по времето на „желязната завеса“ между Алианса и СССР е имало диалог. „Ние разбирахме сигналите си. Говорихме си“, пише официалният печатен орган на руското правителство „Российская газета“.

Безпокойството на четиризвездния генерал е предизвикано от обстоятелството, че всички контакти между страните практически са замразени и НАТО не знае какви са плановете на Русия. За трите години, през които той е главнокомандващ на европейските сили на Алианса, генералът се е срещал лично само два пъти с началника на руския Генерален щаб Валери Герасимов и няколко пъти е разговарял с него по телефона, съобщи агенция "Фокус".

Високопоставеният офицер отбеляза, че смята комуникацията между военните за важна част от сдържането, тъй като противниците, които знаят възможностите и намеренията си, е по-малко вероятно да започнат конфликт.

„Трябва да общуваме с Русия“, заяви командващият силите на НАТО в Европа. „Затова си мисля, че трябва да общуваме повече с Русия. Това гарантира, че ние се разбираме едни други и защо правим това, което правим“, заяви Скапароти. РГ отбелязва, че генералът не е говорил за това, кой пречи на Алианса да активизира диалога.

Експерти поясняват пред вестника, че Русия многократно е правила опити за активизиране на отношенията. „Алиансът бе канен да участва на конференции по международна сигурност, получиха предложение да пратят делегация на международните армейски игри. На полето на тези мероприятия бе напълно възможно да се започне неформален диалог, не те или въобще не отговаряха, или казваха категорично не“, припомня експерт, близък до руското министерство на отбраната. По неговите думи, не става ясно защо за необходимостта от затопляне на отношенията започват да говорят тези високопоставени офицери на НАТО, които или излизат в оставка, или вече са в такава. „Скоро на мястото на Скапароти ще дойде нов главнокомандващ и ще видим, дали той ще говори за необходимостта от затопляне на отношенията“, отбелязва събеседникът на изданието.

Сенатор Владимир Джабаров съобщи пред вестника, че ако заявлението на американския генерал бъде последвано от практически действия, то натрупалото се през последните десетилетия напрежение ще започне постепенно да отслабва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 м да

    103 8 Отговор
    То си е доста опасно да се сблъскат с Русия, няма да е като на военните обучения на НАТО!
  • 2 Контрабандиста

    74 7 Отговор
    Е да се затврят човката и да стят по далече от границите на Федерцията и може да са спокойно да свалят памперсите че спариха
  • 3 в името на мира

    17 107 Отговор
    Гладът е по силен от тока Едно пълно Ембарго от типа на Рейгън бързо ще охлади страстите и избистри мозъците на Азиатците

    Коментиран от #10, #33, #53

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Shoot

    77 5 Отговор
    Дрън, дрън, ярина... че нали досега правиха всичко възможно да изолират Русия. А сега изведнъж се усетиха, че сами са се прецакали...
  • 6 Shoot

    41 3 Отговор
    Дрън, дрън, ярина... че нали досега правиха всичко възможно да изолират Русия. А сега изведнъж се усетиха, че сами са се прецакали...
  • 7 миш

    60 8 Отговор
    Е не е едно и също да се лакираш и червиш, с това да лежиш в калта в степите или на студа в Сибир.

    Коментиран от #9

  • 8 Европеец

    64 5 Отговор
    Ако продължават да слушат задокеанския злодей , .......ще е неизбежно / за съжаление/ !!
  • 9 Само питам

    9 62 Отговор

    До коментар #7 от "миш":

    Ти ли си лежал в калта и студа бе джендър русоиден?

    Коментиран от #37

  • 10 Читател

    69 5 Отговор

    До коментар #3 от "в името на мира":

    Русия е най-големият производител на пшеница в световен мащаб, за какъв глад тролиш

    Коментиран от #23

  • 11 Ю Кортес

    13 84 Отговор
    Рашисткия спецназ за няколко часа беше размазан в Сирия и офицерите им се молеха да се спре огъня за да си приберат труповете.при война московитите ще издържат макс 48 часа.

    Коментиран от #12, #15, #17, #39, #51

  • 12 Панов

    13 49 Отговор

    До коментар #11 от "Ю Кортес":

    Те това много добре го знаят.за това нападат малки народи като Грузия или неподготвени за агресия и без съюзници като украйна
  • 13 няма се плашите

    29 1 Отговор
    каквото сте си надробили ще си го изсърбате, ваше е, няма кой да ви го вземе. А и нямате никакви шансове, човек се страхува да не пропусне някакъв добър шанс, при вас такава възможност няма.
  • 14 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    36 3 Отговор
    Лошото е че шмато смешниците не си знаят възможностите ,които са много, много надценени ! В момента в който слезат на земята ,и осъзнаят как седят нещата, става страшно. ...то рапорти за напускане, то молби за пенсиониране, то чудо ! Затова други джендъри !ИНВЕСТИРАЙТЕ в памперси но в новият модел "Дженди " той е с анален накрайник ,и според финансови анализатори ще се превърне в абсолютен хит на ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Изтрещяла соросня

    44 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ю Кортес":

    Пак си сънувал с болния си мозък, а и сам си отговаряш отдолу с "Панов"! Пий си хапчетата и се моли да не се стига до война с Русия, че НАТО ще се разпадне, а любимата ти ФАЩ, дето живее господарят ти Сорос, ще изчезне от картата!

    Коментиран от #47

  • 18 Батко

    40 5 Отговор
    Казвал съм това ,но пак ще го кажа - сблъсък с Русия няма да е като холивудски филм

    Коментиран от #19

  • 19 русофилска подлога

    5 32 Отговор

    До коментар #18 от "Батко":

    Кой беше ти ,че някой да ти помни изказванията ? На всеки е ясно ,че война срещу крепостните селяни няма да е като на филм в Холивуд.Кой го е твърдял това нещо ? Или просто се опита да кажеш "умна мисъл" ?

    Коментиран от #21, #35

  • 20 Рашка с чашка

    8 38 Отговор
    Най ме кефи как,, Русийская газета " цитира натовски генерали, през ден, през два, а нашите съветски мужици се радват като деца! На времето,, Правда" пишеше подобни глупости за съветската мощ и за страха на западняците, а то СССР взе че се разпадна!
  • 21 Батко

    34 5 Отговор

    До коментар #19 от "русофилска подлога":

    Може да са крепостни селяни ,но във военното дело са много ,ама много по- напред от краварите

    Коментиран от #22

  • 22 русофилска подлога

    9 39 Отговор

    До коментар #21 от "Батко":

    Нещо май прекаляваш с гледането на мосфилм ? Крепостниците не са технологична държава ,а и на всичкото отгоре са бедни като църковни мишки.Военно са десетилетия зад САЩ ,а вече дори и след Китай.Въобще наясно ли си за какво пишеш ,защото ми приличаш на поредния невеж трол ? Кажи ми в кое точно мужиците са по-напред от най-развитата военна държава САЩ ? Дай някакъв източник да видим как класират руската кочина военно преди САЩ ? Май няма такъв обаче.Мужиците може да са първи в балалайките,матръошките,бояришника,наркоманията и проституция и старите технологии,но в друга сфера няма как.

    Коментиран от #24, #28, #41, #55

  • 23 Изненадан

    5 29 Отговор

    До коментар #10 от "Читател":

    Ама руснаците само пшеница ли ядът,бе? Аз пък си мислех, че и царевица! Те май правят и водката от пшеница, та не знам дали ще им стигне.
  • 24 Батко

    29 4 Отговор

    До коментар #22 от "русофилска подлога":

    Русия е само една ,,немощна" държавица ,а НАТО се страхуват от тях . Чудна работа. Кажете ми ,че нещо май съм забравил , колко държави са в НАТО ?

    Коментиран от #29

  • 25 Начо

    6 33 Отговор
    Руската армия я биха неграмотните афгански овчари.после кочината се разпадна

    Коментиран от #42

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Симо.

    30 5 Отговор

    До коментар #26 от "Путин е долнопробен лъжлив циганин":

    Ми като сте толкова силни нападайте бе. Да видим какво ще се случи. Ще си купя пуканки и ще гледан с кеф как наркотизираната опедасерена армия на САЩ ще бъде смачкана като селски каскет. Намали си малко дозата бе.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Рашка с чашка

    4 20 Отговор

    До коментар #24 от "Батко":

    ,, НАТО се страхуват" да ама според,, Русийская газета", руснаците все повече заприливат на С. Корея. Разчитат на ядрени оръжия защото са наясно че в конвенционална война срещу НАТО нямат никакъв шанс. Точно както С. Корея няма шанс срещу Япония и Южна Корея. А с ядреното оръжие дори и да ги разгромят, пак ще направят непоправими поразии, така че да не си струва да ги закачат.

    Коментиран от #48

  • 30 Експерт

    4 25 Отговор
    Диалогът може съвсем лесно да бъде възстановен при наличието на няколко малки стъпки:
    Да спрат да се занимават с отровителство в чужбина, да спрат да убиват политическите си противници в Русия, да спрат да заплашват цивилизования свят, да разрешат свободни медии, да изчезнат от Украйна, Крим Грузия, Молдова, Сирия и Венецуела.

    Коментиран от #31, #34, #38, #43, #59

  • 31 Адекватност

    19 2 Отговор

    До коментар #30 от "Експерт":

    А защо имаш изисквания само към Русия !? Да се махнат САЩ от Европа, от Япония, Южна Корея, Индийски океан и т. н.!
  • 32 ХАРОН

    11 2 Отговор
    Така е, притеснително е. Колкото по- близо до европейския ореол, толкова по не сигурно. НАТО е САЩ не Европа и Турция го доказва. Прекрасната едрогърда Европа пак ще го поеме. Къде са Джендърчетата, които не виждат проблема... в Брюксел- да ги изметем!
  • 33 Поп Андрей

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "в името на мира":

    Прав сте ваша милост но не Горбачов държи кормилото на Русия.
  • 34 Баш експерт

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Експерт":

    Експертен,твоите господари колкото повече се доближават до Русия,толкова повече ще нарастват опасенията им.Не дразнете сибирския тигър.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Преминаващ

    1 1 Отговор
    Ако се сблъскат Huawei ще остане без конкуренция ... ! "Казвам ти черко, сещай се снао !"
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Венелин

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "русофилска подлога":

    Затова,, развитите "кравари ползват Руска техника за космоса
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Поеме НАТО боится РОССИЮ ?

    5 1 Отговор
    Кратко, точно и ясно 5 МИН. Ю теб от 16.04.2019 ПРЯСНО ИЗЛЪЧЕНО " Будят СБИВАТЬ спрямо с земли " Седми .азкръйл , почерпя НАТО боится РОССИЮ ! Гледайте го и фили и фоби, от нас нищо не зависи. Нещата са решени ! СЛАВА РОССИИ, СЛАВА СССР, СЛАВА ПУТИНУ !

    Коментиран от #45

  • 45 Почему НАТО боится РОСИЮ ?

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Поеме НАТО боится РОССИЮ ?":

    Ю теб от 16. 04. 2019 - " Будут СБИВАТЬ сбивать прямо с земли !! "свежо предаване , топло, топло !
  • 46 Гледайте на Ю туб от 14.04.2019

    1 0 Отговор
    МОСКВА, Кремъл, Путин ! Всяка Неделя се излъчва. Не е нужно да ви се плюнчат Иво Христов, Сашко Симов, Тома Томов, Зелето Вацев, Алекс Алексиев и мн. др. знайни и незнайни лайкучки които са отлични заместници на " Педя човек плакат брада " !
  • 47 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Изтрещяла соросня":

    Ако си малко адекватент ще прочетеш малко история и ще разбереш че такива като теб комунисти чакат САЩ да се разпадне от сто години и ще има да чакат още 1000 години .
  • 48 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "Рашка с чашка":

    Напълно съгласен, ако не са ядрените оръжия където са се нажебили ватенките, нямат други аргоменти, съдържание и покритие да са в тези териториални граници .

    Коментиран от #52, #56, #58

  • 49 хахахо

    8 1 Отговор
    Я да питам някой гледал ли е Руски филм в който Руснаци побеждават Американци хахаха аз.лично не съм и няма такъв направен филм има само Американски филми мечти и блянове как побеждават Руснаците всичко им е филми и мечти
  • 50 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "popi":

    Ти знаеш ли коя е най голямата и добре въоръжена армия в Русия?
  • 51 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ю Кортес":

    Готин ако случайно някога видиш Руският спецназ ще ти остави траен белег в малкото мозък който имаш когато имаше казарма и мъже в наща мила родина сме правили съвместни учения нямаш идея какво могат да сътворят тия момчета само че за тях няма филмчета и серяли както за разни тюленчета и залени измислени барети престанете да.пишете глупости и неща за.който само сте гледали по филмите няма как да ти покажа истинският американски войник как сме го пазили аз съм войник той е войник и двамата сме с оръжие разликата е че аз трябва да.го пазя колкото и да не ти се вярва
  • 52 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Те за това.са.оръжията бре иначе всички щяха да са с пражки
  • 53 Голям прос

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "в името на мира":

    Ако спрат с провокациите и тъпото ембарго, ще се почувстват по-добре. И другите искат да живеят на Земята
  • 54 Машиниста

    4 1 Отговор
    Кога глупец води слепеца и двамата не стигат до никъде.
    Чичо Вовата неколко пъти им казваше
    Елате да правим пари заедно под каква ли не форма: търговия пазари природни ресурси партньорство.....
    Ама краварите са си кравари.
    Сега ама то ние ама то така......
    И те ще гледат ТЪПИЧКО КАТО НАШИЯ ТИКВАН КАТО ИДАТ В КРЕМЪЛ НА ЧЕРВЕНОТО КИЛИМЧЕ.
  • 55 Обикновен човек

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "русофилска подлога":

    А ти кой си бе говедо недоклатено да не си на генерал говньо малкият син?
  • 56 Срок слепота !

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    В Корея 1951, юнайтед снейкс опита да провери възможностите си да се опери на СССР. Едва се отърва, там загубиха над 1,000 самолета. КАУН - запиши си го в клозета от вътре на вратата, щото вестника ти не го четеш а го ползваш да си забършиш гайката .Затуй днес и гъза ти е по просветен от теб. Във Виетнам, Русия им свали 25% от авиацията, юнайтед снейкс дадоха над 50,000 убити и 100,000 загинали в последствие у дома от СТРЕСА. Хенри Кисинджър отиде в Кремъл да моли за пощада докато се изтеглят, обявявайки БЯЛ ФЛАГ. Русия има 9 човешки загуби. Афганистан юнайтедснейкс се напънаха да отмъстят за юКорея и Виетнам - ГОРБИ работеше за тях , той дори не посрещна войските си. Предател - закри Варшавския, изтегли половин милион армия, 5,000 танка последен образец, една въздушна армия, Разтури СССР - незаконно, предаде управлението на РФ на Департмент оф стате на САЩ, Предаде едрият бизнес на Сащ .....
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Всичко им дадоха и се ОСРАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    КАТО ДЪНАЦИ ! За никакъв Х не стават ! РУСИЯ от- НА КОЛЕНЕ е още по страшна когато я настъпят !
  • 59 анализатор

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Експерт":

    Ето още малки стъпки: да спрат да правят "цветни революции", да спрат да предизвикват войни за да продават оръжия и на двете воюващи страни, да спрат да създават терористи и да ги финансират, да спрат да изнасят фалшивата си американска демокрация в далечни страни, където не я разбират и не я искат и да спрат да се бъркат във вътрешните работи на страните, да спрат да насаждат джендърската идеология, да спрат да финансират НПО-та, които пропагандират джендърската и изобщо неолибералната идеология, да спрат да създават военни бази по целия свят и т.н. Още да изреждам ли?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания