23 Май, 2019 11:30 2 568 12

Тереза Мей подава оставка утре

  • брекзит-
  • тереза мей-
  • великобритания-
  • ес-
  • оставка

Мей напълно е загубила контрол над положението

Тереза Мей подава оставка утре - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският премиер Тереза Мей се очаква да обяви оставката си утре, на 24 май, заради това, че нейни министри не приемат позицията ѝ по въпроса как да се осъществи излизането на страна от Европейския съюз. Това пише лондонският вестник "Таймс", цитиран от БНР.

Според изданието Мей се очаква да обяви оттеглянето си от поста на насрочената за петък среща с Греъм Брейди - председател на "Комитета 1922", обединяващ депутати от Консервативната партия и решаващ въпросите по избора или смяната на лидера на партията. Вестникът допълва, че след като обяви оттеглянето от поста, Мей ще изпълнява задълженията си, докато бъде избран неин приемник. Това ще бъде процес, протичащ в два етапа, при който за двама финални кандидати ще трябва да гласуват 125 000 членове на Консервативната партия.

Според Би Би Си и вестник "Дейли телеграф" много поддръжници на премиера са ѝ отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брекзит, ако подкрепят споразумението с ЕС. Според източници на Би Би Си от правителството това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета, посветено на въпроса за Брекзит, такава възможност не е била одобрена.

Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да информират Мей за позициите си и са поискали снощи среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последва оставката на Андреа Ледсъм - лидер на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента. В писмо до премиера тя изрази несъгласие с курса ѝ по въпроса за развода с ЕС.

Няколко британски вестника публикуват на първа страница снимка на Тереза Мей с просълзен поглед на задната седалка в колата ѝ на връщане към "Даунинг стрийт" 10 снощи. Според в. "Мирър" тази сцена напомня оттеглянето на Маргарет Тачър и прилага умалена снимка от съответния ден през 1990 г. със заглавие "Сълзи на задната седалка". Телевизия "Скай нюз" отбелязва, че тази оставка може да се окаже смъртоносния удар за премиерството на Мей. Всички британски вестници споделят мнението, че Мей напълно е загубила контрол над положението и не изключват, че оставането ѝ на постовете на лидер на консерваторите и на правителството е въпрос на часове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга 2019

    19 0 Отговор
    Оставка на Мей :)

    Коментиран от #9

  • 2 Borislav Popov

    17 0 Отговор
    Да се маща тая фльорца, само мъти водата !
  • 3 642

    7 5 Отговор
    Боко Тиквата подава оставка другата седмица, ама едва ли ще отделят и едно изречение в британските медии за тая слуз.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Цеко сифоня

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "642":

    А мярката за неотклонение - Задържане под стража - веднага след това ли ше е ?
  • 5 Швейк

    5 0 Отговор
    разгеле, накани се и това е най-доброто което е направила, ама дано наистина да се оттегли, че да се успокоят хората от нея
  • 6 Майна

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "642":

    А бе българин ли си или чуждо мекере
  • 7 outlander

    7 0 Отговор
    Да се маха тоя вампир, че всеки път като я видя сънувам кошмари.
  • 8 лош пророк

    6 0 Отговор
    Най-напред Змей,после баба меркел,а после Макарон.
  • 9 дидо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга 2019":

    тя е ПУЙКА В КОСТЮМ
  • 10 миш

    1 0 Отговор
    Много важна новина за Северозападна България,особено за баба Минка от село.
  • 11 popo

    0 0 Отговор
    Там е предвидено по астрологията Брекзсит без сделка.
  • 12 GTR

    3 0 Отговор
    Тя си свърши работата и вече може да си ходи. Изкара ги от ЕС, размъти водата в Европа и сега ще се оттегли като консултант в някоя американска фирма с 1 000 000 годишна надница. По проблемните са дъртата и бабоеба, че те какви скрити лимонки са и как слугинясват на братята отвъд Атлантика...Ние пак сме на страната на булката, кой от дето ни хване и ни клати. То не бяха Руснаци, Американци, а сега като ни барне и Падишаха , че той няма да ни бави много. След срещата на Тръмп и Ердоган ако американците си тръгнат от Кортен, работата е ясна. Как па за 30 години един читав не се намери в управлението ни...
Новини по държави: