Last news in Fakti

9 Май, 2019 20:36 3 997 30

Австрия забрани хиджаба в училище

  • хиджаб-
  • забрана-
  • австрия-
  • училище-
  • деца

Забраната ще стимулира адаптацията на децата

Австрия забрани хиджаба в училище - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът в Австрия с мнозинство прие законопроект, който предвижда забрана за носене на хиджаб в началното училище.

Анадолската агенция подчертава, че документът е подготвен от ултрадясното правителство. След като опозиционните Социалдемократическа партия /SPÖ/ и партия „Нова Австрия“ / NEOS гласуваха против законопроекта, той е приет не като конституционен, а като „обикновен закон“, който може да бъде обжалван в Конституционния съд.

Австрийското правителство начело със Себастиан Курц внася този законопроект за разглеждане в парламента вече за трети път, уточнява агенцията. В текста се посочва, че на учениците в началното училище до 10-годишна възраст се забранява да носят религиозна облекло. Това стана повод за недоволството на австрийските мюсюлмани, които протестираха заради дискриминация на децата, изповядващи исляма.

Кабинетът на Курц смята, че забраната за носене на хиджаб ще стимулира адаптацията на децата към училището. Но на този етап няма забрана учениците в Австрия да не носят християнски кръстчета и кипа /еврейска шапчица/. Семействата на децата, нарушаващи закона след влизането му в сила, ще бъдат глобявани до 440 евро, предаде OffNews.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоянов

    77 9 Отговор
    Прекрасно решение! Достойно за подражание от всички!
  • 2 Meganoob BG

    41 11 Отговор
    Хубаво го забранявате. Обаче трябва да забраните и исляма, защото веднага щом тези момичета излязат от училище, роднините им може да ги убият с камъни.

    Коментиран от #8, #28

  • 3 Брат ми

    61 6 Отговор
    В цяла Европа трябва да бъдат забранени тия извращения.
  • 4 Станьо

    52 7 Отговор
    В Япония мюсюлманството е забранено .
  • 5 Borislav Popov

    11 29 Отговор
    Руските подлоги да не доемят, а да застават веднага на амбразурата ! Проклетите австрияки от разпадащия се ЕС, са посмели да забранят на любимите им сеструшки, от Турция, Иран и Палестина да носят хиджаби ! Веднага да се обадят на братушките от Русландия, та те да врътнат газовото кранче на проклетите австрияки и да им спрът газта.
  • 6 Било

    36 7 Отговор
    В Япония мюсюлманството е забранено със закон
  • 7 mediator37

    42 5 Отговор
    Това добре. Обаче, как ще им забранят да бълват от утробите си терористи? От 14 годишни започват матките им да бълват, докато не избълват 8 бройки малоумници. Ще е късно после. Единственото решение- вън от Европа.
  • 8 Бесен Язовец

    9 20 Отговор

    До коментар #2 от "Meganoob BG":

    А бе, все русофилите се съдрахте тук да защитавате, арабите турците и персите, понеже те били гооолеми врагове на хамериканците и евреите, а сега ревеш тук да забранявали исляма ! А защо тогава не ревете, русенците да забранят турския паток ?
  • 9 Анти седераст

    12 1 Отговор
    Къде си Чичо? Върни се.
  • 10 JPower

    30 8 Отговор
    Като не ходи, като нинджа ,Лиляна работа!!! Нашите пишман турци, не носят фес или тюрбан ама си остават талибани...Забранете исляма, както в Япония и съборете джамиите!!! Другото е ала бала....

    Коментиран от #11, #16, #18

  • 11 Брат ми

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    Браво.
  • 12 Никой

    4 2 Отговор
    Браво
  • 13 Eleonora

    21 3 Отговор
    Правилно! Освен това в исляма носенето на хиджаб преди пубертета въобще не е задължително.Така, че носенето му от малки момиченца до 10г. е само фанатична "амбиция" на родителите. А носенето на кръстчета няма и да го забранят, първо щото не е религиозно облекло. Второ, едно кръстче може да се носи и под дрехата и неможе да се сравнява с хиджаб, тъй като е много по-малко и ненабиващо се на очи. А и %на деца с хиджаб е мнооого по-голям, отколкото този на деца с кръстчета.
  • 14 Насран русофил

    3 1 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко ердоган
  • 15 Bubbles

    11 5 Отговор
    В цяла Европа трябва да се забранят чаршафите!
  • 16 Клюкар

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    Ако има начин да ги събарят когато са пълни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 OSMAN AGA

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    TI ZA 557godini KOLKO SE INTEGRIRA AXMAK

    Коментиран от #29

  • 19 Хайл

    5 1 Отговор
    Правилно,не може натрапник да ти казва в твоя дом че той имал права-прават са в неговия дом...колко пъти се сряскам когато вървя по улицата спокойно и насреща ми изскочи нинджа- не знам от добрите ли е,от лошите ли е...
  • 20 Дългия

    4 3 Отговор
    ПРАВИЛНО!!! Ако искат да се забулват да се връщат в кочината от където са дошли . Няма да си пренасят простотийте в Европа! Та те утре ще поискат от нас да ходим забулени.

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дългия":

    Ти пък голям европеец...смех...
  • 22 веселяк

    5 0 Отговор
    Няма да забранявате на мюслитата да носят религиозно облекло! Това си е религиозна дискриминация! Ама що забравяте да сложите хиджаб и на момчетата? Те защо са без религиозно облекло? Защо дискриминирате момчетата мюсюлманчета?
  • 23 Амчи

    8 1 Отговор
    Ако искали да се забулват??? Едва ли има жена, която да иска да се забули в черно и да се разхожда на слънце при температури от 30-40 градуса. Проблемът на мюсюлманството са мъжете. Жестокото неравенство личи и в цветовете, които носят - мъжете в бяло, а жените в черно при техния климат с ужасен пек и жега. Те гледат на жените като стока, която им се полага, затова сега в Германия има бум на изнасилванията и убийствата след тях. Ако задържат някого на геаницата, това трябва да са мъжете.Който иска да емигрира да приема християнството. Ако искат да минават със семействата си, тогава да приемат християнството цялото семейство. Така ще освободим жените от тяхното робство
  • 24 Арчи

    4 2 Отговор
    Ако искали да се забулват??? Едва ли има жена, която да иска да се забули в черно и да се разхожда на слънце при температури от 30-40 градуса. Проблемът на мюсюлманството са мъжете. Жестокото неравенство личи и в цветовете, които носят - мъжете в бяло, а жените в черно при техния климат с ужасен пек и жега. Те гледат на жените като стока, която им се полага, затова сега в Германия има бум на изнасилванията и убийствата след тях. Ако задържат някого на геаницата, това трябва да са мъжете.Който иска да емигрира да приема християнството. Ако искат да минават със семействата си, тогава да приемат християнството цялото семейство. Така ще освободим жените от тяхното робство
  • 25 Дрън дрън

    5 3 Отговор
    Интеграция беше възродителния процес, или се интегрира или емигрира.. Кой както иска. Свят широк. Всички други форми на интеграция са бутафорни като ореола на бб. Закон за бурката, за джамията за корана за исляма за имама за финансиране за дарения за проповядване за радакализъм ит.н ала бала, бала ала.... дошъл в австрия ама не иска да е австриец, кът ни щешш, БЕЖ И ТО ПЕШ!
  • 26 Биде

    6 2 Отговор
    Браво, дори похвално, ама иди им го набий в главите де! Ей, тая наглост не разбирам защо не желаят да се приспособят към местните порядки ,а иначе за каква интеграция и адаптация говорим, ако няма желание от тяхна страна!!!
  • 27 Дааа

    4 1 Отговор
    Като искат да ходят забулени да си вървят в иран ирак турция.
    Тук няма място за таласъми.
    Те си забулват жените а очите им на балкански копчета като минават покраи европейските момичета.
    Меркел да си ги вземе при нея като ги доведе в европа ще се съобразят с европейските закони ако не ВЪН
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 JPower

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "OSMAN AGA":

    Първо суджуците са завоеватели тук и все още войната с тях не е свършила, щом имаме ДПС,дост,Евророма...Второ как ще ме интегрира маймун??? На какво може да научи суджука един българин, как се прави баклава или локум... Че вие един мост не можете да направите!!!! Една азбука не сте измислили и пишете първо на арабски, сега на латиница!!! За вас интеграцията е да помюсулманчите някой, миии то по-добре е да ме утрепят,от КОЛКОТО да съм потурчен. И българите са го правили, е имало е и някои страхливи и жалки люде, които са приели исляма, като дядото!!! Но както виждаш, сте жалък процент от България!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: