13 Май, 2019 11:42 2 774 7

ЕС губи търпение към Румъния

  • ес-
  • франс тимерманс-
  • румъния

ЕК може да задейства рамката за върховенство на закона

ЕС губи търпение към Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейската комисия ще задейства рамката за върховенство на закона, заради притеснения около състоянието на съдебното право в Румъния. Това обяви заместник – председателя на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от „Политико“.

Тимерманс е изпратил писма до всички страни – членки на ЕС. Писма са изпратени и до двете камари на румънския парламент.

Правителството и президентът на Румъния са призовани да предприемат нужните действия за спазването на върховенството на закона. В противен случай европейските институции ще бъдат принудени да предприемат съответните действия.

Възможно е да се стигне и до активиране на Член 7 от споразумението за присъединяването към ЕС. Той може да доведе до налагането на политически санкции и отмяна на правото на глас в Европейския съвет.

В момента Румъния е ротационен председател на ЕС. Писмата са били изпратени ден след срещата на върха на ЕС в Сибиу, Румъния.

Представителите на ЕС не са съгласни с новото румънско законодателство, засягащо подаването на сигнали за корупция, което беше прието от парламента на Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булонката от Банкя

    17 5 Отговор
    Не разбрахЕС против подава ето на сигнали за корупция ли са ?? Ама явно съдейки по това, че нашата съдебна система никой не я закача, а ние сме рекордьори по НЕосъдени политици и властимащи !!!

    Коментиран от #5

  • 2 Българина

    10 2 Отговор
    А око българското право, конпи, гешев, цц, бб, цацаров, порожанов итн.......... нямат ли притеснение??!! Двойните стандарти май са единствената евро безценност!

    Коментиран от #7

  • 3 А кога България?

    18 2 Отговор
    Най голямата битова престъпност е в България, мафията ни е къде по голяма от някаква си Румъния, наркотрафик, нямаме нарко бос зад решетките или политик. Нула резултати, а за България нищо. Законодателството ни е с хиляди вратички.
  • 4 Гостилничаря

    5 0 Отговор
    Маковей вършеше работа, но я натириха в европарламента, понеже беше крайно неудобна. Голяма разлика няма между нас и власите - навсякъде се вихри корупция и безнаказаност а действителното състояние на държавата е публична тайна. Нищо ново под слънцето.....
  • 5 Гостилничаря

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Булонката от Банкя":

    "Не разбрахЕС против подава ето на сигнали за корупция ли са ??" ---------- Аз пък не разбрах смисъла на това изречение!
  • 6 СПРЕТЕ И ПАРИТЕ И ТОГАЗ ГИ ВИЖ

    3 1 Отговор
    Ами търпението им към румъния и българия се изчерпва, имитация и имитацииии .
    ДО КОГА ??????
    Трябваше отдавна да въведем договорените европейски правила и норми които сме ги подписали по 72 глави.
    При предсъидинителни договор за ЕС .
    Балкански хитринки на бай Ганчо и Лупеско не вървят в европа
  • 7 Стадопитек

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Не се чудете, куфарчетата вървят редовно към Европа, и към нас няма да има. Проблема им ще дойде ако Кьошеви я изберат за Евр. Прокурор. Но и тогава ще се оправят. Важно е куфарчетата да вървят редовно към Европа. Я ми кажи да си чул нещо за ОЛАФ към България, не нали. Ами седнали са и са се разбрали, на кой по колко милиона.
Новини по държави: