Last news in Fakti

16 Май, 2019 15:26 2 843 28

Европейците виждат края на ЕС

  • ес-
  • анкета-
  • проучване

Според мнозинството Съюзът ще се разпадне до 20 години

Европейците виждат края на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето европейци вярват, че ЕС ще се разпадне в рамките на следващите 20 години, съобщи Гардиън.

Възможността за разпадане на ЕС се възприема като реалистична възможност от мнозинството от анкетираните от Германия, Франция, Белгия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чехия и Полша.

Според тях това може да се случи в периода на следващите 10 или 20 години. Проучването е поръчано от Европейския съвет за външна политика.

Според 58% от анкетираните във Франция е вероятно или много вероятно ЕС да се разпадне през следващите 20 години. В Словакия този процент е 66.

По-малко от 50% прогнозират край на общността в Швеция, Дания и Испания.

Все пак се отчита рекордна подкрепа към ЕС за последните 25 години. В същото време е малък процента на хората, според които системата работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анти милиционер

    28 7 Отговор
    Гейско анти европейско сборище.
  • 3 Хахаххахажа хахаххахахахах

    18 2 Отговор
    Соросе
  • 4 В статията

    19 6 Отговор
    е написано кои европейци, но ти сигурно си писател а не читател.
  • 5 Един

    21 4 Отговор
    Естествено! Всяко нещо си има време на живот! Като му мине времето - следва "край"!
  • 6 Нострадамус

    20 2 Отговор
    Когато над Европа има 28 звезди и държавата пред вратата й влезе, ще падне като Йерихон.
  • 7 Червен еврейски интернационал

    15 3 Отговор
    СИВ-на червените кхмери се разпадна с помощта на евреите които го измислиха с цел...........Така,че защо не и ЕС.
  • 8 Бай хой

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Възможността за разпадане на ЕС се възприема като реалистична възможност от мнозинството от анкетираните от Германия, Франция, Белгия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чехия и Полша. Кретень, само руснаци ли живеят в тези страни.

    Коментиран от #14

  • 9 Роги

    20 4 Отговор
    Дай боже по скоро,че в този си вид е вреден за обикновения човек.
  • 10 среднощен

    7 2 Отговор
    В контекста на статията - "Брекзит" разпадане ли е или не..? Ако е "да" - защо чак след двадесет години?
  • 11 кеф

    15 2 Отговор
    Най-ме кефи факта, че списъка с държави започва с Джермания...
  • 12 Обикновен човек

    14 5 Отговор
    И аз също а дано да е по скоро !!!
  • 13 Ввв

    6 3 Отговор
    Xaxa,ми като са анкетирали само маймуните -Мюмюн,Хасан,Айше,чистокръвни германци така ще е
  • 14 до Бай хой

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    "Не е важно как гласува народа а кой брои гласовете" - Йосиф Сталин ...
  • 15 AmiX

    15 6 Отговор
    А дано.
    ЕС стана педалски, джендърски, негърски и талибански...
    Аз неискам този сегашния ЕС.
  • 16 popo

    9 6 Отговор
    Европейския сьюз няма да съществува.
  • 17 ВДВ

    8 7 Отговор
    Европейският колхоз ще приключи като съвецкия колхоз!
  • 18 Бесен Язовец

    5 11 Отговор
    Гардиан е скапана британска медиа, по скоро Великобритания ще се разпадне, а ЕС ще бъде и пребъде, на пук на британците и на русняцити, които сън не ги хваща, но им дай ЕС да се разпадне, аре няма да ви напомняям приказката за разделяй и владей.

    Коментиран от #25

  • 19 мислещ

    6 1 Отговор
    Значи подкрепят системата, ама не ги кефи (То и какво да те кефи?), не знаят защо я подкрепят и даже сами не вярват да оцелее...
    Типичната модерна немислеща робска душица.
  • 20 Солинген

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Франсетата и германците - руснаци ли са ? Или пък останалите където е направено проучването ? Май само ние сме верующите ! Таман като приемем € и то ще престане да съществува ! Купувайте Юани - там е бъдещето !
  • 21 onq s konq

    3 6 Отговор
    Статията и ОСОБЕНО ЗАГЛАВИЕТО е пореден медиен похват за "ЗАИГРАВАНЕ" с читателските страсти.Естествено че ЕС ЩЕ СЕ "РАЗПАДНЕ"/при това ЗАКОНОМЕРНО/,НО НЕ ЗА ДА ИЗЧЕЗНЕ,А ЗА ДА СЕ ПРЕОБРАЗИ,РЕКОНСТРУИРА И "ПРЕФАСОНИРА" поради ИСТОРИЧЕСКИ НАЛОЖЕНИ ФАКТОРИ!А ако някой си мисли че Европа ще се откаже от преимуществата на един ОБЩ СЪЮЗ между държавите,който ползва БЕЗМИТНА ТЪРГОВИЯ И СВОБОДА НА ПРИДВИЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО/КАКТО ТУРИСТИ,ТАКА И РАБ. СИЛА/ И УСПЕШЕН ОТПОР НА ЧУЖДИТЕ КАПИТАЛИ...просто не е в час!

    Коментиран от #22, #24, #26

  • 22 мислещ

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Ако се изчерпи с безмитна търговия и свобода на придвижване (Но само на европейски граждани, без талибани, дето даже не се знае от коя държава идват), тогава може.
  • 23 Коста Конкордия

    8 0 Отговор
    Този съюз първоначално е бил замислен като свободен съюз на държави. Но постепенно този модел на интеграция претърпява значителни изкривявания...................... От средата на 80-те години на миналия век ЕК се превърна от скромно изпълнително тяло на ЕС в мощна структура с мощна корпоративна култура и значителна арогантност към държавите-членки на ЕС (с изключение, разбира се, на такива мощни страни като Германия и Франция).
  • 24 Коста Конкордия

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    В една от последните си статии бележитият американски историк Тимоти Снайдер пише, макар и не директно, че за да избегнат собствената си радикализация, водещите европейски държави трябва да бъдат част от по-голяма асоциация. Нещо като империя. Съвсем естествено е, че ръководното тяло на такава империя трябва да бъде наднационално и да се отнася с еднакво презрение към подчинените ѝ държави. До неотдавна именно Европейската комисия претендираше за мястото на подобен наднационален орган. Следователно значителното му отслабване ще засегне идеалите на всички, които виждат Европа като империя на бъдещето.
  • 25 Коста Конкордия

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    Освен това всяко имперско чудовище винаги има национално лице. Това лице през последните 10 години стана Германия на Ангели Меркел. В самата Германия опозицията на имперското и подчиняването на всички на единни правила, колкото и парадоксално да звучи, се явява „Алтернатива за Германия“, чиито политически опоненти я определят почти като неофашистка.
  • 26 Коста Конкордия

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Исторически Европа винаги е била изправена пред избор на два сценария на единство. Нека ги наречем „единство според Русо“ и „единство според Хобс“. Първият включва доброволно сдружаване на европейски държави по въпроси, които не нарушават суверенните им права. Подобен модел е залегнал в основата на европейската интеграция от самото начало и е бил подложен на значителни изкривявания през последните 10-15 години. Вторият модел, “според Хобс”, е именно имперската форма на асоцииране със силен общ център. Да се създаде такъв съюз се опитват, например, Наполеон и Хитлер.

    Коментиран от #27

  • 27 Госта

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Коста Конкордия":

    Тоест ЕС е Четвъртият Райх
  • 28 Един Българин

    2 1 Отговор
    Като приключи да съществува ЕС България ще стане или Руска или Турска провинция. По скоро Турска , понеже и руснаците вече не ни искат...