Last news in Fakti

11 Май, 2019 10:10 1 241 0

Ципрас оцеля при вот на доверие

  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • нова демокрация-
  • сириза

Гръцкият премиер очаквано спечели гласуването в парламента в Атина

Ципрас оцеля при вот на доверие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас очаквано спечели вота на доверие в парламента в петък късно вечерта, получавайки подкрепа преди тройно изборно предизвикателство, което стартира този месец, предаде БГНЕС.

Гърция ще проведе местни избори едновременно с изборите за Европейски парламент на 26 май, последвани от парламентарни избори през октомври.

Общо 153 от 300 депутати гласуваха за Ципрас, който сам поиска вота на доверие – вторият за една година - след като дясната опозиция се опита да порицае един от заместник-министрите в неговото правителство. След като получи подкрепа, Ципрас каза пред депутатите, че "този парламент постепенно ще се справи с несправедливостта в името на бъдещите поколения и бедните".

"На 26 май гръцкият народ ще изпрати послание към елита, но и към арогантните. Ще продължим да работим с достойнство, смирение, упоритост и ще отговаряме само пред обществото“, каза още премиерът. Преди гласуването Ципрас поиска от парламента да даде възможност на правителството "да изпълни следващите четири години от нашия план за социално възстановяване".

След четири години на власт Ципрас изостава в социологическите проучвания с около 5% от основната опозиционна партия „Нова демокрация” и се надява да съживи лявата си партия "Сириза" до края на мандата си през октомври. "Европейските и местните избори по принцип се считат за вторични гласове в сравнение с националните избори", казва Танасис Диамантопулос, професор по политика в университета "Пантеон" в Атина. "Но този път европейските избори са почти толкова решаващи за Гърция," допълни той, като "нещо като генерална репетиция" за националното законодателно гласуване.

Ципрас поиска вота на доверие, след като „Нова демокрация“ се опита да порицае на заместник-министъра на здравеопазването Павлос Полакис.

Полакис предизвика неодобрение, след като заяви, че е "срамно", че кандидатът за избори на „Нова демокрация“ - 34-годишният психиатър Стелиос Кибуропулос, който страда от мускулна атрофия на гръбначния стълб - е използвал квота за хора с увреждания, за да си намери работа в държавна болница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: